Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolový guláš s mrkví a dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

V zimě je vhodné konzumovat fazole, které mají na naše ledviny blahodárný vliv. Zkuste si uvařit podle nás tento fazolový guláš a budete překvapeni jak je sytý a lahodný.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 200 g dýně Hokaido nebo máslové
  • 3 hrnky vařených fialových fazolí
  • 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 3 lžíce lžíce oleje
  • sůl
  • podle chuti umeocet
  • rostlinná smetana (není nutná)
  • 1 PL červené papriky
  • majoránka
  • zázvor

Petru neustále trápily bolesti břicha a průjem, stále jí rozháněli slepé střevo. Byla to ale Crohnova choroba. Navíc ...

Jak udělat fazolový guláš

  1. Pokud nemáte uvařené fazole, namočte je minimálně na 5 hodin nebo přes noc a uvařte.
  2. Cibuli nakrájejte na větší kostky, mrkev na proužky a dýni asi na 1 cm kostičky.
  3. Na oleji zpěňte cibulku se solí, trochu ji více orestujte, přidejte mrkev a dýni, zaprašte paprikou a asi 2 dcl vývaru.
  4. Celé to poduste do změknutí zeleniny. Na posledních 5 minut přidejte uvařené fazole a povařte spolu.
  5. Na závěr můžete přidat trochu majoránky.
  6. Ochuťte umeoctem, trochou sójové nebo jiné smetany (nemusí být) a vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.

Kombinujeme

  • Podáváme s rýží, vhodná je rýže s bezpluchým ovsem nebo bulgur. Talíř ještě doplníme napařenou zeleninou a kopečkem kvašené zeleniny.

Obměna

  • Místo fialových fazolí můžete použít jiný druh, třeba velké bílé, žíhané nebo i adzuki. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.

Děti

  • Pro děti od 1,5 let používáme trošku soli a oleje a nepoužíváme koření, ani jiná dochucovadla. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
  • U dětí od 2 let můžete postupovat stejně jak je uveden recept.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
18. 3. 2024

Pro nedělní večeři oblíbený gulášek 🙂

Neskutečná dobrota 😋😊 A ten zázvor tomu dává šmrnc. Měli jsme s bulgurem. Děkujeme 🥰

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...
55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...
25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...