Jak získat výhody aspirinu bez nežádoucích rizik? Obsahují ho i potraviny

Aspirin známe všichni. Díky své léčivé látce kyselině salicylové nám pomáhá při chřipce, nachlazení, anebo ho bereme jako prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Toto synteticky vyrobené léčivo nemá jen výhody, ale i svá rizika. Ty ale můžeme obejít. Vědci objevili, že tuto léčivou látku obsahují i některé potraviny. Stačí je tedy zařadit do našeho jídelníčku. Které to jsou? Mrkněte do článku.

Aspirin a jeho zázračné výhody

Dle odborníků má kyselina salicylová (rostlinný fytonutrient – běžně prodávaný ve formě aspirinu) velký přínos při snížení rizika srdeční příhody o 19 %, rizika infarktu myokardu o 31 % a rizika úmrtí na srdeční příhodu o 14 %. A navíc dle odborníků může nízká denní dávka této kyseliny (která je obsažena v aspirinu) pomoci předcházet určitým formám rakoviny, dle studií zahrnujících více než 25 000 lidí snižuje riziko úmrtí na rakovinu až o 20 %. 

Měli bychom všichni denně zobat pilulky aspirinu?

Aspirin jako každý lék má kromě benefitů, také své negativní stránky (nežádoucí účinky). U aspirinu je tímto rizikem možné krvácení. Jde o lék, který ovlivňuje krevní srážlivost a tím předchází riziku kardiovaskulárních onemocnění, musí proto logicky zvyšovat i riziko krvácení. Nedávné metaanalýzy odhadují, že rok léčby nízkými dávkami aspirinu způsobí velké gastrointestinální krvácení (vyžaduje hospitalizaci) u jednoho subjektu z 833.

Léčivá látka aspirinu je i v běžných potravinách.

Kdyby tak existoval způsob, jak využít výhody aspirinu bez rizika… Ten způsob tady je! Jsou jimi potraviny, které přirozeně kyselinu salicylovou obsahují – od lesních plodů, přes cibuli, až po zelená jablka, fazolky atp. To vysvětluje, proč se tato účinná látka obsažena v aspirinu nachází i v krevním oběhu lidí, kteří aspirin neužívají, ale konzumují zeleninu a ovoce ve velké míře.

Vegetariáni mají přírodního aspirinu v krvi dostatek

Nejvyšší míru kyseliny salicylové měli vegetariáni, u nichž hodnota dosahovala téměř srovnatelné míry jako u lidí, kteří užívali přímo pilulky aspirinuPodle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině. (zdroj)

Pravidelný příjem velkého množství ovoce a zeleniny prospívá tělu z řady hledisek. Britští vědci objevili, že Tělo si z  ovoce a zeleniny dokáže vyrobit vlastní kyselinu salicylovou, tedy přírodní aspirin, který podle řady výzkumů prospívá srdci a cévám a působí v těle jako protizánětlivá látka.

Pokud vypijeme například jen jeden ovocný koktejl (smoothie), naše hladiny kyseliny salicylové vzrostou během pouhých 90 minut (zdroj). Jedno smoothie ale samozřejmě nestačí. Potřebujeme pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny každý den.

Zdroje kyseliny salicylové v potravinách:
ovoce: citrony, hrozny, švestky, banány, lesní ovoce
zelenina: rajčata, mrkev, okurky, hrášek, cibule, fazolky
bylinkytužebník jilmový (říká se mu přírodní aspirin), tymián, oregáno, kurkuma, kari koření, máta, pepř, římský kmín, paprika, česnek, zázvor
ochucovadla: kari pasta, rajský protlak

zdroj: DPnutritionfacts.org

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...
  1. Aha, tak ted uz chapu, proc mam posledni dobou porad takovou chut na rajsky protlak, kdyz preci neni cas rajcat…:) Cpu ho ted skoro do vseho a detem to taky naramne smakuje. Diky

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak správně připravovat semínka a ořechy
Další článekKrém z tuřínu a hlívy ústřičné