V Indii se používá mnoho druhů koření, takže i obyčejné jídlo je díky tomu chuťově velmi výrazné. A jelikož my Jíme Jinak, šetřila jsem s kořením a připravila jsem pro vás jen mírnou formu indického pokrmu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 strouhaná mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně na kostičky
  • 2 hrnky namočené červené neloupané čočky
  • 2 lžíce kokosového krému (není nutné)
  • 4 lžíce slunečnicového semínka
  • 3 lžíce šťávy z citronu
  • 3 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetka chilli
  • sůl
  • umeocet

Jak připravit indickou čočku

  1. Červenou neloupanou čočku namočíme alespoň na 1-2 hodiny.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme nahrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky cca 1 cm2.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme mrkev. Restujeme ještě několik minut a přidáme 2 hrnky namočené čočky i s vodou. Vody dáme jen tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou a voda byla asi o 2 cm výš.
  4. Přidáme nakrájenou dýni, slunečnicová semínka, římský kmín, kurkumu, chilli a necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
  5. Na závěr dochutíme šťávou z citronu, kokosovým krémem a umeoctem.

Kombinujeme

  • Toto luštěninové jídlo podáváme s vhodnou obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kroupy či pohanka. Nezapomeňte na kopeček kvašené zeleniny, trochu dušené zeleniny a posypku.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme chilli a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Parádní výlet do Indie i bez mrkve (poslední co jsem našla v lednici padla do polévky), kokos. krému, chilli, citronu. 🙂 Děkuji Helčo. V dnešním deštivém dni mě to osobně přišlo moc vhod, bodlo. Chvátala jsem, jinak bych tam přidala i trochu zázvoru. Jsme lehce přistydlí, mělo by to říz…neměli jsme tam holt to chilli :-). Minulá variace (recept) na neloupanou červenou čočku s řepou, cuketou, česnekem byla taky výtečná, dojedla jsem stejně jako dnes hrnec…Recepty s neloupanou vítám, jelikož jsem si ji nakoupila moc moc a čas spotřeby lehce minul. Budu se muset konečně pustit též do klíčení.

  2. Můžu se zeptat, co je špatného na koření? Je tak špatné dát si jednou za čas (chápu, že denně je ve větším množství špatné vše) kořeněnější jídlo, byť zdravé?

    • Koření jako samo o sobě není špatné. Jen je důležité si uvědomit, že má stejně jako potraviny různé druhy energie, některé zahřívá, jiné ochlazuje. Proto by se mělo používat umírněně a střídat.

  3. Nebyla čočka, ale adzuki, nebyl kokosový krém, ale rýžový a jelikož jsem těsně před porodem stále se snažím někam „udat“ vařená lněná semínka od lněného odvaru, takže slunečnice nahrazena lněným. Ale i tak jsem si moc pochutnala. Jako přílohu jsem měla dohromady vařenou CZ rýži kulatozrnnou s rýží červenou. Polévka cibulačka. Vřele doporučuji! 🙂

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční nealkoholický punč
Další článekDětská strava III. – ryby, nápoje, olej