V zimě je vhodné konzumovat fazole, které mají na naše ledviny blahodárný vliv. Zkuste si uvařit podle nás tento fazolový guláš a budete překvapeni jak je sytý a lahodný.
Ingredience
pro 4 porce
  • 3 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 200 g dýně Hokaido nebo máslové
  • 3 hrnky vařených fialových fazolí
  • 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 3 lžíce lžíce oleje
  • sůl
  • podle chuti umeocet
  • rostlinná smetana (není nutná)
  • 1 PL červené papriky
  • majoránka
  • zázvor

Postup

  1. Pokud nemáte uvařené fazole, namočte je minimálně na 5 hodin nebo přes noc a uvařte.
  2. Cibuli nakrájejte na větší kostky, mrkev na proužky a dýni asi na 1 cm kostičky.
  3. Na oleji zpěňte cibulku se solí, trochu ji více orestujte, přidejte mrkev a dýni, zaprašte paprikou a asi 2 dcl vývaru.
  4. Celé to poduste do změknutí zeleniny. Na posledních 5 minut přidejte uvařené fazole a povařte spolu.
  5. Na závěr můžete přidat trochu majoránky.
  6. Ochuťte umeoctem, trochou sójové nebo jiné smetany (nemusí být) a vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.

Kombinujeme

  • Podáváme s rýží, vhodná je rýže s bezpluchým ovsem nebo bulgur. Talíř ještě doplníme napařenou zeleninou a kopečkem kvašené zeleniny.

Obměna

  • Místo fialových fazolí můžete použít jiný druh, třeba velké bílé, žíhané nebo i adzuki. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.

Děti

  • Pro děti od 1,5 let používáme trošku soli a oleje a nepoužíváme koření, ani jiná dochucovadla. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
  • U dětí od 2 let můžete postupovat stejně jak je uveden recept.

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Evi, muzu se zeptat, proc kdyz uz v gulasi je cerstve varena zelenina, doplnujeme ji na taliri jeste o naparenou? moc dekuji za odpoved 🙂

    • Má každá trochu jinou energii, ta napařená je lehčí, více jin, více uvolňující, zachová víc vitamínů než ta dlouho vařená.

  2. Vařila jsem dnes k večeři, držela jsem se receptu, jen jsem malinko zahustila kukuřičným škrobem (asi jsem dala vic vývaru). Přidala jsem i šťávu ze zázvoru a byla to mňamka převeliká.

    • Skvěle, že jste si poradila i s tím zahuštěním.Díky za zprávu, že chutnalo! 🙂

  3. no tak u nás se to dnes neosvědčilo, dcera to komentovala hlasitým FUJ a manžel snědl akorát suchou rýži, no já to snědla z hladu, ale nepochutnala jsem si. Řekněte mi, naučím se někdy vařit zdravě a chutně?:( Jsem z toho už trochu zoufalá…..

    • Anni, nevěste hlavu, žádný učený z nebe nespadl. Chce to dobře ochutit a taky vařit s chutí. Což se samozřejmě těžké dělá, když člověk naráží na odpor rodiny. Ale jak kuchařka předem nevěří, že uvaří dobře, většinou to tak i dopadne 🙂

  4. Muž rád pikantní, přidala jsem feferonku a pálivou papriku a nevím vůbec jak to chutná, ještě teď mě pálí pusa 🙂 Ale prý výborné 🙂

  5. Toto jídlo je opravdu vynikající. Guláš jedli i ti největší zarputilci dýně a tepelně upravené mrkve, a to s chutí.. až jsem se divila 🙂

  6. Kvašenou zeleninu jsem si hned udělala a je to zázrak. Mohu to jíst s každým jídlem. Udělala jsem ji do 4-litrové sklenice, ale měla jsem málo zeleniny. Příště ji udělám raději do 2 menších sklenic. Prodávají se péra na zatížení. Jenže nevím z jakého materiálu se vyrábí a jestli nebudou kvalitu zeleniny zhoršovat.

    • Paní Dano prosím Vás, jak mám udělat kvašenou zeleninu? Mohla byste mi napsat recept? Moc děkuji

      • Jsem ráda, že máte zájem o tak zdravou a tak dobrou zeleninu. Nevím, jak dalece jste zkušená. Napíši Vám jak jsem to dělala já. Do velké mísy budete postupně strouhat ZELÍ, MRKEV, ČERVENOU ŘEPU, CELER. Cibulku jsem nakrájela na proužky. Strouhaná se mí zdá, že zhořkne. Ochutila jsem SOLÍ a kořením MLETÝ KMÍN nebo celý, to je jedno. Dále několik kuliček NOVÉHO KOŘENÍ, PEPŘE a 2 kousky BOBKOVÉHO LISTU. Vše promíchala a jemně mačkala, aby vše pustilo šťávu. Do 4-litrové sklenice nacpete tuto zeleninu tak, aby mezi ní bylo co nejméně vzduchu, tedy stlačovat, přidávat a zase stlačovat.
        Nad zeleninou by mělo být 1-2cm šťávy. Něčím zatížit. Já dala 3 menší kameny. Sklenici zakryla talířkem. Přehodila jsem přes sklenici ručník, aby zelenina měla tmu a postavila v kuchyni na linku. Musí mít stálou teplotu. Ne u topení. Druhý den už můžete rukou, né kovem odebrat a ochutnat. Až se Vám zda vykvašená, tak 4-5 dnů, nacpete do menších láhví a uložíte do chladna. Tím kvašení skončí. Má se jíst raději častěji po menších dávkách. Já ji může ke všemu. Zdravím Dana

          • Děkuji moc za báječný recept na kašenou zeleninu. Dělala jsem jí poprvé a byla výtečná. Chtěla jsem jí udělat po druhé a začala jsem být histerická, nemohla jsem najít recept :-). Je fakt výborná. Děkuji

  7. Moc děkuji za vše, co pro nás zdarma děláte. Mám dotaz. Vařím jen pro mne, vždy mi ještě jedna porce zbyde. Mohu např. tento guláš sníst místo Vámi doporučené večeře (Těstoviny s pórkem..)? Přece tak dobrý guláš nevyhodím.

    • Dani, pro jednoho se vaří hůř a je škoda se přejídat. Pokuste se naučit na porci akorát pro sebe a když to nevyjde, dejte si zbytky doplněné o nově připravenou teplou zeleninu a kvašenou zeleninu.

      • Evičko, děkuji. Včera jsem se toho guláše opravdu přejedla a měla jsem těžké spaní, i když jsem šla spát až 3h po večeři. Polepším se.

  8. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMüsli tyčinka = zdravá svačinka?
Další článekZeleninové rizoto