Čočka je podzimní luštěnina a tak jí intuitivně dávám v tomto období přednost. Ve spojení s kari kořením a s cuketou ze zahrádky, vznikl rychlý a chutný oběd.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek neloupané čočky (červená, zelená…)
  • 1 cibule
  • 20 cm pórku
  • 200 g cukety
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 lžička kari koření
  • půl lžičky kurkumy
  • 2 PL šťávy z citronu
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic rostlinné smetany (sójová, ovesná…)
  • sůl
  • umeocet

Postup

  1. Čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Může být namočená i přes noc.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka.
  3. Čočku slijeme a propláchneme.
  4. Na olejí orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme cuketu. Společně restujeme pár minut, přidáme čočku a hrnek horkého vývaru nebo vody. Vody by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou.
  5. Přidáme koření –  kari a kurkumu, necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky.
  6. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
  7. Ke konci varu přidáme nakrájený pórek a vaříme jen krátce, aby zůstal zelený a křupavý.
  8. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta, citronovou šťávou a rostlinnou smetanou.

Kombinujeme

Toto luštěninové jídlo podáváme s obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kuskus, ale hodí se i kroupy či pohanka. Na fotce je rýže Basmati vařená se slunečnicovým semínkem, pečený celer a kopeček domácí kvašené zeleniny.

Praktické

Pokud chceme ušetřit čas, můžeme použít čočku už uvařenou, kterou přidáme k orestované zelenině.

Děti od 1,5 let

Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly.

Děti od 2 let

Děti do 2 let mohou tento pokrm už jíst s vámi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na kari (přidala jsem ho trošku víc) už na oběd, protože mám dnes trošku víc času. Poprvé mi nic nezbylo, protože se přidal i manžel. Sice se slovy “kari to vždycky zachrání”, ale talíř téměř vylízal :-). Takže úspěch! A za mne opravdu vynikající recept !!!!

  2. No jsem nadšená. Po sauně jsem uvařila porkovou polévku s celerem a pohankou… delikatesa a teď se dodělává rýže k této dobrotě…. nemůžu se dočkat. Jen to časově nestihám… tento týden. Opravdu výtečné a chutné 🙂

    • To jsem ráda, že vám polévka chutná, my ji máme taky za favoritku 🙂 Nebojte, to se časem vychytá. A navíc stihneme jen to, co stihnout máme, zbytek není pro nás důležitý! 🙂

  3. Tak tohle bylo super! Čočku jsem měla hotovou z předchozího dne. Kari jsem neměla, tak jsem nahradila sladkou paprikou. Cukety jsem měla jen kousíček, zbytek jsem doplnila bílým zelím. Smetanu jsem nedávala žádnou. Jako obilovinu jsem měla trochu jáhel s rýží z předchozího dne a domíchala jsem čerstvý bulgur. Lahůdka.

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPomůcky pro ženskou bylinnou napářku
Další článekFazole černá ledvina na česneku a pórku