Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka se žampiony a přírodním tempehem

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Začátečníci obvykle moc neocení chuť naturálního bílého tempehu. Ani moje rodina z toho kupovaného nebyla nikdo moc nadšená. Ale já, přesvědčená o jeho pozitivech, jsem jim ho začala strouhat do polévky. A to se olizují! A když jim tam přidám ještě milované houby…musela jsem ji dnes dělat po včerejší znovu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
  • 4 žampiony nakrájené na proužky
  • 1/2 přírodního tempehu (bílý naturální) nastrouhaného na hrubo
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 mrkev nakrájená na jemná kolečka
  • 2 listy zelí nakrájené na tenké proužky
  • 2 bobkové listy
  • lžička kmínu

Není to jen o jídle…je to i o tom, co následuje. Snad vás tedy s blížícím se silvestrovským veselím pobavíme př...

Jak připravit žampionovou polévku s tempehem

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
  3. Maličko osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme nastrouhaný tempeh, žampiony a kmín.
  5. Promícháme a po chvíli přidáme zbývající zeleninu a bobkový list. Necháme chvíli restovat a pak zalijeme horkým vývarem nebo vodou.
  6. Vaříme pod pokličkou asi 20 minut, dokud zelí nezměkne.
  7. Pokud byste ji chtěli výraznější, přidejte pár kapek umeocta, případně pro dosolení sojovou omáčku.
  8. Na talíři nezapomeňte posypat zelenými natěmi a semínky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Můžete použít jiný druh hub nebo sáhnout po sušených, nemáte-li čerstvé.
  • Zeleninu libovolně zaměňujte, pokaždé vykouzlíte jinou polévku.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let.  Pokud chceme dát stejné jídlo mladšímu dítěti, vynecháme koření a dochucovadla a budeme opatrní s olejem.
  • Děti mladší 1,5 roku by měly mít polévku ještě bez tuku nebo jen na minimu tuku, takže si pomůžeme tak, že dáme ingredience vařit do vody místo restování na oleji. Do hotové horké polévky pak můžeme přidat kapku oleje.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
15. 10. 2021

Dobrý nápad schovat tempeh do polévky 😂😂😂. Vynikající polevka , vynikající ♥️Mnam děkujeme JJ ♥️

smotlaska
28. 11. 2014

Natural tempeh mi pripadal na zacatku hnusny, ted ho jim rada. Posunuly se chute i kucharsky um. Ale co natto? Snim ho jen malinko, tak 1 lzicku a vyrovnavam to horou dochucovadel, a stejne ho tam neschovam :-) mate nekdo tip, jak na t(t)o??

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.