Domů > Jak začít > Základní suroviny > Ořechy a semena

Ořešák černý

Tento strom je jedním z nejcennějších lesních stromů ve Spojených státech

Původ a využití

Pochází z východu USA. Dorůstá do výšky až 50 metrů a dožívá se 100 let. Je to opadavý strom. Dozrává koncem září až začátkem října. Skořápky se používají k výrobě šperků, slupky se vaří a tím se z nich získává žluté barvivo. Skořápky nacházejí uplatnění i v kosmetice. Dřevo se také opracovává, je odolné vůči houbám a hmyzu. Výluh ze slupek pomáhá odpuzovat hmyz a údajně pokud se jím pomažou hospodářská zvířata, nebudou je obtěžovat mouchy. 

Co obsahuje

Ořešák černý v sobě ukrývá užitečné látky jako juglon, těkavý olej, mastné kyseliny, třísloviny, kyselina elagová, kyselina galová, flavonoidy, oxid křemičitý, tuky, minerály jako fosfor, hořčík, vápník, draslík, zinek, železo, mangan, měď, selen. Obsahuje až o 75 % více bílkovin než vlašské ořechy.

Léčivé účinky

  • Pomáhá při zácpě, je to silné projímadlo.
  • antiseptické a antimikrobiální účinky.
  • Čaj ze slupek pomáhá při bolesti zubů.
  • Působí protinádorově.
  • Používá se vnitřně proti parazitům.
  • Užívá se proti kvasinkovým infekcím.
  • Léčí pásový opar, otoky žláz, vředy.
  • Léčí střevní potíže.
  • Pomáhá zlepšit paměť.

Využití ořešáku

Jeho plody jsou významné v potravinářském průmyslu, kde se používají do pečiva, cukrovinek a koláčů. Jádro je sladké, ale brzy žlukne. Plody ořešáku se lisují, aby se z nich získal olej.  Z plodů si můžeme připravit také tinkturu či odvar ze slupek. Účinné je i kloktadlo proti bakteriím v ústech. Pokud si chceme obarvit vlasy či oblečení, skořápky a slupky z ořešáku jsou dobrou volbou.

Jak ořechy zpracovat, abychom z nich vytěžili maximum, se dozvíte v článku Jak správně připravovat semínka a ořechy.

Pěstování

Ořešák černý u nás roste a daří se mu v humózních hlinitých půdách, potřebuje dostatek vody, takže je pro něj ideální vlhčí část pozemku. Je odolnější vůči mrazu, má dlouhou vegetační dobu. Řez provádíme v létě, nikdy na jaře či v zimě.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Našla jsem plody ořešáku, překvapilo mě že strom roste v parku u nás a těšila jsem se na chutná zdravá jádra, jak se všude uvádí. Když se mi konečně podařilo rozbít tvrdou skořápku a ochutnat jádro byla jsem zklamaná, měla chuť jako zubní pasta. Je to v pořádku, nebo jsem je měla nejdřív usušit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

15
5

Velký přehled ořechových másel. Víte, která jsou nejlepší?

Kdo by je nemiloval? Ořechová másla mají výbornou chuť, jsou bohatá na živiny, zasytí a doplní energii. Víte ale, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Pojďme se sp...

Když chlap vaří jinak aneb konec výmluv (Jarda, 48 let)

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Problémů bylo víc a já nechtěl brát prášky....
65
5

5 tipů na léčivý čaj z koření, které máte doma!

V zimním období potřebuje naše tělo zahřát, a tak si často vaříme čaj. Toto koření vás nejen zahřeje, ale bude působit i antibioticky.

Střevo – střed našeho života

Zdravé střevo je základem našeho zdraví. Je klíčovým orgánem pro zpracování a vstřebávání látek z potravy a tato činnost je zásadně ovlivňována jejím slože...
22
3

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.