Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy na ni dostanete chuť.

Ingredience
4 porce
  • 150 g kysaného zelí
  • 150 g čerstvého červeného zelí
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 cibule
  • 30 g červené loupané čočky
  • 20 rýžových vloček
  • olivový olej
  • sůl
  • 7 g sušené houby shiitake
  • mandlové mléko
  • ume ocet
  • voda
  • tempeh nebo tofu
  • tamari
  • pažitka
  • petrželka

Jak připravit veganskou kyselici na vánoční stůl

  1. Na oleji osmahněte cibulku nakrájenou na kostičky. Poprašte jí paprikou, přidejte kmín, houby a orestujte.
  2. Přidejte nakrájené čerstvé zelí, kyselé zelí, červenou čočku a zalijte vodou. Zamíchejte, osolte a vařte do změknutí zelí.
  3. Ke konci varu přisypejte rýžové vločky, zjemněte mandlovým mlékem a ještě 5 minut povařte.
  4. Na jinou pánev nalijte trochu oleje, rozpalte ho a přidejte tempeh nakrájený na malé kostičky. Ochuťte ho trochou sladké papriky a tamari a orestujte na prudkém ohni ze všech stran.
  5. Naservírujte kyselici na talíř, přidejte opečený tempeh a posypejte nasekanou petrželkou a pažitkou.

Praktické

  • Druhý den, když se rozleží, je tato kyselica ještě lepší.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, můžete místo rýžových použít ovesné vločky.
  • Místo shiitake můžete použít i sušené hříbky.
  • Namísto mandlového mléka můžete zjemnit i pomocí jiného rostlinného mléka nebo smetany.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...
  1. Příjemně mě překvapilo, jak je chuť jednoduchá a přitom zajímavá :-).

    Chlap mi řekl, že je dobrá, jen mu tam chybí brambory a klobása… Mám ráda podobné recepty, kdy můžeme doma provést „tuning“ – on si na talíři přidá opraženou klobásu a budeme spokojení všichni. :))

    • Máme radost, Magdo, že vám chutnalo 😉 A přesně o tom, co píšete, to je – aby byli všichni spokojeni. Ideální stav 😉👍

  2. Za zvuků vážné hudby stanice Vltava, postupně vzniká jedna z mých velkých slovenských lásek – kapustnica 😀
    Ranní cvičení, znovu od 5.50hod. bylo opět skvělé, řekl bych, že to bude návykové 🙏
    Viera Vodrazkova mám nesmírnou radost, vždy na Slovensku v různých oblastech ochutnávám kapustnicu a díky Vám mám pro zpestření dokonce veganskou verzi 🙏💓
    Plná chuť vynikající polévky s kyselostí, tak akorát, doplněná vynikajícím opečeným tempehem. Tohle prostě nemůže nikoho nechat chladným 😀

    • Jaroslave, jste uragán, mám z toho radost. Veganska verze je fakt výborná, zvládl jste to jako vždy krásně 👍👍👍

  3. Opět výborná, ani se nestihla uležet 🤭. Brzy zopakuji. Máte moc lákavé a chutné recepty, paní Viero! Děkuji!

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSváteční zapečené nadívené žampiony s čočkou a rýží
Další článekSedíme na zemi, nemáme televizi a Vánoce slavíme po svém