Ořechová sezóna je tady! Udělejte si zásobu, ať máte dost ořechů na nádivky do sladkého pečiva, do těst na vánoční cukroví, na ořechovou bábovku nebo ořechový chléb. Ořechy mají řadu léčivých účinků. Znáte je? A víte, jak je správně skladovat, aby nežlukly a vydržely vám po celý rok?

Jdeme sbírat zásobu vlašáků na zimu!

  1. Sbíráme: Sbírejte ořechy samovolně spadané. Právě ty jsou správně vyzrálé.
  2. Sušíme: Vyloupané ořechy nechejte na sítech nebo plechu na dobře větraném místě zhruba 6 týdnů vyschnout. Pro rychlejší vysušení použijte sušičku nebo v chladnějších dnech využijte topení. Nevyloupané ořechy je také třeba vysušit rozprostřené na podlaze například na novinách nebo plechu.
  3. Skladujeme: Vyloupané ořechy obsahují hodně tuku a velmi rychle žluknou, proto je skladujte v pevně uzavřené nádobě nebo zip sáčku 4-6 měsíců v lednici. Můžete je také skladovat až 1 rok v mrazáku. Nezapomeňte je označit datem, kdy jste je do lednice nebo mrazáku vložili. Pokud víte, že je během pár týdnů sníte nebo použijete do pečení, lze je uchovat i v pokojové teplotě ve skleničce nebo látkovém či papírovém pytlíku. Dejte ale pozor, aby si na nich nepochutnali moli. Nevyloupané ořechy skladujte na suchém místě.

Věděli jste, že …?– „Vlašáky“ jsou velmi starou potravinou. Nejspíše byly konzumovány již od neolitu – malé zkamenělé skořápky byly objeveny po odkrytí archeologických nalezišť v Périgoru ve Francii.
– Populární byly už ve starém Řecku a Římě jako pokrm bohů a symbol plodnosti a mužnosti. Ne náhodou se ve slangu ořechem nazývá varle.
– K nám do vlašský ořech dostal z jižní nebo západní Evropy díky Karlu IV.
Barva ořechů se může lišit – od velmi světlé, až po tmavě žlutou, přes zlatavou až po hnědou. Existují i odrůdy s červeným jádrem.
– Obsahují až 70 % tuku (ve velké části zdravé nenasycené mastné kyseliny). Kvůli tomu rychle žluknou a je třeba je skladovat v lednici nebo mrazáku.
– Ořechy po sklizni je třeba usušit buď na vzduchu, nebo pomocí horkého vzduchu. Jinak dochází k snadnému napadení plísněmi.
– „Vlašáky“ se rozlišují podle kvality skořápky na kameňáky, které mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se loupou a na papíráky a polopapíráky, které jsou často poškozovány ptáky a mají často děravou nebo nedorostlou skořápku.

Ne náhodou vlašský ořech vypadá jako mozek

Vlašské ořechy dle studií oddalují proces stárnutí mozku, snižují riziko kardiovaskulárních chorob (které zhoršují mozkové funkce), chronických neurodegenerativních chorob, snižují oxidační stres a zánět, výborný vliv mají na rozvoj dětského mozku a pozitivně ovlivňují psychiku jako celek (1, 2). U hlodavců přidání vlašských ořechů do stravy přispělo ke zlepšení koordinačních funkcí, schopností učit se a vedlo ke zlepšení paměti (3). To vše díky obsahu omega 3 mastných kyselin (např. kyselina alfa-linolenová).

Nezapomeňte proto zařadit vlašské ořechy do svého jídelníčku! Ve větším množství se doporučují zejména pro menší děti a studenty.

Zdravé mlsání, které snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu

Honí vás mlsná? Zobněte si vlašáky! Obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny a dle studií pouhých 5-8 jader denně stačí k tomu, aby se snížila o 16 % hladina „špatného“ LDL cholesterolu v krvi. Konzumace vlašských ořechů u pokusných osob navíc nezvyšovala jejich tělesnou váhu (4, 5). Oproti nezdravému mlsání plného prázdných kalorií (například sušenky) obsahují ořechy spoustu vitamínů (E, B1, B6, B9) a minerálů (hořčík, zinek) a mají nízký glykemický index. Energie z vlašských ořechů je uvolňována postupně, a díky tomu vás zasytí delší dobu.

Vyhladí vrásky a prodlouží život

Vlašské ořechy obsahují vitamín E, který má prokazatelně vyhlazující účinky na vrásky. Hrst vlašských ořechů denně snižuje riziko srdečních onemocnění až o 1/3, chrání před cukrovkou a navíc pomáhají snižovat oxidační stres a zánětlivost (6, 7). Vláknina, kterou ořechy obsahují podpoří lepší trávení.

Vlašské ořechy jako lék na neplodnost

Studie publikovaná v odborném časopise Biology of Reproduction zjistila, že díky denní konzumaci vlašských ořechů se u mužů zlepšil tvar, pohyb i vitalita spermií oproti skupině, která ořechy nejedla (8). Předpokládá se, že vývoji semene prospívají právě mastné kyseliny obsažené ořechovém jádru. V České republice je zhruba každý šestý pár neplodný a zhruba ve 40 % je problém na straně mužů (9). Přibývá stále více důkazů o tom, že to, co muži jedí, může ovlivnit počet a kvalitu spermií. Vědci nyní spolupracují s neplodnými páry a pokouší se zjistit, zda by konzumace vlašských ořechů nepomohla pánům se špatnou kvalitou spermií (8).

Vlašské ořechy v kuchyni

Tradiční použití vlašských ořechů:

Další recepty s vlašskými ořechy:

Co vy a vlašské ořechy

A co děláte s vlašskými ořechy vy? Máte nějaký osvědčený rodinný recept?

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...
  1. Evi děkuju za odpověď, když čtu ten článek tak se mi zbíhají sliny, zatím jsem ořechy dávala do buchet a do chleba, dneska jsem si je namočila a přidala je do jablečno-hruškového teplého kompotu, byla to bašta.

  2. Znamená to, že i ty ořechy, které koupím balené v krámě, mám dát vysušit? Než je uzavřu do dózy? Mimochodem bio vlašáky, které jsem vždy koupila od Country Lifu, mi přišly žluklé, nebyly dobré. Tak jsem to vzdala a teď jsem po dlouhé době koupila nebio v Lidlu a ty jsou docela dobré.

    • Ivano, koupené ořechy už jsou davno vysusene, jinak by zplesnively v obalech. Dala bych je do sklenice a skladovala v lednici. Oni zluknou rychle když nejsou v lednici. A před použitím je vhodne je min na 5 h namocit. Zbaví se antinutrientu a zvýší se vstrebatelnost živin.

  3. Ahoj holky:-) mám dotaz ohledně vlašáků: dostávám je od tety, která jich podle úrody, aktivity místních veverek atd mívá slušný zásoby. Často se ke mě dostane pytel rok i dva starej. Říkám si hloupej kdo dává, hloupějši atd a i o zubech darovaného koně:-)
    Prostě berem co je..ale mám dva malý ořechožrouty a tak se radši ptám co vy na to. Po vyloupnutí je na oko plesnivých ci na chut žluklých úplný minimum a osobně bych ty dvouletý ani nepoznala od nových usušených. Teta má topeni v podlaze na které ořechy i ve skořápce suší.
    Myslite, že kvalita ci zdravotní přínos tím hodne klesá?
    Vy byste je i dva roky starý použily nebo ne?
    Díky za odpověď !

    • Já bych je použila ;-) Tady aspoň víte, že to jsou ořechy od tety, předpokládám rostou a suší se přírodně, takže vlastně nejvyšší kvalita. U kupovaných v běžných obchodech máme menší jistotu.

  4. U nás je letos nadúroda a tak kam se s dětmi hneme, sbíráme a louskáme. A podzimní splíny tak rychle, jak se změnou počasí přišly, tak zase odešly… Znovu jsem se přesvědčila, že příroda nám dá vždy v pravý čas to, co potřebujeme :-)

    • Díky za skvělou zkušenost s ořechy a se splíny, Ivo. Příroda je moudrá, jen jí vyslechnout :-))

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňový tataráček
Další článekVyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)