Kaše k snídani nemusí být jen mixovaná obilovina, jde to i jinak. Pochutnejte si na kopečku kulatozrnné rýže s quinoou, restované červené cibulce a lahodné dýní.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 50 g guinoi
  • 800 ml vody
  • 1 větší červená cibule
  • 300 g dýně
  • sůl
  • olej
  • na ozdobu: pražená sezamová semínka, petrželka

Postup

  1. Rýži a quinou propláchneme na sítku a dáme do hrnce.
  2. Zalijeme čtyřnásobkem vody a lehce osolíme.
  3. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a vaříme asi 20-25 minut do vstřebání vody. Nemícháme! Pokud by se voda vsákla mnohem dřív, tak opatrně trochu vody ještě přidáme.
  4. Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, dýni na menší kostičky.
  5. Na dno pánve dáme trochu oleje, přidáme cibuli a sůl a restujeme do sklovata.
  6. Pak přidáme nakrájenou dýni a restujeme do změknutí zeleniny, asi 15-20 minut. Občas promícháme.
  7. Uvařenou rýži s quinoou pouze promícháme vidličkou, nemixujeme.
  8. Na talíř dáme kopeček uvařené obiloviny a přidáme několik lžic restované zeleniny.
  9. Posypeme praženým semínkem a petrželkou.

Kombinujeme

Doporučujeme doplnit kopečkem kvašené zeleniny.

Můžeme posypat praženými semínky nebo mandlemi, bude víc sytá.

Obměna

Zeleninu můžeme použít jakoukoli. Skvělá je v zimě kapusta, zelí, mrkev, celer apod.

Děti

Tento pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje.

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...
  1. co je guinoi ?dá se nahradit tím co třeba se vyprodukuje u nás já ty dovážené věci nemusím. Já chci zdravě jíst to co mám u nás a né jen to co se doveze do prodejen ZDRAVÉ VÝŽIVY. Jedu podle jídelníčku a cizí pojem mi nic neříká Je někde popis co se pro mne nezasvěceného pod těmito pojmy ukrývá jaká ingredience?

    • Karle, u nás je to známé spíš jako merlík, ale na sáčcích je quinoa, tak to tak píšeme, aby to lidé našli. Je hezké chtít jíst lokální plodiny, ale to bychom měli pěkně chudý jídelníček, když na našich polích vládne řepka a pšenice ozimá a tím to tak nějak končí 😉 Když něco neznáš, tak mrkni do slovníčku, který máme na stránkách nebo zadej cizí slovo do vyhleadvače a najdeš vysvětlení. Quinoa je popsaná zde https://www.jimejinak.cz/quinoa-merlik-chilsky/ Je velmi chytré si ji do jídla přidávat, obsahuje koncentrovaně cenné látky, které potřebujeme. Ale já ji v prvních letech neznala, takže to na ní nestojí, neboj. Místo ní dej rýži, jáhly, pohanku,…

  2. V porovnani se vcerejsi ryzovou kasickou se tyto celozrnne hromadky se zeleninou akorat dyl kousou, takze to chce opravdu pohodove rano, idealne nedeli :-)

  3. Lily, já bych to taky nezvládla takhle rychle jako děvčata, která už mají praxi. Myslím, že po čase se to zvládat asi dá, ale chce to získat trochu cviku, aby to měl člověk ,, v paži“ a zvládl to rychle.

  4. No nic proti zdravým snídaním, ale tenhle recept se mi zdá, bez urážky, trochu mimo „mísu“. Chtěla bych vidět někoho(už vůbec ne pracujícího), kdo by ráno měl čas a chuť strávit přípravou snídaně min. 45min.

    • Lili, my tyhle snídaně plus polévka, plus polévka a druhé jídlo na oběd, plus dvě svačiny chystaly dětem každé ráno, když chodily do školky :-) Snídaně rozhodně nemůže zabrat 45 minut, to je jasné! Musí se to stihnout mezi čistěním zubů a oblékáním. Můj muž snídani za 15 minut :-) Mrkněte na inspiraci třeba sem http://www.jimejinak.cz/jak-zvladame-zdrave-vareni-skolku-a-bezny-zivot/ nebo http://www.jimejinak.cz/jak-netravit-tri-hodiny-denne-u-plotny/

    • Lili, já se přiznám. Zdravou snídani, svačinky a k tomu oběd pro všechny připravuji ráno už 3 roky. Do hoďky uvařené, připravené v miskách a jde se. Dokonce to teď zvládnul i manžel, když byl týden s holkama sám doma :-)

      • Tak to je skvělé a je pravda, že se to za hodinu dá zvládnout celé, když si člověk zhruba ví, co bude vařit a to důležité je namočené nebo uvařené. Chválíme i manžela!!!

    • Lili, sice nechodím do práce – je mi 60 let:((, ale snídání – polévku a kaši se zeleninou zvládnu max. do půl hodiny( záleží jak dlouho se vaří zeleninka) a to kolem mě pobíhá neposedná vnučka. Když se naučíte takto vařit a hlavně budete chtít, pak jde všechno raz dva.

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDu jů spík ingliš?
Další článekPoradna Klubu Jíme Jinak