Základní informace
Na školičce vaření Honzy Londzina v Gáje jsme ochutnali jeho Bomba pohár. Jednoduchý, rychlý a tuze dobrý. Navíc se dá jíst za tepla i za studena. Teď v zimě nám tedy přijde vhod jako velmi chutná teplá svačina. Ale dá se skladovat v lednici a podávat i jako opravdu lahodný dezert hostům. Takže v létě si ho určitě budeme dělat zase. Osvědčil se i jako svačinka na výlet či do školky.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- 2 jablka
- 2 lžíce rozinek
- šálek instantní bezlepkové kaše bez cukru a mléka (nebo zbytky obilovin, např. jáhly nebo rýže)
- pudink (buď čerstvě uvařený domácí pudink nebo hotový např. sojový Provamel)
- sojový ovocný jogurt
- marmeláda bez cukru
- oříšky, mandle nebo kokos na posypání
- horká voda
Jablka bez jadřinců nastrouháme na hrubo (případně posekáme šikovným ponorným mixérem s noži, což je ještě rychlejší) a dáme do kastrolku. Přidáme na sítku oprané rozinky a dáme pod pokličku dusit. Jablka mají dost šťávy, takže není potřeba podlévat vodou. Na mírném plameni dusíme cca 15 minut. Zatímco se jablka s hrozinkami dusí, smícháme instantní kaši s horkou vodou. Vodu přidáváme postupně, chceme kaši hustou nikoli tekutou. Do připravených pohárů či misek dáme na dno 1 až 2 lžíce hotové kaše. Na kaši dáme větší porci rozdušených jablek s rozinkami. Další vrstva bude cca 2 lžíce ovocného jogurtu a nakonec vše zalijeme pudinkem. Na vrch dáme maličko marmelády bez cukru a dozdobíme kokosem, oříšky nebo mandlemi. Honza ještě polévá sojovou smetanou :-)
Praktické
Ovoce není potřeba loupat, díky dušení slupka změkne a úplně ztratí. Tím si zachováme spousty důležitých vitamínů a minerálů.
ObměnaKaši můžeme nahradit zbytky uvařených obilovin. Výborně chutnají jáhly nebo rýže. Můžeme použít i kaši od snídaně, která nám zbyla. Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou hrušky, meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky, jahody, nebo jablka, či hrušky. Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě. Místo rozinek můžeme použít brusinky či jiné sušené ovoce. Kdo nemá potíže s lepkem, může sáhnout po jakékoli obilovině či obilní kaši bez omezení.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Hotovo, tak uvidime : ) dole jahly, jablkova vrstva je vetsi, mame jablek hromady : ) nad tim sojade reckeho typu s jahodovotresnovou marmeladou bez cukru. Nahore vanilkovy pudink z kokos mleka. Nahore trosku fikove marmelady, lyofi maliny a kokos… : )
Je tam trosku taka chyba v texte: v odstavci “Obmena” je napisane “Jablka muzeme nahradit hruskami… …nebo jablkami co hruskami” ;)