Některé recepty vzniknou omylem, jako třeba tento, kdy Eva zaměnila sladkou papriku za pálivou a ač to po prvním ochutnání vypadalo příliš ostře, po dochucení smetanou a v kombinaci s rýží to nakonec byla skvělé večeře. Pravda je, že tentokrát tu nebyly děti :-).
Ingredience
pro 4 porce
  • 3 PL lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 8 hlaviček žampiónů
  • 1 větší mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru (nebo pórku)
  • 1 balení uzeného tofu (200 g)
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička pálivé papriky (může být i sladká nebo kombinace sladké a pálivé)
  • 5 PL rostlinné smetany ( sójová, mandlová…) + troška vody
  • umeocet

Postup

  1. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme pánev, přidáme cibuli nakrájenou na proužky. Maličko osolíme a orestujeme.
  2. Přidáme žampióny nakrájené na proužky, mrkev a řapíkatý celer na kolečka, tofu nakrájené na malé obdelníčky, kmín, papriku a za občasného míchání ještě asi 10 minut restujeme do změknutí.
  3. Vypneme plamen, přidáme rostlinnou smetanu s troškou vody a podle chuti umeocet.

Kombinujeme

Podáváme s rýží nebo bulgurem, skvělé jsou také kombinace obilovin, např. rýže s jáhlami, rýže s bezpluchým ovsem….

Děti

Vhodné pro děti nejdříve od 2 let, kdy samozřejmě použijeme nepálivou papriku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

17 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Výborné jidlo! Doma sice byl jen kousek uzeného tempehu, tak jsem ho nastrouhala a přidala seitan special, k tomu rýže s quinoou a byl z toho luxusní oběd.

    • Bezva, Martino, tak to má být – jíme luxusně 🙂 Super, že si to umíte upravit!

  2. Byly to gurmánské hody, taková lahůdka. Zařazují do jídelníčku jako rychlý a skvělý recept a-ostré, to my rádi. Děkuji za skvělé inspirace těmito recepty, děvčata. Jsem ráda, že jsem do očista šla.

  3. Ohhh… naprosta extaze!!! 😀 Nezbyla mi zadna priloha z predchoziho jidla – u nas se hodne ji 😀 ..tak jsem potrebovala nejakou rychlovku. Zvitezily ryzove nudle. Neskutecna dobrota – rozhodne dalsi z favoritu naseho jidelnicku – DIKY MOC!!! 🙂

  4. Dnes jsem si koupila půl kila žampionů. Jsem sama a tak jsem dumala co všechno z nich uvařím, omáčku jsem mela v plánu, ale s pálivou paprikou sem původně nepočítala ☺ rozhodne vyzkouším.

  5. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRychlé knedlíky z ovesných vloček
Další článekJohn Lennon (IV. díl)