Jak získat výhody aspirinu bez nežádoucích rizik? Obsahují ho i potraviny

2

Aspirin známe všichni. Díky své léčivé látce kyselině salicylové nám pomáhá při chřipce, nachlazení, anebo ho bereme jako prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Toto synteticky vyrobené léčivo nemá jen výhody, ale i svá rizika. Ty ale můžeme obejít. Vědci objevili, že tuto léčivou látku obsahují i některé potraviny. Stačí je tedy zařadit do našeho jídelníčku. Které to jsou? Mrkněte do článku.

Aspirin a jeho zázračné výhody

Dle odborníků má kyselina salicylová (rostlinný fytonutrient – běžně prodávaný ve formě aspirinu) velký přínos při snížení rizika srdeční příhody o 19 %, rizika infarktu myokardu o 31 % a rizika úmrtí na srdeční příhodu o 14 %. A navíc dle odborníků může nízká denní dávka této kyseliny (která je obsažena v aspirinu) pomoci předcházet určitým formám rakoviny, dle studií zahrnujících více než 25 000 lidí snižuje riziko úmrtí na rakovinu až o 20 %. 

Měli bychom všichni denně zobat pilulky aspirinu?

Aspirin jako každý lék má kromě benefitů, také své negativní stránky (nežádoucí účinky). U aspirinu je tímto rizikem možné krvácení. Jde o lék, který ovlivňuje krevní srážlivost a tím předchází riziku kardiovaskulárních onemocnění, musí proto logicky zvyšovat i riziko krvácení. Nedávné metaanalýzy odhadují, že rok léčby nízkými dávkami aspirinu způsobí velké gastrointestinální krvácení (vyžaduje hospitalizaci) u jednoho subjektu z 833.

Léčivá látka aspirinu je i v běžných potravinách.

Kdyby tak existoval způsob, jak využít výhody aspirinu bez rizika… Ten způsob tady je! Jsou jimi potraviny, které přirozeně kyselinu salicylovou obsahují – od lesních plodů, přes cibuli, až po zelená jablka, fazolky atp. To vysvětluje, proč se tato účinná látka obsažena v aspirinu nachází i v krevním oběhu lidí, kteří aspirin neužívají, ale konzumují zeleninu a ovoce ve velké míře.

Vegetariáni mají přírodního aspirinu v krvi dostatek

Nejvyšší míru kyseliny salicylové měli vegetariáni, u nichž hodnota dosahovala téměř srovnatelné míry jako u lidí, kteří užívali přímo pilulky aspirinuPodle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině. (zdroj)

Pravidelný příjem velkého množství ovoce a zeleniny prospívá tělu z řady hledisek. Britští vědci objevili, že Tělo si z  ovoce a zeleniny dokáže vyrobit vlastní kyselinu salicylovou, tedy přírodní aspirin, který podle řady výzkumů prospívá srdci a cévám a působí v těle jako protizánětlivá látka.

Pokud vypijeme například jen jeden ovocný koktejl (smoothie), naše hladiny kyseliny salicylové vzrostou během pouhých 90 minut (zdroj). Jedno smoothie ale samozřejmě nestačí. Potřebujeme pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny každý den.

Zdroje kyseliny salicylové v potravinách:
ovoce: citrony, hrozny, švestky, banány, lesní ovoce
zelenina: rajčata, mrkev, okurky, hrášek, cibule, fazolky
bylinkytužebník jilmový (říká se mu přírodní aspirin), tymián, oregáno, kurkuma, kari koření, máta, pepř, římský kmín, paprika, česnek, zázvor
ochucovadla: kari pasta, rajský protlak

zdroj: DPnutritionfacts.org

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...
  1. Aha, tak ted uz chapu, proc mam posledni dobou porad takovou chut na rajsky protlak, kdyz preci neni cas rajcat…:) Cpu ho ted skoro do vseho a detem to taky naramne smakuje. Diky

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémové tahini těstoviny s batátem a kadeřávkem
Další článekPapírové kapesníčky patří mezi největší riziko mikrobů