Jak má vypadat vzorový jídelníček v září? Jakou část našeho těla se vyplatí hýčkat právě nyní, proč bychom to měli dělat a jak na to?

Pozdní léto a příroda

Element země, který s sebou přináší prvek stability, již během srpna začal tlumit energii elementu oheň a tím i předznamenal konec léta. Přechod mezi létem a podzimem se označuje jako pozdní léto. Je to netypičtější projev tohoto elementu. Energie elementu Země prostupuje přechody mezi jednotlivými ročními obdobími a pomáhá se přírodě lépe adaptovat na změny. Jeho energie směřuje dokola po kružnici (všemi směry), oproti létu, kdy se rozpínala úplně do všech stran a směrů. Ubývá intenzity a délky slunečního záření. Pozdní léto je čas sklizně – sklízíme dýně, kořenovou zeleninu, cibuli, květák, zelí, z ovoce jablka, hrušky, švestky, meruňky, pozdní broskve. Dále plody rakytníku či arónie.

Energie země a člověk

Jak působí toto období na člověka? Mnoho z nás může cítit chuť a potřebu se více uzemnit. Obracet se do sebe, ptát se svého nitra, jestli je v souladu s tím, co děláme a jací jsme navenek. Jestli vůbec víme, kdo opravdu jsme a jaké je naše směřování a záměry. Je dobré vyhledávat samotný kontakt se zemí – projít se bosky, pobývat v přírodě či pracovat se zeminou na zahrádce. 

Energie středu

Element země upíná pozornost na střed. Tímto středem je myšlena jak oblast našeho břicha, kde probíhá trávení a látková výměna, tak i naše nitro a jeho schopnost přijímat či absorbovat vlivy z vnějšku. Patří sem okruh sleziny, žaludku a slinivka břišní. Pojďme si hlavně o slezině, o tomto s nadsázkou tajemném orgánu povědět víc a pochopit, čím je pro nás tak důležitá.

Slezina – orgán měsíce září

Slezina je asi 10 cm dlouhý orgán nacházející se v levém podžebří. Umí filtrovat krev – vychytává opotřebované či poškozené červené krvinky a zároveň i některé druhy bakterií. Tvoří se zde bílé krvinky, které umí okamžitě reagovat proti vniklým patogenům tvorbou protilátek. Tím usnadní práci imunitnímu systému. Slezina má tedy velký vliv jak na kvalitu krve, tak na naší obranyschopnost.

Čínská medicína slezinu vnímá jako stěžejní „orgán“ (orgánový okruh, kam spadá více oblastí) pro správné fungování lidského těla. Je spjata s prací žaludku, slinivky. Má vztah ke svalům a ústům, kde je možné číst projevy jejího stavu. Její činnost je ovlivňována okruhem jater, ledvin i srdce, přičemž tento vliv je oboustranný.

Co pro nás dělá slezina dle čínské medicíny

  • Má zásadní vliv na krvetvorbu. Častěji je oslabená u žen vlivem ztráty krve při menstruačním cyklu.
  • Díky slezině dochází k přeměně potravy na energii čchi a krev. Pokud je v organismu dost kvalitní a plynule proudící energie čchi a krve, tak se mu daří.
  • Udržuje orgány a krev na svém místě. Při oslabení dochází k poklesům orgánů (např. dělohy) nebo snadné tvorbě modřin.
  • Je sídlem tzv. duše Jí. V čínské medicíně je rozlišeno celkem pět oblastí s duší. Duše Jí sleziny tvoří a pracuje s našimi myšlenkami, patří k ní aspekty jako důvěra sám v sebe, stabilita.

Když je slezina oslabená

Slezinu oslabuje nevhodná skladba jídla a nepravidelnost. Velký vliv na ní mají i naše myšlenkové pochody – tedy neustálé přemítání a hloubání dokola o těch samých věcech. To slezinu vyčerpává, dochází ke stagnaci čchi. Projeví se to postupnou nejistotou sám v sebe, potížemi jasně uvažovat, učit se a soustředit.

Na fyzickém těle se její oslabení může projevit únavou, zvlášť po jídle, kdy se všechna energie soustředí na trávení, nafouklým břichem, chutí na sladké a přibíráním na váze, problémy s menstruačním cyklem, praskáním žilek a snadnou tvorbou modřin, sníženou imunitou, nestrávenými zbytky ve stolici, kašovitou stolicí, dále těžkostí nohou a poleháváním a v neposlední řadě může hrát roli při dlouhodobějším zahlenění.

Jak podpořit slezinu a náš střed?

Podporovat jí můžeme přímo nebo přes orgány, které k ní mají vztah, např. přes játra. Záleží na konkrétních projevech oslabení a proč k nim došlo.

Obecně slezinu a její okruh podpoříme pravidelným režimem v jídle i životě, posilováním důvěry sám v sebe a sebelásky. Do našeho středu posílejme hlavně teplé jídlo, složité sacharidy ve formě celozrnných obilnin, léčivá je slzovka, ze zeleniny je výborná dýně Hokkaido. Pravidelně se hýbejme, skvělé jsou procházky v přírodě, které nám zároveň pomůžou i zklidnit naší mysl. Snažme se nezabředávat opakovaně do starých, nic neřešících myšlenek, kterými se dokola trápíme.

Pečujme s láskou o svojí slezinu, tato péče podpoří lepší fungování celého organismu a naší psychiky.

Vzorový jídelníček na září

Ucelený návod na zdravé podzimní stravování najdete v 10 min. videu Jak být fit na podzim díky jídelníčku v 10 minutách. Jeden takový zářijový den se zdravou stravou pozitivně ovlivňující právě okruh sleziny by mohl vypadat třeba takto:

Snídaně:

Oběd:

Dezert:

Večeře:

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

  1. Děkuji 🙂 Ano, hodně práce, obzvlášť teď, když nejsem úplně fit a v práci se v srpnu gruntuje, ale stojí to zato. Opravdu mám z toho velkou radost.

  2. Krásný článek 🙂 Ano, cítím to už nějakou dobu, a užívám si to.Ja se do sebe nořím ráda 🙂 Nabádá mě to ke zpomalení po hektickém létě, na uschování (kreckovani😁) jídla, tzn. nasusit ovoce, zavařovat a nakládat zeleninu ….a třeba jen tak jít přírodou a vnímat….nic neřešit.Je to fajn🙂

    • Moc děkuji, Jani 🌷 To zní moc pěkně! Je krásné se na všechny ty změny naladit a jít s nimi, užívat si je 🤗 A co právě teď vše “křečkujete”, sušíte, nakládáte? ☺️

      • Švestky, jablíčka, hrušky, nasušit, možná i povidla, dýně budeme o víkendu sklízet, ty nechám na vaření: pak máme ještě na záhoně cuketu, tak část uvařit, část naložit, udělat tataráček nebo něco….taky bych ráda to polévkové koření, mrkvičku višňovskou( 100 let stará odrůda) mám v kyblíkách, jen ten celer a petržel musím dokoupit:-D Okurky už jsou fuč, ještě mě napadá mast z měsíčku….

        • To máte krásnou úrodičku, to je radost 🤗 Věřím, že je to hodně práce se vším, ale ty plody, co to přinese, jsou dar a krása to pozorovat 🙏

    • Že jo, když člověk v létě mákne na zahrádce (přirozeně je v létě aktivní), tak pak rád využije to zpomalení, uzavírání, bilancování 😉👍

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnné špaldové fettuccine se zeleninou
Další článekSušené ryngle