Shodly jsme se s holkama, že tohle je ta úplně nejlepší fazolová pomazánka, jakou jsme kdy jedly. Dělal ji Roman a v tom je to kouzlo. Chlapi se totiž nebojí použít koření. Žádný jiný trik v tomhle jednoduchém receptu není.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařených velkých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: sladká paprika, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín, zázvor, kurkuma
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej

Jak vyrobit fazolovou paštiku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a koření, společně restujeme pár minut.
  4. Vypneme a rozmixujeme do hladka – podle potřeby naředíme vodou z fazolí.

Praktické

  • Pokud je paštika příliš ostrá, zjemněte ji rostlinnou smetanou.
  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.

Obměna

  • Velké bílé fazole můžeme nahradit jinou luštěninou.
  • Místo všech koření, které Roman použil, můžete sáhnout po připravených směsích jako je indické nebo grilovací koření. Pozor ale na složení, většinou už obsahují sůl a mnohdy éčka, které nechceme!
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Děti

  • Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením, nebudeme dávat pálivé.

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...
  1. Je možné tuto paštiku (mimochodem je opravdu vynikající) sterilizovat a uchovat? Mám problém, že když přijdu třeba po delší době domů, nemám žádnou „rychlovku“ na pečivo. Děkuji

  2. Vyzkoušeno, výborná paštička ☺️ sice s kupovaným chlebem ale k tomu jsem ještě nedošla. Ale kvásek už je ve skleničce, tak snad se podaří ?

    • Tak když už je kvásek ve skleničce, jistě bude brzy i domácí chlebík ;-) Díky za pochvalu paštiky, předám Romanovi :-)

  3. Tuhle paštiku jsem měla pořád v podvědomí a dneska, kdy jsem nevěděla, co udělat k večeři, se mi hodila. Z fazolí (bílých malých) od oběda, zdálo se mi jí málo, tak jsem do ní přimíchala zbytek fazolí (a již nemixovala) a trochu opraž. slunečnicových semínek. Byla to mňamka, super výběr koření. :-) Přikusovala jsem k jáhlovo-rýžovým nočkům. Nakonec paštiky bylo dost, syn mi začal bojkotovat ve velké většině fazole (přitom fazolové pomazánky mu fakt ještě nedávno jely), tak jsem si ji užila. :-D

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek,,Mokrý” jablíčkový koláč
Další článekKrémová polévka z řepy, mrkve a batátů