Začíná období pro nás typických, tradičních a oblíbených vlašských ořechů. Ořechová nádivka do sladkého pečiva, do těst na vánoční cukroví, ořechová bábovka nebo ořechový chléb. Nesmí chybět také do náplně štrúdlu nebo spolu s mandlemi jako posyp vánočky. Co vlastně tento poklad v sobě skrývá za živiny? A víte, jak je správně skladovat, aby nežlukly a vydržely vám po celý rok?

Jdeme sbírat zásobu vlašáků na zimu!

  1. Sbíráme: Sbírejte ořechy samovolně spadané. Právě ty jsou správně vyzrálé.
  2. Sušíme: Vyloupané ořechy nechejte na sítech nebo plechu na dobře větraném místě zhruba 6 týdnů vyschnout. Pro rychlejší vysušení použijte sušičku nebo v chladnějších dnech využijte topení. Nevyloupané ořechy je také třeba vysušit rozprostřené na podlaze například na novinách nebo plechu.
  3. Skladujeme: Vyloupané ořechy obsahují hodně tuku a velmi rychle žluknou, proto je skladujte v pevně uzavřené nádobě nebo zip sáčku 4-6 měsíců v lednici. Můžete je také skladovat až 1 rok v mrazáku. Nezapomeňte je označit datem, kdy jste je do lednice nebo mrazáku vložili. Pokud víte, že je během pár týdnů sníte nebo použijete do pečení, lze je uchovat i v pokojové teplotě ve skleničce nebo látkovém či papírovém pytlíku. Dejte ale pozor, aby si na nich nepochutnali moli. Nevyloupané ořechy skladujte na suchém místě.

Věděli jste, že …?– „Vlašáky“ jsou velmi starou potravinou. Nejspíše byly konzumovány již od neolitu – malé zkamenělé skořápky byly objeveny po odkrytí archeologických nalezišť v Périgoru ve Francii.
– Populární byly už ve starém Řecku a Římě jako pokrm bohů a symbol plodnosti a mužnosti. Ne náhodou se ve slangu ořechem nazývá varle.
– K nám do vlašský ořech dostal z jižní nebo západní Evropy díky Karlu IV.
Barva ořechů se může lišit – od velmi světlé, až po tmavě žlutou, přes zlatavou až po hnědou. Existují i odrůdy s červeným jádrem.
– Obsahují až 70 % tuku (ve velké části zdravé nenasycené mastné kyseliny). Kvůli tomu rychle žluknou a je třeba je skladovat v lednici nebo mrazáku.
– Ořechy po sklizni je třeba usušit buď na vzduchu, nebo pomocí horkého vzduchu. Jinak dochází k snadnému napadení plísněmi.
– „Vlašáky“ se rozlišují podle kvality skořápky na kameňáky, které mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se loupou a na papíráky a polopapíráky, které jsou často poškozovány ptáky a mají často děravou nebo nedorostlou skořápku.

Ne náhodou vlašský ořech vypadá jako mozek

Vlašské ořechy dle studií oddalují proces stárnutí mozku, snižují riziko kardiovaskulárních chorob (které zhoršují mozkové funkce), chronických neurodegenerativních chorob, snižují oxidační stres a zánět, výborný vliv mají na rozvoj dětského mozku a pozitivně ovlivňují psychiku jako celek (1, 2). U hlodavců přidání vlašských ořechů do stravy přispělo ke zlepšení koordinačních funkcí, schopností učit se a vedlo ke zlepšení paměti (3). To vše díky obsahu omega 3 mastných kyselin (např. kyselina alfa-linolenová).

Nezapomeňte proto zařadit vlašské ořechy do svého jídelníčku! Ve větším množství se doporučují zejména pro menší děti a studenty.

Zdravé mlsání, které snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu

Honí vás mlsná? Zobněte si vlašáky! Obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny a dle studií pouhých 5-8 jader denně stačí k tomu, aby se snížila o 16 % hladina „špatného“ LDL cholesterolu v krvi. Konzumace vlašských ořechů u pokusných osob navíc nezvyšovala jejich tělesnou váhu (4, 5). Oproti nezdravému mlsání plného prázdných kalorií (například sušenky) obsahují ořechy spoustu vitamínů (E, B1, B6, B9) a minerálů (hořčík, zinek) a mají nízký glykemický index. Energie z vlašských ořechů je uvolňována postupně, a díky tomu vás zasytí delší dobu.

Vyhladí vrásky a prodlouží život

Vlašské ořechy obsahují vitamín E, který má prokazatelně vyhlazující účinky na vrásky. Hrst vlašských ořechů denně snižuje riziko srdečních onemocnění až o 1/3, chrání před cukrovkou a navíc pomáhají snižovat oxidační stres a zánětlivost (6, 7). Vláknina, kterou ořechy obsahují podpoří lepší trávení.

Vlašské ořechy jako lék na neplodnost

Studie publikovaná v odborném časopise Biology of Reproduction zjistila, že díky denní konzumaci vlašských ořechů se u mužů zlepšil tvar, pohyb i vitalita spermií oproti skupině, která ořechy nejedla (8). Předpokládá se, že vývoji semene prospívají právě mastné kyseliny obsažené ořechovém jádru. V České republice je zhruba každý šestý pár neplodný a zhruba ve 40 % je problém na straně mužů (9). Přibývá stále více důkazů o tom, že to, co muži jedí, může ovlivnit počet a kvalitu spermií. Vědci nyní spolupracují s neplodnými páry a pokouší se zjistit, zda by konzumace vlašských ořechů nepomohla pánům se špatnou kvalitou spermií (8).

Vlašské ořechy v kuchyni

Tradiční použití vlašských ořechů:

Další recepty s vlašskými ořechy:

Co vy a vlašské ořechy

A co děláte s vlašskými ořechy vy? Máte nějaký osvědčený rodinný recept?

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Znamená to, že i ty ořechy, které koupím balené v krámě, mám dát vysušit? Než je uzavřu do dózy? Mimochodem bio vlašáky, které jsem vždy koupila od Country Lifu, mi přišly žluklé, nebyly dobré. Tak jsem to vzdala a teď jsem po dlouhé době koupila nebio v Lidlu a ty jsou docela dobré.

    • Ivano, koupené ořechy už jsou davno vysusene, jinak by zplesnively v obalech. Dala bych je do sklenice a skladovala v lednici. Oni zluknou rychle když nejsou v lednici. A před použitím je vhodne je min na 5 h namocit. Zbaví se antinutrientu a zvýší se vstrebatelnost živin.

  2. Ahoj holky:-) mám dotaz ohledně vlašáků: dostávám je od tety, která jich podle úrody, aktivity místních veverek atd mívá slušný zásoby. Často se ke mě dostane pytel rok i dva starej. Říkám si hloupej kdo dává, hloupějši atd a i o zubech darovaného koně:-)
    Prostě berem co je..ale mám dva malý ořechožrouty a tak se radši ptám co vy na to. Po vyloupnutí je na oko plesnivých ci na chut žluklých úplný minimum a osobně bych ty dvouletý ani nepoznala od nových usušených. Teta má topeni v podlaze na které ořechy i ve skořápce suší.
    Myslite, že kvalita ci zdravotní přínos tím hodne klesá?
    Vy byste je i dva roky starý použily nebo ne?
    Díky za odpověď !

    • Já bych je použila 😉 Tady aspoň víte, že to jsou ořechy od tety, předpokládám rostou a suší se přírodně, takže vlastně nejvyšší kvalita. U kupovaných v běžných obchodech máme menší jistotu.

  3. U nás je letos nadúroda a tak kam se s dětmi hneme, sbíráme a louskáme. A podzimní splíny tak rychle, jak se změnou počasí přišly, tak zase odešly… Znovu jsem se přesvědčila, že příroda nám dá vždy v pravý čas to, co potřebujeme 🙂

    • Díky za skvělou zkušenost s ořechy a se splíny, Ivo. Příroda je moudrá, jen jí vyslechnout :-))

  4. Dneska mi volal manzel z práce, že večer budeme klatit. A ano myslel ořechy :_). Ono se u nás nedá čekat až spadnou. To uz jsou dávno sebrané.

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPusťte si pohanku do kuchyně: 20 skvělých receptů z pohanky
Další článekTradiční korejské kimchi – recept přímo z korejská rodiny