Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Vánoční bezlepková kyselica trochu jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy na ni dostanete chuť.

Ingredience
4 porce
  • 150 g kysaného zelí
  • 150 g čerstvého červeného zelí
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 cibule
  • 30 g červené loupané čočky
  • 20 rýžových vloček
  • olivový olej
  • sůl
  • 7 g sušené houby shiitake
  • mandlové mléko
  • ume ocet
  • voda
  • tempeh nebo tofu
  • tamari
  • pažitka
  • petrželka

Monika si vyzkoušela, co se stane s tělem, když se začne jíst jinak. My jsme to pozorovaly v přímém přenosu, protože ...

Jak připravit veganskou kyselici na vánoční stůl

  1. Na oleji osmahněte cibulku nakrájenou na kostičky. Poprašte jí paprikou, přidejte kmín, houby a orestujte.
  2. Přidejte nakrájené čerstvé zelí, kyselé zelí, červenou čočku a zalijte vodou. Zamíchejte, osolte a vařte do změknutí zelí.
  3. Ke konci varu přisypejte rýžové vločky, zjemněte mandlovým mlékem a ještě 5 minut povařte.
  4. Na jinou pánev nalijte trochu oleje, rozpalte ho a přidejte tempeh nakrájený na malé kostičky. Ochuťte ho trochou sladké papriky a tamari a orestujte na prudkém ohni ze všech stran.
  5. Naservírujte kyselici na talíř, přidejte opečený tempeh a posypejte nasekanou petrželkou a pažitkou.

Praktické

  • Druhý den, když se rozleží, je tato kyselica ještě lepší.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, můžete místo rýžových použít ovesné vločky.
  • Místo shiitake můžete použít i sušené hříbky.
  • Namísto mandlového mléka můžete zjemnit i pomocí jiného rostlinného mléka nebo smetany.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak toto je pre mna zatial jeden z top receptov!😋😋😋 Vynikajuca polievka! Uz viem, ze tuto polievku urcite navarim, ked mi pride na navstevu, tradicne sa stravujuca rodina.😊

Havranice
28. 12. 2023

Byla výborná, děkujeme 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Sváteční hrstková polévka s houbami shiitake

O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...