Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kulatozrnná rýže vařená s pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Kulatozrnnou rýži vařím v zimě mnohem častěji. Doporučuje se to, protože má více zahřívající účinek než dlouhozrnná, a my na ní máme víc chuť :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže natural
  • 1/2 hrnku loupané pohanky
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli

Petra si vyzkoušela low carb stravu, paleo, raw i whole 30. Až čtvrté dítě ji díky atopickému ekzému a opožděnému výv...

Jak připravit natural rýži s pohankou

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme jako druhou vrstvu na rýži. Nenamáčí se.
  3. Zalijeme 4 hrnky vody, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.

Praktické

  • Rýži natural je vhodné namočit předem. V ideálním případě ji necháme pár hodin (nebo přes noc) namočenou, ale uvaří se i bez namáčení.

Kombinujeme

  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

  • V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
  • Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.

Děti

  • Miminkům určitě namáčíme rýži, nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme. Pohanku zařazujeme u dětí na přirozené výživě až v zimě kolem 1,5 roku. Pokud dítě jí maso, vejce a pečivo, není co řešit a pohanku dejte, kdy chcete.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
16. 5. 2023

Mnaaaam ♥️ přidali jsme dynove semínko
Priloha k Adzuki na paprice a osvěžující salat ♥️

Můžete mi prosím říct, proč se pohanka nenamáčí? právě jdu cedit přes noc namočenou… :(, no snad se tolik nestane, v nejhorším z toho bude kaše :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Horká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka

Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a bez cukru. Urči...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...