Změna počasí s sebou přináší i změnu jídelníčku. Přidáváme koření a potraviny, které mají zahřívající účinky. Jedním z nich je právě pohanka. Přijďte jí na chuť s některým z těchto TOP receptů.
Naše česká tradiční potravina
Pohanka je v našich končinách tradiční potravina a dříve se běžně jedla. Je bezlepková, má příjemnou oříškovou chuť a spoustu cenných živin. Obsahuje například rutin, který příznivě působí na cévy a 11 % bílkovin ve skoro optimálním poměru.
Produkty z pohanky
TIP jak začít s pohankou:
Pokud si na pohance chcete pochutnat, volte mechanicky loupanou pohanku. Pokud vybíráte mouku, volte raději tu světlou hladkou před celozrnnou, kde byste mohli cítit tzv. „pohankovou pachuť“.
K dostání je v několika variantách:
- pohanka kroupy – příloha, rizota, polévky, sladké dezerty
- pohanka lámanka – polévky, kaše, příloha
- Pohankový bulgur – příloha
- pohankové vločky – kaše, polévky, zahušťování
- pohanková krupice – knedlíky
- pohanková mouka – zahušťování (polévky, karbanátky, jíšky aj.), moučná jídla (knedlíky, těsta, sladká i slaná kuchyně, pečivo), těstoviny
Recepty z pohanky
Smetanová polévka s pohankou, batátem, mrkví, květákem a kapustou