Toto je naše oblíbená zeleninová polévka s nudličkami, která je rychle hotová a skvěle chutná. Děti jí milují kvůli rýžovým nudlím a ani si nevšimnou, že kromě nudlí snědly spousty zeleniny.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 8 cm pórku
  • pár růžiček brokolici
  • pár růžiček květáku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • půl lžíce miso pasty
  • hrst rýžových nudlí
  • 3/4 litru zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • pár kapek šťávy ze zázvoru (nemusí být)

Jak připravit nudlovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mrkev nakrájíme na kostičky, nebo na proužky, brokolici a květák rozdrobíme na růžičky, pórek pokrájíme na dlouhé nudličky.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu nakrájené cibule, přidáme nakrájenou mrkev, brokolici, p květák, vše navrchu posolíme a přiklopíme pokličkou.
  4. Dáme na vyšší stupeň a v okamžiku, kdy se začne zelenina v hrnci dusit plamen ztlumíme a necháme zeleninu 10-15 minut bez míchání rozdusit.
  5. Průběžně kontrolujeme, zda se cibule na dně nepřipaluje, raději přidejme trochu horké vody.
  6. Po 10 minutách přilijeme horký vývar a chvilku necháme provařit.
  7. Na úplný závěr přidáme rýžové nudle a vaříme 2-3 minuty do uvaření nudlí.
  8. Pak polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme půl lžíce miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  9. Podáváme posypané čerstvými bylinkami.
  10. Pokud je polévka málo slaná, dochutíme ji sojovou omáčkou.
  11. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubém struhadle a pak šťávu z dužiny vymáčkneme v pěsti do polévky, dodá polévce neobvyklou chuť a správný říz.

Praktické

  • Druhý způsob přípravy polévky je na oleji osmažit nakrájenou cibulku, posolit, přidat mrkev, zalít horkým vývarem, nebo horkou vodou, přidat zbytek zeleniny a vařit do měkka.
  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli jiné kombinace zeleniny.
  • Místo rýžových nudlí použijte klidně kukuřičné, pozor, tam je delší doba varu. Do polévky můžeme také přidat jakoukoliv uvařenou obilovinu, výborné jsou kroupy, rýže, nebo i pohanka.

Kombinujeme

  • Polévku můžeme posypat praženými semínky slunečnice nebo dýně. Pokud máme strávníka, kterému přijde málo slaná, pomůžeme si gomasiem.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej (polévku uděláme na vodě). Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Pneumatika začala konečně mizet (Radka)

Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Obleču konečně věci, které jsem nenosila už 7 let (Iveta)

Iveta: Ze shozených kil mám obrovskou radost, obleču věci,...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Jíst jinak v těhotenství?

Zdravím, nedávno jsem se stala členem vašeho klubu, se...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Zhubla jsem a cítím se lépe (Ivaha)

Ivaha: Děkuji moc! Cítím se lépe, zhubla jsem, dobře...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...
  1. Od roka už může dítko miso? Blíží se malé rok, tak okukuju, co už může navíc oproti současnosti:)

    • Bílé miso určitě. Chce to najít nějaké bez brambor a curku, což v tuhle chvíli splňuje miso od Mitoku. Dává se tak hrášek do jídla jednou denně.

  2. Když jsem Vás na začátku prosince poslouchala v SD a následně nahlédla sem, fakt jsem si pošušňávala. Je to přesně to, o co se už léta snažím, mám knížky dr. Strnadelové, o makrobiotice atd. Jednou po vysílání SD, kde byla hostem dr.Strnadelová, jsem to následně v diskuzi docela schytala, byla jsem za blázna, který snídá obilné kaše či polévky…Ještě před narozením syna jsem se tomu hodně věnovala, bohužel pak už nebyl čas, síla ani finance, takže nyní raději ani nebudu popisovat moje stravování. Ale jelikož synovi je rok a půl a chci, aby byl zdravý, pomaloučku zase oprašuju recepty a vědomosti. Bydlím ale na malém městě, kde téměř nic neseženu, na nákup do spec.prodejny se dostanu zřídka. Tak alespoň bojuju tak, že nedávám dítěti banány atd., ale jablka, peču jáhelník, má rád polévky, luštěniny…Myslím, že je ode mně zvyklý na zdravé věci z těhotenství :))), tak není moc problém ani teď. Mě třeba už několik let nenapadlo koupit si v zimě mandarinky, ani synovi jsem je téměř nedávala, max. pár dílků a to tak 1x týdně. Bohužel teď o Vánocích na návštěvách jsem polevila (abych ho ubránila před šunkou, cukrovím…). V pondělí jich snědl asi 5, už večer začal kašlat a smrkat, doufám ale, že to zvládneme bez lékařského zásahu…Jen mám problém s náhradou UM za rostlinné, přece jenom je to takhle jednodušší, ale snad se k tomu taky dopracujeme. Chtěla jsem říct tomu,kdo se bojí takto překopat jídelníček a nevěří tomu,že není nutné dělat změny všechny najednou, ale krůček po krůčku, přidávat suroviny postupně, necpat děti pribiňáky a tropickým ovocem…Postupně si na to člověk zvykne, problém je trochu s babičkami, tam se musí trochu zapracovat…Díky za Vaše stránky, recepty a tipy!

    • Milá Markéto vítej u nás. Děkujeme za tvůj příspěvek a jsme nesmírně rády, že nás jiných přibývá. Ono když je na to člověk sám a u příbuzných ještě za blázna, je to těžký boj a bere to člověku sílu a chuť snažit. Přiznám se že nechápu, kde lidé, kteří se cpou běžnou českou kuchyni, berou tu jistotu, že jejich cesta je ta správná. Jakmile se někdo stravuje jinak, jsou schopní se bít za svojí pravdu, straší nás, že nám děti nevyrostou, protože nemají denně maso, rozpadnou se jim kosti, když nepijí mléko ap. Já když jsem sama hledala cestu ke zdravějšímu životu jsem dlouho nevěděla, co je opravdu správné, ale jisto jistě jsem věděla, že současná česká kuchyně to rozhodne není.
      Je skvělé, že jste se naučila snídat obilné kaše a polévky a jíte luštěniny, jako to po několik staletí dělali naši předkové. Děti si nejvíc vzorů berou z nás a co u vás uvidí, to budou chtít také. Jak si je naučíme, to budou vyžadovat, teď je to hlavně ve vašich rukách. Jelikož banány doma nejíme, syn je nevyžaduje, ví, že v obchodě je mají, ale zatím je netoužil koupit, nejradši má jablíčko, nebo hrušku v páře. Není potřeba mít nějaké speciální potraviny, i když miso, umeocet a mořské řasy vše hodně zjednoduší, ale to by snad šlo objednat i po internetu. Stačí používat běžné české plodiny a už i v supermarketech se dá sehnat červená čočka, velký výběr luštěniny a obilovin i sójová smetana.
      Já teď kolem Vánoc také u sebe trochu polevila, to se na sebe nezlobte, Vánoce jsou i dle tradice období, kdy se jedlo trochu více a slavnostněji. Na jaře ale předkové drželi masopůst a tělo mělo zase šanci se zbavit přebytků a vyčistit se, jenže kdo tohle dneska drží? Slaví se v podstatě celoročně a český jídelníček se skládá hlavně ze slavnostních jídel, které se dříve jedli jen svátečně.
      Umělé mléko je opravdu problém, zahleňuje, je to uměle vyrobená hmota bez energie, snažila bych se ho postupně odnaučit. Někdy pomůže ho začít ředit rostlinným a poměr zvětšovat ve prospěch rostlinného, nebo ho prostě zkusit vysadit úplně. Kamarádky syn dostal angínu, doktorka mu ho zakázala, tři dny fňukal a pak si odvykl a také to šlo. V tomhle věku ho už nepotřebuje když bude mít pestrou stravu.
      Každopádně držíme palce a z naší zkušenosti víme, že i babičky se dají přesvědčit. Někdy stačí naznačit, že pokud to nebudou respektovat, nebudeme jim dítě půjčovat.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKroupy vařené ve vývaru se zázvorem
Další článekDiskusní fórum, komentáře a seznamka