Domů > Jak začít > Základní suroviny > Ořechy a semena

Ořešák černý

Tento strom je jedním z nejcennějších lesních stromů ve Spojených státech

Původ a využití

Pochází z východu USA. Dorůstá do výšky až 50 metrů a dožívá se 100 let. Je to opadavý strom. Dozrává koncem září až začátkem října. Skořápky se používají k výrobě šperků, slupky se vaří a tím se z nich získává žluté barvivo. Skořápky nacházejí uplatnění i v kosmetice. Dřevo se také opracovává, je odolné vůči houbám a hmyzu. Výluh ze slupek pomáhá odpuzovat hmyz a údajně pokud se jím pomažou hospodářská zvířata, nebudou je obtěžovat mouchy. 

Co obsahuje

Ořešák černý v sobě ukrývá užitečné látky jako juglon, těkavý olej, mastné kyseliny, třísloviny, kyselina elagová, kyselina galová, flavonoidy, oxid křemičitý, tuky, minerály jako fosfor, hořčík, vápník, draslík, zinek, železo, mangan, měď, selen. Obsahuje až o 75 % více bílkovin než vlašské ořechy.

Léčivé účinky

  • Pomáhá při zácpě, je to silné projímadlo.
  • antiseptické a antimikrobiální účinky.
  • Čaj ze slupek pomáhá při bolesti zubů.
  • Působí protinádorově.
  • Používá se vnitřně proti parazitům.
  • Užívá se proti kvasinkovým infekcím.
  • Léčí pásový opar, otoky žláz, vředy.
  • Léčí střevní potíže.
  • Pomáhá zlepšit paměť.

Využití ořešáku

Jeho plody jsou významné v potravinářském průmyslu, kde se používají do pečiva, cukrovinek a koláčů. Jádro je sladké, ale brzy žlukne. Plody ořešáku se lisují, aby se z nich získal olej.  Z plodů si můžeme připravit také tinkturu či odvar ze slupek. Účinné je i kloktadlo proti bakteriím v ústech. Pokud si chceme obarvit vlasy či oblečení, skořápky a slupky z ořešáku jsou dobrou volbou.

Jak ořechy zpracovat, abychom z nich vytěžili maximum, se dozvíte v článku Jak správně připravovat semínka a ořechy.

Pěstování

Ořešák černý u nás roste a daří se mu v humózních hlinitých půdách, potřebuje dostatek vody, takže je pro něj ideální vlhčí část pozemku. Je odolnější vůči mrazu, má dlouhou vegetační dobu. Řez provádíme v létě, nikdy na jaře či v zimě.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
7
21

10 způsobů, jak se zbavit trávicích problémů (podloženo studiemi)

Až 80 % z nás trápí trávicí problémy. Přispívá k tomu zrychlená doba, stres a špatná strava. Lékaři rádi tyto problémy shrnují pod diagnózu dráždivý trační...
klub
3
10

Jak vyléčit problémy se střevy? (dráždivý tračník, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)

Jak postavit jídelníček, když nefunguje dobře trávení? Co pomáhá při nadýmání a plynatosti? Jak upravit stravu při Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a d...

Oříšková a semínková másla

Oříšková a semínková másla jsou šikovné výrobky, snadno je zakomponujete do mnoha jídel jako jsou salátové zálivky nebo sladké krémy, a přitom nepotřebujet...
1
1

Tyto běžné emulgátory v potravinách poškozují naše střevo

Možná to znáte. Trpíte nadýmáním, plynatostí a dalšími nepříjemnými střevními problémy a nevíte proč. Vyřadili jste mléčné výrobky, lepek a další dráždivé ...

Velký přehled ořechových másel. Víte, která jsou nejlepší?

Kdo by je nemiloval? Ořechová másla mají výbornou chuť, jsou bohatá na živiny, zasytí a doplní energii. Víte ale, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Pojďme se sp...