Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy na ni dostanete chuť.
Ingredience
4 porce
- 150 g kysaného zelí
- 150 g čerstvého červeného zelí
- špetka mletého kmínu
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 cibule
- 30 g červené loupané čočky
- 20 rýžových vloček
- olivový olej
- sůl
- 7 g sušené houby shiitake
- mandlové mléko
- ume ocet
- voda
- tempeh nebo tofu
- tamari
- pažitka
- petrželka
Jak připravit veganskou kyselici na vánoční stůl
- Na oleji osmahněte cibulku nakrájenou na kostičky. Poprašte jí paprikou, přidejte kmín, houby a orestujte.
- Přidejte nakrájené čerstvé zelí, kyselé zelí, červenou čočku a zalijte vodou. Zamíchejte, osolte a vařte do změknutí zelí.
- Ke konci varu přisypejte rýžové vločky, zjemněte mandlovým mlékem a ještě 5 minut povařte.
- Na jinou pánev nalijte trochu oleje, rozpalte ho a přidejte tempeh nakrájený na malé kostičky. Ochuťte ho trochou sladké papriky a tamari a orestujte na prudkém ohni ze všech stran.
- Naservírujte kyselici na talíř, přidejte opečený tempeh a posypejte nasekanou petrželkou a pažitkou.
Praktické
- Druhý den, když se rozleží, je tato kyselica ještě lepší.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, můžete místo rýžových použít ovesné vločky.
- Místo shiitake můžete použít i sušené hříbky.
- Namísto mandlového mléka můžete zjemnit i pomocí jiného rostlinného mléka nebo smetany.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Mnam ♥️♥️♥️
Příjemně mě překvapilo, jak je chuť jednoduchá a přitom zajímavá :-).
Chlap mi řekl, že je dobrá, jen mu tam chybí brambory a klobása… Mám ráda podobné recepty, kdy můžeme doma provést „tuning“ – on si na talíři přidá opraženou klobásu a budeme spokojení všichni. :))
Máme radost, Magdo, že vám chutnalo 😉 A přesně o tom, co píšete, to je – aby byli všichni spokojeni. Ideální stav 😉👍
Za zvuků vážné hudby stanice Vltava, postupně vzniká jedna z mých velkých slovenských lásek – kapustnica 😀
Ranní cvičení, znovu od 5.50hod. bylo opět skvělé, řekl bych, že to bude návykové 🙏
Viera Vodrazkova mám nesmírnou radost, vždy na Slovensku v různých oblastech ochutnávám kapustnicu a díky Vám mám pro zpestření dokonce veganskou verzi 🙏💓
Plná chuť vynikající polévky s kyselostí, tak akorát, doplněná vynikajícím opečeným tempehem. Tohle prostě nemůže nikoho nechat chladným 😀
Jaroslave, jste uragán, mám z toho radost. Veganska verze je fakt výborná, zvládl jste to jako vždy krásně 👍👍👍
Mimoriadna vianocna kapustnica…konecne podla mojej chuti a bez nasledkov na traveni ; )) Dakujem, Vierka.
Já děkuji, jsem tomu míč ráda 🥰😘
Opět výborná, ani se nestihla uležet 🤭. Brzy zopakuji. Máte moc lákavé a chutné recepty, paní Viero! Děkuji!
Lucie, moc děkuju. U mě se taky neodleží…je fakt moc dobrá.