Shodly jsme se s holkama, že tohle je ta úplně nejlepší fazolová pomazánka, jakou jsme kdy jedly. Dělal ji Roman a v tom je to kouzlo. Chlapi se totiž nebojí použít koření. Žádný jiný trik v tomhle jednoduchém receptu není.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařených velkých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: sladká paprika, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín, zázvor, kurkuma
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej

Jak vyrobit fazolovou paštiku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a koření, společně restujeme pár minut.
  4. Vypneme a rozmixujeme do hladka – podle potřeby naředíme vodou z fazolí.

Praktické

  • Pokud je paštika příliš ostrá, zjemněte ji rostlinnou smetanou.
  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.

Obměna

  • Velké bílé fazole můžeme nahradit jinou luštěninou.
  • Místo všech koření, které Roman použil, můžete sáhnout po připravených směsích jako je indické nebo grilovací koření. Pozor ale na složení, většinou už obsahují sůl a mnohdy éčka, které nechceme!
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Děti

  • Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením, nebudeme dávat pálivé.

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Je možné tuto paštiku (mimochodem je opravdu vynikající) sterilizovat a uchovat? Mám problém, že když přijdu třeba po delší době domů, nemám žádnou „rychlovku“ na pečivo. Děkuji

  2. Vyzkoušeno, výborná paštička ☺️ sice s kupovaným chlebem ale k tomu jsem ještě nedošla. Ale kvásek už je ve skleničce, tak snad se podaří ?

    • Tak když už je kvásek ve skleničce, jistě bude brzy i domácí chlebík 😉 Díky za pochvalu paštiky, předám Romanovi 🙂

  3. Tuhle paštiku jsem měla pořád v podvědomí a dneska, kdy jsem nevěděla, co udělat k večeři, se mi hodila. Z fazolí (bílých malých) od oběda, zdálo se mi jí málo, tak jsem do ní přimíchala zbytek fazolí (a již nemixovala) a trochu opraž. slunečnicových semínek. Byla to mňamka, super výběr koření. 🙂 Přikusovala jsem k jáhlovo-rýžovým nočkům. Nakonec paštiky bylo dost, syn mi začal bojkotovat ve velké většině fazole (přitom fazolové pomazánky mu fakt ještě nedávno jely), tak jsem si ji užila. 😀

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek,,Mokrý” jablíčkový koláč
Další článekKrémová polévka z řepy, mrkve a batátů