Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Nejlepší fazolová paštika

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Shodly jsme se s holkama, že tohle je ta úplně nejlepší fazolová pomazánka, jakou jsme kdy jedly. Dělal ji Roman a v tom je to kouzlo. Chlapi se totiž nebojí použít koření. Žádný jiný trik v tomhle jednoduchém receptu není.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařených velkých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: sladká paprika, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín, zázvor, kurkuma
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • olej

Zuzka chtěla shodit 10 kg za 5 měsíců. Přidala se k nám do programu a za 6 týdnů měla dole 11 kg. Byla překvapená, že...

Jak vyrobit fazolovou paštiku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme vařené fazole, česnek, sójovou omáčku a koření, společně restujeme pár minut.
  4. Vypneme a rozmixujeme do hladka – podle potřeby naředíme vodou z fazolí.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Pokud je paštika příliš ostrá, zjemněte ji rostlinnou smetanou.
  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.
  • Pro verzi bez lepku na dochucení použijte omáčku tamari nebo více soli.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou omáčku tamari, např. pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou nebo paštiku více osolte.

Obměna

  • Velké bílé fazole můžeme nahradit jinou luštěninou.
  • Místo všech koření můžete sáhnout po připravených směsích jako je indické nebo grilovací koření. Pozor ale na složení, většinou už obsahují sůl a mnohdy éčka, které nechceme!
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sójovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahini nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Děti

  • Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením, nebudeme dávat pálivé.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

alena.brunova
16. 12. 2024

Jak zahustit “dip”, aby to byla pomazánka?
Tyčák by se zakuckával, kdyby to nebylo vlhké. (Stolní mixér už vůbec ne.) Určitě máte nějaký fígl…

Jaroslav Hlávka
9. 12. 2024

Tato pomazánka se mi nikdy neomrzí 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ředkvičková pomazánka

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...