Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Ostrá žampionová směs s tofu

Uvařeno
sezóna jaro

Některé recepty vzniknou omylem, jako třeba tento, kdy Eva zaměnila sladkou papriku za pálivou a ač to po prvním ochutnání vypadalo příliš ostře, po dochucení smetanou a v kombinaci s rýží to nakonec byla skvělé večeře. Pravda je, že tentokrát tu nebyly děti :-).

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 PL lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 8 hlaviček žampiónů
  • 1 větší mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru (nebo pórku)
  • 1 balení uzeného tofu (200 g)
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička pálivé papriky (může být i sladká nebo kombinace sladké a pálivé)
  • 5 PL rostlinné smetany ( sójová, mandlová...) + troška vody
  • umeocet

Ráda bych se s vámi podělila o mé dosavadní zkušenosti s Jíme jinak a posledním Podzi...

Postup
  1. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme pánev, přidáme cibuli nakrájenou na proužky. Maličko osolíme a orestujeme.
  2. Přidáme žampióny nakrájené na proužky, mrkev a řapíkatý celer na kolečka, tofu nakrájené na malé obdelníčky, kmín, papriku a za občasného míchání ještě asi 10 minut restujeme do změknutí.
  3. Vypneme plamen, přidáme rostlinnou smetanu s troškou vody a podle chuti umeocet.

Kombinujeme

Podáváme s rýží nebo bulgurem, skvělé jsou také kombinace obilovin, např. rýže s jáhlami, rýže s bezpluchým ovsem….

Děti

Vhodné pro děti nejdříve od 2 let, kdy samozřejmě použijeme nepálivou papriku.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Ted jsem objevila tento recept a teda dalsi skvele jidlo! :-)

Jaroslav Hlávka
18. 12. 2020

Občas je potřeba se ohřát 😀 Papriku jsem namíchal, protože vařím i pro manželku. Rychlé a chutné jídlo, jako přílohu jsem zvolil bezpluchý oves.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.
2
24

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...