V Indii se používá mnoho druhů koření, takže i obyčejné jídlo je díky tomu chuťově velmi výrazné. A jelikož my Jíme Jinak, šetřila jsem s kořením a připravila jsem pro vás jen mírnou formu indického pokrmu.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 strouhaná mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně na kostičky
  • 2 hrnky namočené červené neloupané čočky
  • 2 lžíce kokosového krému (není nutné)
  • 4 lžíce slunečnicového semínka
  • 3 lžíce šťávy z citronu
  • 3 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetka chilli
  • sůl
  • umeocet

Jak připravit indickou čočku

  1. Červenou neloupanou čočku namočíme alespoň na 1-2 hodiny.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme nahrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky cca 1 cm2.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme mrkev. Restujeme ještě několik minut a přidáme 2 hrnky namočené čočky i s vodou. Vody dáme jen tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou a voda byla asi o 2 cm výš.
  4. Přidáme nakrájenou dýni, slunečnicová semínka, římský kmín, kurkumu, chilli a necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
  5. Na závěr dochutíme šťávou z citronu, kokosovým krémem a umeoctem.

Kombinujeme

  • Toto luštěninové jídlo podáváme s vhodnou obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kroupy či pohanka. Nezapomeňte na kopeček kvašené zeleniny, trochu dušené zeleniny a posypku.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme chilli a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...
  1. Parádní výlet do Indie i bez mrkve (poslední co jsem našla v lednici padla do polévky), kokos. krému, chilli, citronu. 🙂 Děkuji Helčo. V dnešním deštivém dni mě to osobně přišlo moc vhod, bodlo. Chvátala jsem, jinak bych tam přidala i trochu zázvoru. Jsme lehce přistydlí, mělo by to říz…neměli jsme tam holt to chilli :-). Minulá variace (recept) na neloupanou červenou čočku s řepou, cuketou, česnekem byla taky výtečná, dojedla jsem stejně jako dnes hrnec…Recepty s neloupanou vítám, jelikož jsem si ji nakoupila moc moc a čas spotřeby lehce minul. Budu se muset konečně pustit též do klíčení.

  2. Můžu se zeptat, co je špatného na koření? Je tak špatné dát si jednou za čas (chápu, že denně je ve větším množství špatné vše) kořeněnější jídlo, byť zdravé?

    • Koření jako samo o sobě není špatné. Jen je důležité si uvědomit, že má stejně jako potraviny různé druhy energie, některé zahřívá, jiné ochlazuje. Proto by se mělo používat umírněně a střídat.

  3. Nebyla čočka, ale adzuki, nebyl kokosový krém, ale rýžový a jelikož jsem těsně před porodem stále se snažím někam “udat” vařená lněná semínka od lněného odvaru, takže slunečnice nahrazena lněným. Ale i tak jsem si moc pochutnala. Jako přílohu jsem měla dohromady vařenou CZ rýži kulatozrnnou s rýží červenou. Polévka cibulačka. Vřele doporučuji! 🙂

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční nealkoholický punč
Další článekMiso polévka s klíčky