Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čočka na kari s cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Lahodné spojení čočky s kari kořením a cuketou. Jednoduchý a chutný pokrm, který budete mít na stole během chvilky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek neloupané čočky (červená, zelená...)
  • 1 cibule
  • 20 cm pórku
  • 200 g cukety
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 lžička kari koření
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce šťávy z citrónu
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic rostlinné smetany (sójová, ovesná...)
  • sůl
  • umeocet

S Jíme Jinak jsem už tři roky. Podařilo se mi vysadit antikoncepci a zlepšit si zásadně zdraví. Změna jídelníčku mi p...

Jak připravit kari čočku

  1. Čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Může být namočená i přes noc.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka.
  3. Čočku slijeme a propláchneme.
  4. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme cuketu. Společně restujeme pár minut, přidáme čočku a hrnek horkého zeleninového vývaru nebo vody. Tekutiny by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená.
  5. Přidáme koření –  kari a kurkumu, necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky.
  6. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
  7. Ke konci varu přidáme nakrájený pórek a vaříme jen krátce, aby zůstal zelený a křupavý.
  8. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta, citrónovou šťávou a rostlinnou smetanou.

Praktické

    Děti

    • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly.
    • Děti od 2 let mohou tento pokrm už jíst s vámi.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    23 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Vyborná večeře!! Vařila jsem už několikrát, je to skvělý a rychlý recept! Dnes bez smetany a pórku, ale zato s čerstvými shiitake z trhu plus blanšírovaný mangold a ředkvičky, slzovka s jáhly a quinoou a kysané domací zelíčko🤗 děkuji, moc jsme si s mužem pochutnali!

    Jaroslav Hlávka
    21. 11. 2022

    Svěže pikantní, dobré a rychlé, co více si přát 🙂

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

    Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

    Červená čočka se sladkou zeleninou a quinoa se lněným semínkem

    Když si uděláte sladce upravené hlavní jídlo, sníží se potřeba mlsat sladkosti přes den a večer.

    Smažená rýže s hráškem

    Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!