Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Guláš ze zelí, mrkve, dýně a černých fazolí s rýží

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 2 let

Zeleninový guláš s fazolemi – skvělá veganská varianta tradičního jídla plná zdravých surovin. Recept je rychlý, jednoduchý a skvěle chutná! Pro milovníky zdravé stravy a dobrého jídla.

Ingredience
4 porce
  • 2 větší cibule
  • 1 hrnek na malé kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
  • 1 velká mrkev
  • 1 hrnek červeného zelí pokrájeného na nudličky
  • 1,5 hrnku uvařených fazolí (černá, červená, může být i bílá, jakákoliv)
  • 2 stroužky česneku (není nutný)
  • trochu drceného kmínu (není nutný)
  • sůl
  • olej
  • 1/4 litru vývaru nebo horké vody
  • na dochucení trochu umeocta a sójové omáčky

Problémy začaly krátce po mém narození. Nemocnice, operace, léky. V 16 letech jsem přišla o první ledvinu a za čas i ...

Jak připravit zeleninový guláš s fazolemi

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na menší kolečka, nebo půlkolečka, dýni na malé kostky, zelí na nudličky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, mrkev a trochu soli
  3. Cibulku s mrkví orestujeme do sklovata a zalijeme horkým vývarem, nebo horkou vodou.
  4. Přidáme dýni a zelí a vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 10 minut.
  5. Přidáme uvařené fazole a vaříme dalších 10 minut dokud není dýně i zelí měkké.
  6. Pokud je omáčka málo řídká, rozřeďte ji horkou vodou, nebo vývarem. Pokud je moc řídká, tak v trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a zeleninu s ním zahustíme.
  7. Necháme minutku povařit a je hotovo.
  8. Dochutíme umeoctem a troškou sojové omáčky Shoyu.
Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Praktické

  • Pokud máte předem uvařené fazole a rýži, můžete jídlo servírovat do 30 minut.
  • Podáváme s celozrnnou rýží, nebo jinou obilovinou. (pohanka, bulgur, rýže s bezpluchým ovsem…)
  • K jídlu se výborně hodí presovaný salát s mrkví a brokolicí. My jsme doplnili ještě pečenou dýní a řepou, napařenou brokolicí a čerstvými natěmi petržele a žabince ptačince.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari omáčku (hrachovou, cizrnovou, pohankovou).
  • Pro verzi bez lepku použijte omáčku tamari, ne shoyu.

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, červenou řepou, cuketou či mrkví.
  • Změnit můžeme také přidané koření, místo kmínu můžete dát tymián, nebo oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.

Kompletní talíř

  • Toto jídlo je kompletní talíř. Je zde jak luštěnina (fazole), tak obilovina (příloha -rýže) a tepelně upravená zelenina (v guláši). Jídlo skvěle doplní kvašený mrkvovo brokolicový salát. Ještě je důležité doplnit talíř o zelené natě – ideálně posypat petrželkou a praženými slunečnicovými, nebo sezamovými semínky.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
  • Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Recept jsem vymazlila kimči a tamari. Žádné zahušťování, bez česneku, příloha 1 polentový knedlík a zbytek rýže s quinoou. V bříšku jako v pokojíčku. Báječný podzimní recept.😊

Opravdu výborný a jednoduchý recept. Udělala jsem s kyselého zelí a maslove dýně a fazolky oriskove 🤩

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...