Aspirin a jeho zázračné výhody
Dle odborníků má kyselina salicylová (rostlinný fytonutrient – běžně prodávaný ve formě aspirinu) velký přínos při snížení rizika srdeční příhody o 19 %, rizika infarktu myokardu o 31 % a rizika úmrtí na srdeční příhodu o 14 %. A navíc dle odborníků může nízká denní dávka této kyseliny (která je obsažena v aspirinu) pomoci předcházet určitým formám rakoviny, dle studií zahrnujících více než 25 000 lidí snižuje riziko úmrtí na rakovinu až o 20 %.
Měli bychom všichni denně zobat pilulky aspirinu?
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
Aspirin jako každý lék má kromě benefitů, také své negativní stránky (nežádoucí účinky). U aspirinu je tímto rizikem možné krvácení. Jde o lék, který ovlivňuje krevní srážlivost a tím předchází riziku kardiovaskulárních onemocnění, musí proto logicky zvyšovat i riziko krvácení. Nedávné metaanalýzy odhadují, že rok léčby nízkými dávkami aspirinu způsobí velké gastrointestinální krvácení (vyžaduje hospitalizaci) u jednoho subjektu z 833.
Léčivá látka aspirinu je i v běžných potravinách.
Kdyby tak existoval způsob, jak využít výhody aspirinu bez rizika… Ten způsob tady je! Jsou jimi potraviny, které přirozeně kyselinu salicylovou obsahují – od lesních plodů, přes cibuli, až po zelená jablka, fazolky atp. To vysvětluje, proč se tato účinná látka obsažena v aspirinu nachází i v krevním oběhu lidí, kteří aspirin neužívají, ale konzumují zeleninu a ovoce ve velké míře.
Vegetariáni mají přírodního aspirinu v krvi dostatek
Nejvyšší míru kyseliny salicylové měli vegetariáni, u nichž hodnota dosahovala téměř srovnatelné míry jako u lidí, kteří užívali přímo pilulky aspirinu. Podle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině. (zdroj)
Pravidelný příjem velkého množství ovoce a zeleniny prospívá tělu z řady hledisek. Britští vědci objevili, že Tělo si z ovoce a zeleniny dokáže vyrobit vlastní kyselinu salicylovou, tedy přírodní aspirin, který podle řady výzkumů prospívá srdci a cévám a působí v těle jako protizánětlivá látka.
Pokud vypijeme například jen jeden ovocný koktejl (smoothie), naše hladiny kyseliny salicylové vzrostou během pouhých 90 minut (zdroj). Jedno smoothie ale samozřejmě nestačí. Potřebujeme pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny každý den.
Zdroje kyseliny salicylové v potravinách:
– ovoce: citrony, hrozny, švestky, banány, lesní ovoce
– zelenina: rajčata, mrkev, okurky, hrášek, cibule, fazolky
– bylinky: tužebník jilmový (říká se mu přírodní aspirin), tymián, oregáno, kurkuma, kari koření, máta, pepř, římský kmín, paprika, česnek, zázvor
– ochucovadla: kari pasta, rajský protlak
zdroj: DP, nutritionfacts.org
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Komentáře
Aha, tak ted uz chapu, proc mam posledni dobou porad takovou chut na rajsky protlak, kdyz preci neni cas rajcat…:) Cpu ho ted skoro do vseho a detem to taky naramne smakuje. Diky