Kulatozrnnou rýži vařím v zimě mnohem častěji. Doporučuje se to, protože má více zahřívající účinek než dlouhozrnná, a my na ní máme víc chuť :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže natural
  • 1/2 hrnku loupané pohanky
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli

Jak připravit natural rýži s pohankou

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme jako druhou vrstvu na rýži. Nenamáčí se.
  3. Zalijeme 4 hrnky vody, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme cca 45 minut do vstřebání vody.

Praktické

  • Rýži natural je vhodné namočit předem. V ideálním případě ji necháme pár hodin (nebo přes noc) namočenou, ale uvaří se i bez namáčení.

Kombinujeme

  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

  • V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
  • Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.

Děti

  • Miminkům určitě namáčíme rýži, nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme. Pohanku zařazujeme u dětí na přirozené výživě až v zimě kolem 1,5 roku. Pokud dítě jí maso, vejce a pečivo, není co řešit a pohanku dejte, kdy chcete.

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...
  1. Tento víkend jsem rýži s pohankou zapekla jako nákyp se zeleninou. Bylo to výborné, pohanka tomu dodá šmrnc.

  2. To je dobrá poznámka, Martine. Skutečně vařením přicházíme o některé citlivé látky. Ale protože jednou ze zásad je jíst pestře a způsob úpravy obilí, zeleniny i luštěnin střídat, tak ničemu nevadí, že někdy pohanku vaříme déle a někdy méně, někdy jen namáčíme. Teď v zimě nám jde hlavně o teplo a energii, kterou delším vařením do potravin zabudujeme. Na vitamíny, enzymy a další citlivé látky máme doplňky jídla jako je kvašená zelenina, miso pasta apod. A nezapomeňte nám, až vyzkoušíte tuhle kombinaci, dát prosím recept mezi čtenářské recepty – pokud to bude stát za to :-)

  3. Ha!
    Čočku a rýži jsem již dělal. Ale pohanku s rýží ne, tak vyzkouším.
    Jen si myslím, že se z té pohanky tak dlouhým vařením vytratí všechny vitamíny a jiné výživné látky. Já pohanku nevařím, resp. dávám v poměru 1:2 a jen přivedu k varu, vypnu a nechám dojít cca 30 min.

    Trošku jiné, jednoduché jídlo a mňamózní je vařená obilovina + mletá, či drcená semínka, jako např. „pšenice s mákem“ v mé úpravě cca dle Kuchařky ze Svatojánu. Mám červenou, ale tu jsem ještě nedělal. Připravil jsem z ječných krup, omastil troškou oleje a přisypal mletý mák, ale už jsem nesladil. Mák mi přijde celkem sladký sám o sobě. Vyzkouším ještě vařenou obilovinu s mletými vlašskými ořechy a popř. i s drcenými slunečnicovými semínky.

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJindra Sýkorová – sportovkyně, která jí jinak
Další článekPaštiková pomazánka