V Indii se používá mnoho druhů koření, takže i obyčejné jídlo je díky tomu chuťově velmi výrazné. A jelikož my Jíme Jinak, šetřila jsem s kořením a připravila jsem pro vás jen mírnou formu indického pokrmu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 strouhaná mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně na kostičky
  • 2 hrnky namočené červené neloupané čočky
  • 2 lžíce kokosového krému (není nutné)
  • 4 lžíce slunečnicového semínka
  • 3 lžíce šťávy z citronu
  • 3 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetka chilli
  • sůl
  • umeocet

Jak připravit indickou čočku

  1. Červenou neloupanou čočku namočíme alespoň na 1-2 hodiny.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme nahrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky cca 1 cm2.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme mrkev. Restujeme ještě několik minut a přidáme 2 hrnky namočené čočky i s vodou. Vody dáme jen tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou a voda byla asi o 2 cm výš.
  4. Přidáme nakrájenou dýni, slunečnicová semínka, římský kmín, kurkumu, chilli a necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
  5. Na závěr dochutíme šťávou z citronu, kokosovým krémem a umeoctem.

Kombinujeme

  • Toto luštěninové jídlo podáváme s vhodnou obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kroupy či pohanka. Nezapomeňte na kopeček kvašené zeleniny, trochu dušené zeleniny a posypku.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme chilli a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Manželovi se lépe spí a já mám 2 kila dole (Martina)

Martina: Z kurzu jsem nadšená, "jinak" už vaříme pár...

Léky na alergii a bolesti zad už nepotřebuji a jsem o 7 kg lehčí (Monika)

Monika: Ďakujem veľmi pekne za kurz Hubneme do plavek....

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Jsem tady moc ráda (Lenka)

Lenka: Za týden bohužel končíme Jarní očistu, chtěla bych...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Krevní tlak už mám v pořádku a beru minimum léků (Hana)

Hana: Zeleninový vývar mám odzkoušený i na mé fence...
  1. Stejne je to super vareni! ty same ingredience, ale jine koreni a uplne ‚nove‘ jidlo :-) ten citron je tam moc fajn ;-)

  2. Luxusni jidlo, i muj chlap – zatvrzely masozravec – si moc pochutnal a sel si pridat. Budu urcite varit pravidelne a dekuji za super recept!

  3. Výborná cizokrajná kuchyně! Za chvilku hotové v kombinaci s aromatickou rukolou a napařeným květákem, to bylo moc fajn. Jako přílohu jsem zvolil Indické osvěžující citrónové jáhly. Ať je ta Indie kompletní :-)

    • Dokonalý indický talířek. Dala jsem si dnes půst a to je tedy za trest koukat na ty vaše fotky 😋😋😋

  4. Skvely recept, jen to slunecnicove seminko mne tam moc neladilo – mozna jen posypat trosku oprazenym, ale ani to by nebyo chutove nutne.

  5. Parádní výlet do Indie i bez mrkve (poslední co jsem našla v lednici padla do polévky), kokos. krému, chilli, citronu. :-) Děkuji Helčo. V dnešním deštivém dni mě to osobně přišlo moc vhod, bodlo. Chvátala jsem, jinak bych tam přidala i trochu zázvoru. Jsme lehce přistydlí, mělo by to říz…neměli jsme tam holt to chilli :-). Minulá variace (recept) na neloupanou červenou čočku s řepou, cuketou, česnekem byla taky výtečná, dojedla jsem stejně jako dnes hrnec…Recepty s neloupanou vítám, jelikož jsem si ji nakoupila moc moc a čas spotřeby lehce minul. Budu se muset konečně pustit též do klíčení.

  6. Můžu se zeptat, co je špatného na koření? Je tak špatné dát si jednou za čas (chápu, že denně je ve větším množství špatné vše) kořeněnější jídlo, byť zdravé?

    • Koření jako samo o sobě není špatné. Jen je důležité si uvědomit, že má stejně jako potraviny různé druhy energie, některé zahřívá, jiné ochlazuje. Proto by se mělo používat umírněně a střídat.

  7. Nebyla čočka, ale adzuki, nebyl kokosový krém, ale rýžový a jelikož jsem těsně před porodem stále se snažím někam „udat“ vařená lněná semínka od lněného odvaru, takže slunečnice nahrazena lněným. Ale i tak jsem si moc pochutnala. Jako přílohu jsem měla dohromady vařenou CZ rýži kulatozrnnou s rýží červenou. Polévka cibulačka. Vřele doporučuji! :-)

  8. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký mrkvový salát s jablkem
Další článekDětská strava III. – ryby, nápoje, olej