Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Guláš ze zelí, mrkve, dýně a černých fazolí s rýží

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 2 let

Tahle dobrota vznikla tak trochu náhodou. Byla jsem na návštěvě u Evy a měla chuť pro všechny uvařit večeři. V lednici byly uvařené černé fazole, rýže a několik druhů čerstvé zeleniny. A tak jsem opět improvizovala a výsledek se, alespoň dle blažených obličejů strávníků, povedl.

Ingredience
4 porce
  • 2 větší cibule
  • 1 hrnek na malé kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
  • 1 velká mrkev
  • 1 hrnek červeného zelí pokrájeného na nudličky
  • 1,5 hrnku uvařených fazolí (černá, červená, může být i bílá, jakákoliv)
  • 2 stroužky česneku (není nutný)
  • trochu drceného kmínu (není nutný)
  • sůl
  • olej
  • 1/4 litru vývaru nebo horké vody
  • na dochucení trochu umeocta a sójové omáčky

Jako dítě jsem měla epilepsii. Těžkou, farmakorezistentní, neoperovatelnou a údajně doživotní formu.

Jak připravit zeleninový guláš s fazolemi

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na menší kolečka, nebo půlkolečka, dýni na malé kostky, zelí na nudličky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, mrkev a trochu soli
  3. Cibulku s mrkví orestujeme do sklovata a zalijeme horkým vývarem, nebo horkou vodou.
  4. Přidáme dýni a zelí a vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 10 minut.
  5. Přidáme uvařené fazole a vaříme dalších 10 minut dokud není dýně i zelí měkké.
  6. Pokud je omáčka málo řídká, rozřeďte ji horkou vodou, nebo vývarem. Pokud je moc řídká, tak v trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a zeleninu s ním zahustíme.
  7. Necháme minutku povařit a je hotovo.
  8. Dochutíme umeoctem a troškou sojové omáčky Shoyu.

Praktické

  • Pokud máte předem uvařené fazole a rýži, můžete jídlo servírovat do 30 minut.
  • Podáváme s celozrnnou rýží, nebo jinou obilovinou. (pohanka, bulgur, rýže s bezpluchým ovsem…)
  • K jídlu se výborně hodí presovaný salát s mrkví a brokolicí. My jsme doplnili ještě pečenou dýní a řepou, napařenou brokolicí a čerstvými natěmi petržele a žabince ptačince.

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, červenou řepou, cuketou či mrkví.
  • Změnit můžeme také přidané koření, místo kmínu můžete dát tymián, nebo oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.

Kompletní talíř

  • Toto jídlo je kompletní talíř. Je zde jak luštěnina (fazole), tak obilovina (příloha -rýže) a tepelně upravená zelenina (v guláši). Jídlo skvěle doplní kvašený mrkvovo brokolicový salát. Ještě je důležité doplnit talíř o zelené natě – ideálně posypat petrželkou a praženými slunečnicovými, nebo sezamovými semínky.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
  • Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zaměnila jsem pouze fazole za cizrnu a přidala majoránku; chutnalo velmi :-)!

Jaroslav Hlávka
9. 11. 2020

Skvělý guláš, který se parádně chuťově vzájemně doplňuje. Knedlíky jsem též vyrobil a oběd jsme si se ženou náležitě užili :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.