Začíná období pro nás typických, tradičních a oblíbených vlašských ořechů. Ořechová nádivka do sladkého pečiva, do těst na vánoční cukroví, ořechová bábovka nebo ořechový chléb. Nesmí chybět také do náplně štrúdlu nebo spolu s mandlemi jako posyp vánočky. Co vlastně tento poklad v sobě skrývá za živiny? A víte, jak je správně skladovat, aby nežlukly a vydržely vám po celý rok?

Jdeme sbírat zásobu vlašáků na zimu!

  1. Sbíráme: Sbírejte ořechy samovolně spadané. Právě ty jsou správně vyzrálé.
  2. Sušíme: Vyloupané ořechy nechejte na sítech nebo plechu na dobře větraném místě zhruba 6 týdnů vyschnout. Pro rychlejší vysušení použijte sušičku nebo v chladnějších dnech využijte topení. Nevyloupané ořechy je také třeba vysušit rozprostřené na podlaze například na novinách nebo plechu.
  3. Skladujeme: Vyloupané ořechy obsahují hodně tuku a velmi rychle žluknou, proto je skladujte v pevně uzavřené nádobě nebo zip sáčku 4-6 měsíců v lednici. Můžete je také skladovat až 1 rok v mrazáku. Nezapomeňte je označit datem, kdy jste je do lednice nebo mrazáku vložili. Pokud víte, že je během pár týdnů sníte nebo použijete do pečení, lze je uchovat i v pokojové teplotě ve skleničce nebo látkovém či papírovém pytlíku. Dejte ale pozor, aby si na nich nepochutnali moli. Nevyloupané ořechy skladujte na suchém místě.

Věděli jste, že …?– “Vlašáky” jsou velmi starou potravinou. Nejspíše byly konzumovány již od neolitu – malé zkamenělé skořápky byly objeveny po odkrytí archeologických nalezišť v Périgoru ve Francii.
– Populární byly už ve starém Řecku a Římě jako pokrm bohů a symbol plodnosti a mužnosti. Ne náhodou se ve slangu ořechem nazývá varle.
– K nám do vlašský ořech dostal z jižní nebo západní Evropy díky Karlu IV.
Barva ořechů se může lišit – od velmi světlé, až po tmavě žlutou, přes zlatavou až po hnědou. Existují i odrůdy s červeným jádrem.
– Obsahují až 70 % tuku (ve velké části zdravé nenasycené mastné kyseliny). Kvůli tomu rychle žluknou a je třeba je skladovat v lednici nebo mrazáku.
– Ořechy po sklizni je třeba usušit buď na vzduchu, nebo pomocí horkého vzduchu. Jinak dochází k snadnému napadení plísněmi.
– “Vlašáky” se rozlišují podle kvality skořápky na kameňáky, které mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se loupou a na papíráky a polopapíráky, které jsou často poškozovány ptáky a mají často děravou nebo nedorostlou skořápku.

Ne náhodou vlašský ořech vypadá jako mozek

Vlašské ořechy dle studií oddalují proces stárnutí mozku, snižují riziko kardiovaskulárních chorob (které zhoršují mozkové funkce), chronických neurodegenerativních chorob, snižují oxidační stres a zánět, výborný vliv mají na rozvoj dětského mozku a pozitivně ovlivňují psychiku jako celek (1, 2). U hlodavců přidání vlašských ořechů do stravy přispělo ke zlepšení koordinačních funkcí, schopností učit se a vedlo ke zlepšení paměti (3). To vše díky obsahu omega 3 mastných kyselin (např. kyselina alfa-linolenová).

Nezapomeňte proto zařadit vlašské ořechy do svého jídelníčku! Ve větším množství se doporučují zejména pro menší děti a studenty.

Zdravé mlsání, které snižuje hladinu “špatného” cholesterolu

Honí vás mlsná? Zobněte si vlašáky! Obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny a dle studií pouhých 5-8 jader denně stačí k tomu, aby se snížila o 16 % hladina “špatného” LDL cholesterolu v krvi. Konzumace vlašských ořechů u pokusných osob navíc nezvyšovala jejich tělesnou váhu (4, 5). Oproti nezdravému mlsání plného prázdných kalorií (například sušenky) obsahují ořechy spoustu vitamínů (E, B1, B6, B9) a minerálů (hořčík, zinek) a mají nízký glykemický index. Energie z vlašských ořechů je uvolňována postupně, a díky tomu vás zasytí delší dobu.

Vyhladí vrásky a prodlouží život

Vlašské ořechy obsahují vitamín E, který má prokazatelně vyhlazující účinky na vrásky. Hrst vlašských ořechů denně snižuje riziko srdečních onemocnění až o 1/3, chrání před cukrovkou a navíc pomáhají snižovat oxidační stres a zánětlivost (6, 7). Vláknina, kterou ořechy obsahují podpoří lepší trávení.

Vlašské ořechy jako lék na neplodnost

Studie publikovaná v odborném časopise Biology of Reproduction zjistila, že díky denní konzumaci vlašských ořechů se u mužů zlepšil tvar, pohyb i vitalita spermií oproti skupině, která ořechy nejedla (8). Předpokládá se, že vývoji semene prospívají právě mastné kyseliny obsažené ořechovém jádru. V České republice je zhruba každý šestý pár neplodný a zhruba ve 40 % je problém na straně mužů (9). Přibývá stále více důkazů o tom, že to, co muži jedí, může ovlivnit počet a kvalitu spermií. Vědci nyní spolupracují s neplodnými páry a pokouší se zjistit, zda by konzumace vlašských ořechů nepomohla pánům se špatnou kvalitou spermií (8).

Vlašské ořechy v kuchyni

Tradiční použití vlašských ořechů:

Další recepty s vlašskými ořechy:

Co vy a vlašské ořechy

A co děláte s vlašskými ořechy vy? Máte nějaký osvědčený rodinný recept?

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Znamená to, že i ty ořechy, které koupím balené v krámě, mám dát vysušit? Než je uzavřu do dózy? Mimochodem bio vlašáky, které jsem vždy koupila od Country Lifu, mi přišly žluklé, nebyly dobré. Tak jsem to vzdala a teď jsem po dlouhé době koupila nebio v Lidlu a ty jsou docela dobré.

    • Ivano, koupené ořechy už jsou davno vysusene, jinak by zplesnively v obalech. Dala bych je do sklenice a skladovala v lednici. Oni zluknou rychle když nejsou v lednici. A před použitím je vhodne je min na 5 h namocit. Zbaví se antinutrientu a zvýší se vstrebatelnost živin.

  2. Ahoj holky:-) mám dotaz ohledně vlašáků: dostávám je od tety, která jich podle úrody, aktivity místních veverek atd mívá slušný zásoby. Často se ke mě dostane pytel rok i dva starej. Říkám si hloupej kdo dává, hloupějši atd a i o zubech darovaného koně:-)
    Prostě berem co je..ale mám dva malý ořechožrouty a tak se radši ptám co vy na to. Po vyloupnutí je na oko plesnivých ci na chut žluklých úplný minimum a osobně bych ty dvouletý ani nepoznala od nových usušených. Teta má topeni v podlaze na které ořechy i ve skořápce suší.
    Myslite, že kvalita ci zdravotní přínos tím hodne klesá?
    Vy byste je i dva roky starý použily nebo ne?
    Díky za odpověď !

    • Já bych je použila 😉 Tady aspoň víte, že to jsou ořechy od tety, předpokládám rostou a suší se přírodně, takže vlastně nejvyšší kvalita. U kupovaných v běžných obchodech máme menší jistotu.

  3. U nás je letos nadúroda a tak kam se s dětmi hneme, sbíráme a louskáme. A podzimní splíny tak rychle, jak se změnou počasí přišly, tak zase odešly… Znovu jsem se přesvědčila, že příroda nám dá vždy v pravý čas to, co potřebujeme 🙂

    • Díky za skvělou zkušenost s ořechy a se splíny, Ivo. Příroda je moudrá, jen jí vyslechnout :-))

  4. Dneska mi volal manzel z práce, že večer budeme klatit. A ano myslel ořechy :_). Ono se u nás nedá čekat až spadnou. To uz jsou dávno sebrané.

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPusťte si pohanku do kuchyně: 20 skvělých receptů z pohanky
Další článekTradiční korejské kimchi – recept přímo z korejská rodiny