Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Honzův Bomba pohár

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima
děti od 2 let

Na školičce vaření Honzy Londzina v Gáje jsme ochutnali jeho Bomba pohár. Jednoduchý, rychlý a tuze dobrý. Navíc se dá jíst za tepla i za studena. Teď v zimě nám tedy přijde vhod jako velmi chutná teplá svačina. Ale dá se skladovat v lednici a podávat i jako opravdu lahodný dezert hostům. Takže v létě si ho určitě budeme dělat zase. Osvědčil se i jako svačinka na výlet či do školky.

Cesta k Jíme Jinak vedla přes různé detoxy a diety, které vždycky měly nějaké “ale”. Napoprvé mi to nesed...

Základní informace

Na školičce vaření Honzy Londzina v Gáje jsme ochutnali jeho Bomba pohár. Jednoduchý, rychlý a tuze dobrý. Navíc se dá jíst za tepla i za studena. Teď v zimě nám tedy přijde vhod jako velmi chutná teplá svačina. Ale dá se skladovat v lednici a podávat i jako opravdu lahodný dezert hostům. Takže v létě si ho určitě budeme dělat zase. Osvědčil se i jako svačinka na výlet či do školky.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít
Ingredience pro cca 4 porce
  • 2 jablka
  • 2 lžíce rozinek
  • šálek instantní bezlepkové kaše bez cukru a mléka (nebo zbytky obilovin, např. jáhly nebo rýže)
  • pudink (buď čerstvě uvařený domácí pudink nebo hotový např. sojový Provamel)
  • sojový ovocný jogurt
  • marmeláda bez cukru
  • oříšky, mandle nebo kokos na posypání
  • horká voda
Postup

Jablka bez jadřinců nastrouháme na hrubo (případně posekáme šikovným ponorným mixérem s noži, což je ještě rychlejší) a dáme do kastrolku. Přidáme na sítku oprané rozinky a dáme pod pokličku dusit. Jablka mají dost šťávy, takže není potřeba podlévat vodou.  Na mírném plameni dusíme cca 15 minut. Zatímco se jablka s hrozinkami dusí, smícháme instantní kaši s horkou vodou. Vodu přidáváme postupně, chceme kaši hustou nikoli tekutou. Do připravených pohárů či misek dáme na dno 1 až 2 lžíce hotové kaše. Na kaši dáme větší porci rozdušených jablek s rozinkami. Další vrstva bude cca 2 lžíce ovocného jogurtu a nakonec vše zalijeme pudinkem. Na vrch dáme maličko marmelády bez cukru a dozdobíme kokosem, oříšky nebo mandlemi. Honza ještě polévá sojovou smetanou :-)

Praktické

Ovoce není potřeba loupat, díky dušení  slupka změkne a úplně ztratí. Tím si zachováme spousty důležitých vitamínů a minerálů.

Obměna

Kaši můžeme nahradit zbytky uvařených obilovin. Výborně chutnají jáhly nebo rýže. Můžeme použít i kaši od snídaně, která nám zbyla. Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou hrušky, meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky, jahody, nebo jablka, či hrušky. Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě. Místo rozinek můžeme použít brusinky či jiné sušené ovoce. Kdo nemá potíže s lepkem, může sáhnout po jakékoli obilovině či obilní kaši bez omezení.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Hotovo, tak uvidime : ) dole jahly, jablkova vrstva je vetsi, mame jablek hromady : ) nad tim sojade reckeho typu s jahodovotresnovou marmeladou bez cukru. Nahore vanilkovy pudink z kokos mleka. Nahore trosku fikove marmelady, lyofi maliny a kokos… : )

denisa_stasakova
1. 11. 2017

Je tam trosku taka chyba v texte: v odstavci “Obmena” je napisane “Jablka muzeme nahradit hruskami… …nebo jablkami co hruskami” ;)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.
36
112

Bezlepkové pohankové lívance

Tak dobré a přitom bez mouky! Tyhle zdravé lívance jsou bez lepku, z pohanky a rýže s mrkví a ořechy. Jednoduchý recept, který potěší nejen vegany a bezlep...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...