V zimě je vhodné konzumovat fazole, které mají na naše ledviny blahodárný vliv. Zkuste si uvařit podle nás tento fazolový guláš a budete překvapeni jak je sytý a lahodný.
Ingredience
pro 4 porce
  • 3 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 200 g dýně Hokaido nebo máslové
  • 3 hrnky vařených fialových fazolí
  • 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 3 lžíce lžíce oleje
  • sůl
  • podle chuti umeocet
  • rostlinná smetana (není nutná)
  • 1 PL červené papriky
  • majoránka
  • zázvor

Postup

  1. Pokud nemáte uvařené fazole, namočte je minimálně na 5 hodin nebo přes noc a uvařte.
  2. Cibuli nakrájejte na větší kostky, mrkev na proužky a dýni asi na 1 cm kostičky.
  3. Na oleji zpěňte cibulku se solí, trochu ji více orestujte, přidejte mrkev a dýni, zaprašte paprikou a asi 2 dcl vývaru.
  4. Celé to poduste do změknutí zeleniny. Na posledních 5 minut přidejte uvařené fazole a povařte spolu.
  5. Na závěr můžete přidat trochu majoránky.
  6. Ochuťte umeoctem, trochou sójové nebo jiné smetany (nemusí být) a vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.

Kombinujeme

  • Podáváme s rýží, vhodná je rýže s bezpluchým ovsem nebo bulgur. Talíř ještě doplníme napařenou zeleninou a kopečkem kvašené zeleniny.

Obměna

  • Místo fialových fazolí můžete použít jiný druh, třeba velké bílé, žíhané nebo i adzuki. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny.

Děti

  • Pro děti od 1,5 let používáme trošku soli a oleje a nepoužíváme koření, ani jiná dochucovadla. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.
  • U dětí od 2 let můžete postupovat stejně jak je uveden recept.

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

23 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Evi, muzu se zeptat, proc kdyz uz v gulasi je cerstve varena zelenina, doplnujeme ji na taliri jeste o naparenou? moc dekuji za odpoved 🙂

    • Má každá trochu jinou energii, ta napařená je lehčí, více jin, více uvolňující, zachová víc vitamínů než ta dlouho vařená.

  2. Vařila jsem dnes k večeři, držela jsem se receptu, jen jsem malinko zahustila kukuřičným škrobem (asi jsem dala vic vývaru). Přidala jsem i šťávu ze zázvoru a byla to mňamka převeliká.

    • Skvěle, že jste si poradila i s tím zahuštěním.Díky za zprávu, že chutnalo! 🙂

  3. no tak u nás se to dnes neosvědčilo, dcera to komentovala hlasitým FUJ a manžel snědl akorát suchou rýži, no já to snědla z hladu, ale nepochutnala jsem si. Řekněte mi, naučím se někdy vařit zdravě a chutně?:( Jsem z toho už trochu zoufalá…..

    • Anni, nevěste hlavu, žádný učený z nebe nespadl. Chce to dobře ochutit a taky vařit s chutí. Což se samozřejmě těžké dělá, když člověk naráží na odpor rodiny. Ale jak kuchařka předem nevěří, že uvaří dobře, většinou to tak i dopadne 🙂

  4. Muž rád pikantní, přidala jsem feferonku a pálivou papriku a nevím vůbec jak to chutná, ještě teď mě pálí pusa 🙂 Ale prý výborné 🙂

  5. Toto jídlo je opravdu vynikající. Guláš jedli i ti největší zarputilci dýně a tepelně upravené mrkve, a to s chutí.. až jsem se divila 🙂

  6. Kvašenou zeleninu jsem si hned udělala a je to zázrak. Mohu to jíst s každým jídlem. Udělala jsem ji do 4-litrové sklenice, ale měla jsem málo zeleniny. Příště ji udělám raději do 2 menších sklenic. Prodávají se péra na zatížení. Jenže nevím z jakého materiálu se vyrábí a jestli nebudou kvalitu zeleniny zhoršovat.

    • Paní Dano prosím Vás, jak mám udělat kvašenou zeleninu? Mohla byste mi napsat recept? Moc děkuji

      • Jsem ráda, že máte zájem o tak zdravou a tak dobrou zeleninu. Nevím, jak dalece jste zkušená. Napíši Vám jak jsem to dělala já. Do velké mísy budete postupně strouhat ZELÍ, MRKEV, ČERVENOU ŘEPU, CELER. Cibulku jsem nakrájela na proužky. Strouhaná se mí zdá, že zhořkne. Ochutila jsem SOLÍ a kořením MLETÝ KMÍN nebo celý, to je jedno. Dále několik kuliček NOVÉHO KOŘENÍ, PEPŘE a 2 kousky BOBKOVÉHO LISTU. Vše promíchala a jemně mačkala, aby vše pustilo šťávu. Do 4-litrové sklenice nacpete tuto zeleninu tak, aby mezi ní bylo co nejméně vzduchu, tedy stlačovat, přidávat a zase stlačovat.
        Nad zeleninou by mělo být 1-2cm šťávy. Něčím zatížit. Já dala 3 menší kameny. Sklenici zakryla talířkem. Přehodila jsem přes sklenici ručník, aby zelenina měla tmu a postavila v kuchyni na linku. Musí mít stálou teplotu. Ne u topení. Druhý den už můžete rukou, né kovem odebrat a ochutnat. Až se Vám zda vykvašená, tak 4-5 dnů, nacpete do menších láhví a uložíte do chladna. Tím kvašení skončí. Má se jíst raději častěji po menších dávkách. Já ji může ke všemu. Zdravím Dana

          • Děkuji moc za báječný recept na kašenou zeleninu. Dělala jsem jí poprvé a byla výtečná. Chtěla jsem jí udělat po druhé a začala jsem být histerická, nemohla jsem najít recept :-). Je fakt výborná. Děkuji

  7. Moc děkuji za vše, co pro nás zdarma děláte. Mám dotaz. Vařím jen pro mne, vždy mi ještě jedna porce zbyde. Mohu např. tento guláš sníst místo Vámi doporučené večeře (Těstoviny s pórkem..)? Přece tak dobrý guláš nevyhodím.

    • Dani, pro jednoho se vaří hůř a je škoda se přejídat. Pokuste se naučit na porci akorát pro sebe a když to nevyjde, dejte si zbytky doplněné o nově připravenou teplou zeleninu a kvašenou zeleninu.

      • Evičko, děkuji. Včera jsem se toho guláše opravdu přejedla a měla jsem těžké spaní, i když jsem šla spát až 3h po večeři. Polepším se.

  8. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMüsli tyčinka = zdravá svačinka?
Další článekZeleninové rizoto