Shodly jsme se s holkama, že tohle je ta úplně nejlepší fazolová pomazánka, jakou jsme kdy jedly. Dělal ji Roman a v tom je to kouzlo. Chlapi se totiž nebojí použít koření. Žádný jiný trik v tomhle jednoduchém receptu není.
Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařených velkých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: sladká paprika, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín, zázvor, kurkuma
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej

Jak vyrobit fazolovou paštiku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a koření, společně restujeme pár minut.
  4. Vypneme a rozmixujeme do hladka – podle potřeby naředíme vodou z fazolí.

Praktické

  • Pokud je paštika příliš ostrá, zjemněte ji rostlinnou smetanou.
  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.

Obměna

  • Velké bílé fazole můžeme nahradit jinou luštěninou.
  • Místo všech koření, které Roman použil, můžete sáhnout po připravených směsích jako je indické nebo grilovací koření. Pozor ale na složení, většinou už obsahují sůl a mnohdy éčka, které nechceme!
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Děti

  • Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením, nebudeme dávat pálivé.

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Je možné tuto paštiku (mimochodem je opravdu vynikající) sterilizovat a uchovat? Mám problém, že když přijdu třeba po delší době domů, nemám žádnou “rychlovku” na pečivo. Děkuji

  2. Vyzkoušeno, výborná paštička ☺️ sice s kupovaným chlebem ale k tomu jsem ještě nedošla. Ale kvásek už je ve skleničce, tak snad se podaří ?

    • Tak když už je kvásek ve skleničce, jistě bude brzy i domácí chlebík 😉 Díky za pochvalu paštiky, předám Romanovi 🙂

  3. Tuhle paštiku jsem měla pořád v podvědomí a dneska, kdy jsem nevěděla, co udělat k večeři, se mi hodila. Z fazolí (bílých malých) od oběda, zdálo se mi jí málo, tak jsem do ní přimíchala zbytek fazolí (a již nemixovala) a trochu opraž. slunečnicových semínek. Byla to mňamka, super výběr koření. 🙂 Přikusovala jsem k jáhlovo-rýžovým nočkům. Nakonec paštiky bylo dost, syn mi začal bojkotovat ve velké většině fazole (přitom fazolové pomazánky mu fakt ještě nedávno jely), tak jsem si ji užila. 😀

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek,,Mokrý” jablíčkový koláč
Další článekKrémová polévka z řepy, mrkve a batátů