Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Divoká jarní miso polévka

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Jak získat víc energie? Udělejte si zdravou snídani a přidejte do ní jarní divokou zeleninu, která má tolik síly, že roste na jaře jako první mrazům navzdory.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • kousek mrkve
  • kousek brokolice
  • kousek pórku
  • 1 lžíce řas wakame
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • hrstička čerstvých kopřiv
  • hrstička čerstvé bršlice
  • hrstička žabince ptačince
  • hrstička medvědího česneku
  • na posypání: květy fialky
  • sůl
  • 1-2 lžíce miso pasty

Jindra je můj kamarád a také obchodní partner. Podnikali jsme spolu, takže jsem mu docela viděla “do talířeR...

Jak připravit miso polévku s divokou zeleninou

  1. Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky zeleninu.
  2. Do vroucího vývaru přidáme špetku soli, lžíci řas nalámaných na menší kousky a propláchnutá slunečnicová semínka.
  3. Přidáme zeleninu (mrkev, brokolici, pórek), snížíme plamen a vaříme cca 7 minut.
  4. Bršlici, žabince, kopřivu a medvědí česnek opláchneme studenou vodou a pokrájíme na menší kousky.
  5. Do polévky přidáme až na samý závěr, není nutné dlouho vařit.
  6. Vypneme a po chvíli vmícháme miso pastu.
  7. Ozdobíme čerstvými kvítky fialky (v našem případě bílá verze).

    Praktické

    • Klasické zeleniny dejte víc než té divoké, jinak bude polévka mít chuť příliš “plevelnou”.
    • Jemné byliny jako kopřivu, popenec nebo bršlici nemusíme vařit dlouho, stačí je v horké polévce spařit. Pevnější bylinky jako řebříček, lístky fialky, jitrocel apod. je potřeba pokrájet a krátce povařit, aby nebyly příliš tuhé.
    • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
    • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
    • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou miso pastu (jáhlová, rýžová apod.).
    • Pro nesójovou verzi použijte miso pastu bez sóji (hrachová, čočková, cizrnová apod.).

    Obměna

    • Zeleninu volte podle aktuálních zásob, řasy měňte podle nálady nebo vynechejte, stejně jako semínka.
    • Z divokých bylin můžete dát jenpřidat česnáček, popenec, cokoli jedlého, co zrovna roste. Jen vám asi nebude chutnat polévka s převahou plané zeleniny, proto ji dejte menší množství než zeleniny pěstované.

    Děti

    • Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    14 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Jarní těstoviny s divokou zeleninou

    Využijte sílu jarních rostlinek a dejte si je do výborného lehkého jídla k večeři nebo obědu. Toto je velmi variabilní recept, který v různých obměnách děl...

    Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

    Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

    Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

    Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...

    Špičková polévka ze špiček

    Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

    Pečená zelenina s popencem a kopřivou

    I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.

    Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

    Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...