Máte rádi mexickou kuchyni a přitom se chcete s námi postit? Udělejte si veganskou verzi. Pochutnáte si a nebude vám po jídle těžko.
Ingredience
pro 4 porce
  • 4 ks tortilly (na obrázku pšeničné)
  • 200 g uzeného tempehu
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 2 listy čínského zelí
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka
  • koření: sladká paprika, mletý koriandr
  • 1,5 hrnku vařené rýže
  • 4 lžíce tofunézy

Postup

  1. Cibuli, mrkev, zelí a tempeh nakrájíme na proužky, celer na malé půlměsíčky.
  2. Vše orestujeme spolu se solí a kořením ve woku, podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme trochu sojové omáčky a podusíme do změknutí zeleniny. Ale jen krátce, aby byla zelenina křupavá.
  3. Přidáme rýži, necháme prohřát.
  4. Nahřejeme v troubě nebo na pánvi tortilly.
  5. Do vypnuté směsi přidáme tofunézu a pomažeme tortilly.
  6. Tortillu na obou koncích zahneme, pak teprve zarolujeme – tak zůstane obsah burrita teplý.

Kombinujeme

  • Podáváme s kvašenou zeleninou či s nějakým osvěžujícím salátem.

Praktické

  • Když tortillu před naplněním ohřejete na sucho na pánvi nebo přímo na plotýnce, bude se vám dobře balit.
  • Nedávejte náplně až na konec tortilly, špatně by se vám ohýbaly okraje a nešla by dobře zabalit.
  • Pokud nemáte domácí tortillu (ideální je palačinka z kukuřičné nebo pšeničné mouky), můžete ji koupit ve zdravé výživě nebo v obchodě.

Obměna

  • Podle sezóny můžeme měnit vařenou zeleninu za syrovou apod.
  • Místo tempehu můžete dát fazole nebo obojí zkombinovat – v mexických burrito také bývá maso a fazole.
  • Kdo má rád ostřejší mexické chutě, může přidat trochu chilli.

Obměna

  • Vhodné pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly.

 

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStaročeská čočková polévka s kváskem
Další článekMiso polévka s žampiony a zeleninou