Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jak získat výhody aspirinu bez nežádoucích rizik? Obsahují ho i potraviny

Aspirin známe všichni. Díky své léčivé látce kyselině salicylové nám pomáhá při chřipce, nachlazení, anebo ho bereme jako prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Toto synteticky vyrobené léčivo nemá jen výhody, ale i svá rizika. Ty ale můžeme obejít. Vědci objevili, že tuto léčivou látku obsahují i některé potraviny. Stačí je tedy zařadit do našeho jídelníčku. Které to jsou? Mrkněte do článku.

Aspirin a jeho zázračné výhody

Dle odborníků má kyselina salicylová (rostlinný fytonutrient – běžně prodávaný ve formě aspirinu) velký přínos při snížení rizika srdeční příhody o 19 %, rizika infarktu myokardu o 31 % a rizika úmrtí na srdeční příhodu o 14 %. A navíc dle odborníků může nízká denní dávka této kyseliny (která je obsažena v aspirinu) pomoci předcházet určitým formám rakoviny, dle studií zahrnujících více než 25 000 lidí snižuje riziko úmrtí na rakovinu až o 20 %. 

Měli bychom všichni denně zobat pilulky aspirinu?

Aspirin jako každý lék má kromě benefitů, také své negativní stránky (nežádoucí účinky). U aspirinu je tímto rizikem možné krvácení. Jde o lék, který ovlivňuje krevní srážlivost a tím předchází riziku kardiovaskulárních onemocnění, musí proto logicky zvyšovat i riziko krvácení. Nedávné metaanalýzy odhadují, že rok léčby nízkými dávkami aspirinu způsobí velké gastrointestinální krvácení (vyžaduje hospitalizaci) u jednoho subjektu z 833.

Léčivá látka aspirinu je i v běžných potravinách.

Kdyby tak existoval způsob, jak využít výhody aspirinu bez rizika… Ten způsob tady je! Jsou jimi potraviny, které přirozeně kyselinu salicylovou obsahují – od lesních plodů, přes cibuli, až po zelená jablka, fazolky atp. To vysvětluje, proč se tato účinná látka obsažena v aspirinu nachází i v krevním oběhu lidí, kteří aspirin neužívají, ale konzumují zeleninu a ovoce ve velké míře.

Vegetariáni mají přírodního aspirinu v krvi dostatek

Nejvyšší míru kyseliny salicylové měli vegetariáni, u nichž hodnota dosahovala téměř srovnatelné míry jako u lidí, kteří užívali přímo pilulky aspirinuPodle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině. (zdroj)

Pravidelný příjem velkého množství ovoce a zeleniny prospívá tělu z řady hledisek. Britští vědci objevili, že Tělo si z  ovoce a zeleniny dokáže vyrobit vlastní kyselinu salicylovou, tedy přírodní aspirin, který podle řady výzkumů prospívá srdci a cévám a působí v těle jako protizánětlivá látka.

Pokud vypijeme například jen jeden ovocný koktejl (smoothie), naše hladiny kyseliny salicylové vzrostou během pouhých 90 minut (zdroj). Jedno smoothie ale samozřejmě nestačí. Potřebujeme pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny každý den.

Zdroje kyseliny salicylové v potravinách:
ovoce: citrony, hrozny, švestky, banány, lesní ovoce
zelenina: rajčata, mrkev, okurky, hrášek, cibule, fazolky
bylinkytužebník jilmový (říká se mu přírodní aspirin), tymián, oregáno, kurkuma, kari koření, máta, pepř, římský kmín, paprika, česnek, zázvor
ochucovadla: kari pasta, rajský protlak

zdroj: DPnutritionfacts.org

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

KlaudieP
26. 1. 2020

Aha, tak ted uz chapu, proc mam posledni dobou porad takovou chut na rajsky protlak, kdyz preci neni cas rajcat…:) Cpu ho ted skoro do vseho a detem to taky naramne smakuje. Diky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

4

Co je to RAW food – přednosti a rizika

Raw strava (vitariánství) se v Česku velmi rozmohla. Zdravé výživy nabízí spoustu raw slaných i sladkých dobrot, dokonce existuje i mnoho restaurací a kavá...
2

Máte depku? Dejte si tyto potraviny!

Cítíte se delší dobu pod psa? Zařaďte do jídelníčku některou z těchto zelenin. Dle vědců má tato zelená zelenina na depresi a dobré fungování mozku přímo z...
6
1

Vláknina dokáže zázraky. A až 98 % z nás ji má nedostatek!

Často slýcháváme, že bychom měli přidat do stravy více vlákniny. Až 98 % z nás jí má v jídelníčku nedostatek. Víte, co vlastně vláknina v našem těle dělá? ...

Vlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním

Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující n...
3
3

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...
31
30

Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo,...