Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy na ni dostanete chuť.

Ingredience
4 porce
  • 150 g kysaného zelí
  • 150 g čerstvého červeného zelí
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 cibule
  • 30 g červené loupané čočky
  • 20 rýžových vloček
  • olivový olej
  • sůl
  • 7 g sušené houby shiitake
  • mandlové mléko
  • ume ocet
  • voda
  • tempeh nebo tofu
  • tamari
  • pažitka
  • petrželka

Jak připravit veganskou kyselici na vánoční stůl

  1. Na oleji osmahněte cibulku nakrájenou na kostičky. Poprašte jí paprikou, přidejte kmín, houby a orestujte.
  2. Přidejte nakrájené čerstvé zelí, kyselé zelí, červenou čočku a zalijte vodou. Zamíchejte, osolte a vařte do změknutí zelí.
  3. Ke konci varu přisypejte rýžové vločky, zjemněte mandlovým mlékem a ještě 5 minut povařte.
  4. Na jinou pánev nalijte trochu oleje, rozpalte ho a přidejte tempeh nakrájený na malé kostičky. Ochuťte ho trochou sladké papriky a tamari a orestujte na prudkém ohni ze všech stran.
  5. Naservírujte kyselici na talíř, přidejte opečený tempeh a posypejte nasekanou petrželkou a pažitkou.

Praktické

  • Druhý den, když se rozleží, je tato kyselica ještě lepší.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, můžete místo rýžových použít ovesné vločky.
  • Místo shiitake můžete použít i sušené hříbky.
  • Namísto mandlového mléka můžete zjemnit i pomocí jiného rostlinného mléka nebo smetany.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...
  1. Příjemně mě překvapilo, jak je chuť jednoduchá a přitom zajímavá :-).

    Chlap mi řekl, že je dobrá, jen mu tam chybí brambory a klobása… Mám ráda podobné recepty, kdy můžeme doma provést „tuning“ – on si na talíři přidá opraženou klobásu a budeme spokojení všichni. :))

    • Máme radost, Magdo, že vám chutnalo 😉 A přesně o tom, co píšete, to je – aby byli všichni spokojeni. Ideální stav 😉👍

  2. Za zvuků vážné hudby stanice Vltava, postupně vzniká jedna z mých velkých slovenských lásek – kapustnica 😀
    Ranní cvičení, znovu od 5.50hod. bylo opět skvělé, řekl bych, že to bude návykové 🙏
    Viera Vodrazkova mám nesmírnou radost, vždy na Slovensku v různých oblastech ochutnávám kapustnicu a díky Vám mám pro zpestření dokonce veganskou verzi 🙏💓
    Plná chuť vynikající polévky s kyselostí, tak akorát, doplněná vynikajícím opečeným tempehem. Tohle prostě nemůže nikoho nechat chladným 😀

    • Jaroslave, jste uragán, mám z toho radost. Veganska verze je fakt výborná, zvládl jste to jako vždy krásně 👍👍👍

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSváteční zapečené nadívené žampiony s čočkou a rýží
Další článekSedíme na zemi, nemáme televizi a Vánoce slavíme po svém