Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Na mák z českého trhu není spolehnutí. Tyto jsou pančované, ukázaly testy.

Česko je země máku – jsme největšími milovníky na světě. Za rok spotřebujeme skoro až půl kila máku na hlavu. O to horší je fakt, že většina běžných máků prodávaných v českých supermarketech obsahuje nadlimitní množství morfinu, kodeinu a dalších alkaloidů, které mají negativní účinky na naši nervovou soustavu. Zejména pro děti a těhotné mohou být velmi nebezpečné. Nekupujete některý z nich?

Mák je tradiční česká superpotravina

Makové buchty, koláče, štrúdly, nudle, knedlíky či škubánky s mákem nebo makové rohlíky a housky. Mák je v Česku tradiční superpotravinou a známe desítky receptů, jak ho v kuchyni využít. Obsahuje spoustu proteinu, vlákniny, omega3 a omega6 mastných kyselin, vitamínu E a minerálů jako měď, železo, hořčík, zinek a vápník (ten je ale v máku hůře stravitelný). Aby ale tělo dokázalo využít všechny tyto benefity, musí být mák kvalitní (ne žluklý nebo pančovaný) a nesmí obsahovat moc opiových alkaloidů či pesticidů.

Na mák z českého trhu není spolehnutí, ukázaly testy

Bohužel ale jak ukázal test MF DNES, mák nabízený na českém trhu obsahuje často násobně více alkaloidů, než kolik je povoleno (dle vyhlášky nesmí potravinářský mák obsahovat více než 25 mg alkaloidů na kg). Bylo testováno 21 vzorků máku (mletý, celý, modrý i bílý) zakoupeného z běžných obchodů a výsledky byly šokující. Zatímco vzorky z Turecka neměly s limitem alkaloidů žádné problémy, tři české máky obsahovaly nadlimitní množství morfinu, kodeinu a dalších alkaloidů. Ten nejhorší z nich normu překročil dokonce až 3x.

Nebezpečné máky plné opiátů – morfinu a kodeinu

zdroj: test MF DNES

Kupujeme levný technický mák z ciziny

Mák do buchet vs. na léky
technický mák – je bohatý na alkaloidy, je levný (je to odpadní surovina farmaceutického průmyslu), často má jinou barvu (rezavou, hnědou nebo šedou) a chutná hořce
potravinářský mák – je 2x dražší než technický, má příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu

Tak vysoký obsah opiových alkaloidů neodpovídá odrůdám potravinářského máku pěstovaným v Česku,“ komentuje výsledky testu máku profesorka Jana Hajšlová, uznávaná odbornice na kvalitu a chemickou bezpečnost potravin, jejíž tým měl analýzy máku na starosti.

Kvalitní český modrý mák je mnohem dražší než ten dovážený technický. Hlavní podíl na dovozech máku do Česka přitom mají země, kde se pěstuje výhradně či převážně technický mák, jako je Španělsko, Francie, Velká Británie, Maďarsko či Slovensko.“ Proto se nemůžeme divit, že většina máku v českých obchodech je právě ten technický.

Mák je citlivý na rezidua herbicidů, často obsahuje glyfosát
Někteří zemědělci používají Roundup (s účinnou látkou glyfosát) nejen na likvidaci plevelů, ale také na urychlení dozrávání a vysušování plodin, včetně máku. Ministerstvo zemědělství od ledna tento herbicid na dosoušení plodin zakázalo, i přes to ale test máku ukázal rezidua tohoto pesticidu v některých vzorcích ze supermarketů (např. mák Tesco Poppy Seeds a Tesco Blue Poppy Seeds).

Kvalitní máky bez opiátů i pesticidů: jsou BIO

V případě máku za Jíme Jinak doporučujeme sáhnout po BIO kvalitě nebo po opravdu českém máku od prověřených farmářů. Zejména pokud chcete dopřát mák malým dětem. Tyto máky jsou dle testů čisté jak na pesticidy, tak na alkaloidy.

zdroj: test MF DNES

Nebezpečné makové mléko

U výběru máku nejde jen o peníze, ale hlavně o zdraví. Konzumace syrového máku s vysokým obsahem alkaloidů má velký vliv na centrální nervový systém, projevuje se zejména útlumem. Riziková konzumace takového máku je zejména pro astmatiky, pacienty s chorobami střev a plic, těhotné ženy a hlavně děti – jsou na účinky morfinu citliví. Vařením máku se 90 % alkaloidů vytrácí. Problémem jsou tedy hlavně recepty, kde se používá syrový mák – například nudle s mákem nebo makové mléko. Už pouhých 20 g syrového máku do těla přinese až 3x více alkaloidů než je maximální denní dávka, v 35 g máku je morfinu a kodeinu až 5x více než je max denní dávka. 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, zrovna mám namočený mák z Tesca. Jsem tu nová a článek o máku mě napadlo si přečíst až teď, škoda… Moc děkuji za vaše stránky, úplně jsem se zamilovala 😍 Mám otázku, dá se zařídit, aby byly články datované, nebo jak poznám stáří článků? Jde o to, že fungujete x let a je možné, že se výrobci polepšili, tudíž by dnes mohlo být něco jinak, v pořádku? Děkuji a přeji krásný den ☀️

Ukázat další komentáře