V Indii se používá mnoho druhů koření, takže i obyčejné jídlo je díky tomu chuťově velmi výrazné. A jelikož my Jíme Jinak, šetřila jsem s kořením a připravila jsem pro vás jen mírnou formu indického pokrmu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 strouhaná mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně na kostičky
  • 2 hrnky namočené červené neloupané čočky
  • 2 lžíce kokosového krému (není nutné)
  • 4 lžíce slunečnicového semínka
  • 3 lžíce šťávy z citronu
  • 3 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetka chilli
  • sůl
  • umeocet

Jak připravit indickou čočku

  1. Červenou neloupanou čočku namočíme alespoň na 1-2 hodiny.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme nahrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky cca 1 cm2.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme mrkev. Restujeme ještě několik minut a přidáme 2 hrnky namočené čočky i s vodou. Vody dáme jen tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou a voda byla asi o 2 cm výš.
  4. Přidáme nakrájenou dýni, slunečnicová semínka, římský kmín, kurkumu, chilli a necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
  5. Na závěr dochutíme šťávou z citronu, kokosovým krémem a umeoctem.

Kombinujeme

  • Toto luštěninové jídlo podáváme s vhodnou obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kroupy či pohanka. Nezapomeňte na kopeček kvašené zeleniny, trochu dušené zeleniny a posypku.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme chilli a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
  1. Výborná cizokrajná kuchyně! Za chvilku hotové v kombinaci s aromatickou rukolou a napařeným květákem, to bylo moc fajn. Jako přílohu jsem zvolil Indické osvěžující citrónové jáhly. Ať je ta Indie kompletní :-)

    • Dokonalý indický talířek. Dala jsem si dnes půst a to je tedy za trest koukat na ty vaše fotky 😋😋😋

  2. Parádní výlet do Indie i bez mrkve (poslední co jsem našla v lednici padla do polévky), kokos. krému, chilli, citronu. :-) Děkuji Helčo. V dnešním deštivém dni mě to osobně přišlo moc vhod, bodlo. Chvátala jsem, jinak bych tam přidala i trochu zázvoru. Jsme lehce přistydlí, mělo by to říz…neměli jsme tam holt to chilli :-). Minulá variace (recept) na neloupanou červenou čočku s řepou, cuketou, česnekem byla taky výtečná, dojedla jsem stejně jako dnes hrnec…Recepty s neloupanou vítám, jelikož jsem si ji nakoupila moc moc a čas spotřeby lehce minul. Budu se muset konečně pustit též do klíčení.

  3. Můžu se zeptat, co je špatného na koření? Je tak špatné dát si jednou za čas (chápu, že denně je ve větším množství špatné vše) kořeněnější jídlo, byť zdravé?

    • Koření jako samo o sobě není špatné. Jen je důležité si uvědomit, že má stejně jako potraviny různé druhy energie, některé zahřívá, jiné ochlazuje. Proto by se mělo používat umírněně a střídat.

  4. Nebyla čočka, ale adzuki, nebyl kokosový krém, ale rýžový a jelikož jsem těsně před porodem stále se snažím někam „udat“ vařená lněná semínka od lněného odvaru, takže slunečnice nahrazena lněným. Ale i tak jsem si moc pochutnala. Jako přílohu jsem měla dohromady vařenou CZ rýži kulatozrnnou s rýží červenou. Polévka cibulačka. Vřele doporučuji! :-)

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční nealkoholický punč
Další článekDětská strava III. – ryby, nápoje, olej