Kaše k snídani nemusí být jen mixovaná obilovina, jde to i jinak. Pochutnejte si na kopečku kulatozrnné rýže s quinoou, restované červené cibulce a lahodné dýní.
Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 50 g guinoi
  • 800 ml vody
  • 1 větší červená cibule
  • 300 g dýně
  • sůl
  • olej
  • na ozdobu: pražená sezamová semínka, petrželka

Postup

  1. Rýži a quinou propláchneme na sítku a dáme do hrnce.
  2. Zalijeme čtyřnásobkem vody a lehce osolíme.
  3. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a vaříme asi 20-25 minut do vstřebání vody. Nemícháme! Pokud by se voda vsákla mnohem dřív, tak opatrně trochu vody ještě přidáme.
  4. Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, dýni na menší kostičky.
  5. Na dno pánve dáme trochu oleje, přidáme cibuli a sůl a restujeme do sklovata.
  6. Pak přidáme nakrájenou dýni a restujeme do změknutí zeleniny, asi 15-20 minut. Občas promícháme.
  7. Uvařenou rýži s quinoou pouze promícháme vidličkou, nemixujeme.
  8. Na talíř dáme kopeček uvařené obiloviny a přidáme několik lžic restované zeleniny.
  9. Posypeme praženým semínkem a petrželkou.

Kombinujeme

Doporučujeme doplnit kopečkem kvašené zeleniny.

Můžeme posypat praženými semínky nebo mandlemi, bude víc sytá.

Obměna

Zeleninu můžeme použít jakoukoli. Skvělá je v zimě kapusta, zelí, mrkev, celer apod.

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Lily, já bych to taky nezvládla takhle rychle jako děvčata, která už mají praxi. Myslím, že po čase se to zvládat asi dá, ale chce to získat trochu cviku, aby to měl člověk ,, v paži” a zvládl to rychle.

  2. No nic proti zdravým snídaním, ale tenhle recept se mi zdá, bez urážky, trochu mimo “mísu”. Chtěla bych vidět někoho(už vůbec ne pracujícího), kdo by ráno měl čas a chuť strávit přípravou snídaně min. 45min.

    • Lili, my tyhle snídaně plus polévka, plus polévka a druhé jídlo na oběd, plus dvě svačiny chystaly dětem každé ráno, když chodily do školky 🙂 Snídaně rozhodně nemůže zabrat 45 minut, to je jasné! Musí se to stihnout mezi čistěním zubů a oblékáním. Můj muž snídani za 15 minut 🙂 Mrkněte na inspiraci třeba sem http://www.jimejinak.cz/jak-zvladame-zdrave-vareni-skolku-a-bezny-zivot/ nebo http://www.jimejinak.cz/jak-netravit-tri-hodiny-denne-u-plotny/

    • Lili, já se přiznám. Zdravou snídani, svačinky a k tomu oběd pro všechny připravuji ráno už 3 roky. Do hoďky uvařené, připravené v miskách a jde se. Dokonce to teď zvládnul i manžel, když byl týden s holkama sám doma 🙂

      • Tak to je skvělé a je pravda, že se to za hodinu dá zvládnout celé, když si člověk zhruba ví, co bude vařit a to důležité je namočené nebo uvařené. Chválíme i manžela!!!

    • Lili, sice nechodím do práce – je mi 60 let:((, ale snídání – polévku a kaši se zeleninou zvládnu max. do půl hodiny( záleží jak dlouho se vaří zeleninka) a to kolem mě pobíhá neposedná vnučka. Když se naučíte takto vařit a hlavně budete chtít, pak jde všechno raz dva.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDu jů spík ingliš?
Další článekPoradna Klubu Jíme Jinak