Domů > Zdravé recepty > Polévky

Polévka s quinoou a bílým misem

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Naše děti mají moc rády polévku se zavářkou. Jako zdravou bezlepkovou variantu používám často quinou. Dobře chutná, je bohatá na minerály a hezky vypadá v polévce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce quinoi
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 kapusta
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 lžičky bílého misa
  • lžička sojové nebo tamari omáčky
  • podle chuti umeocet

Jak připravit polévku s quinoou a bílým misem

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli na měsíčky, mrkev na tenké plátky, kapustu na proužky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme zbývající zeleninu a společně orestujeme.
  3. Propláchneme quinou ve studeno vodě na sítku a přidáme k zelenině.
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme koření a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  5. Po vypnutí přidáme bílé miso (rozmícháme v naběračce s polévkou).
  6. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek sojové omáčky či umeocta.

Praktické

  • Vybírejte bílé miso bez cukru a bramborového škrobu. V současnosti má dobré složení miso od firmy Mitoku.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Obměna

  • Nebojte se sáhnout po jiné obilovině. Stejně rychle se vám v polévce uvaří amarant, bílá rýže nebo tef.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
13. 3. 2022

Mnaaaaaaaaam ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

20
13

A přiber, jsi moc hubená, není na tobě nic hezkýho

Tuhle větu jsme nedávno slyšeli na letišti, kde se loučila odlétající rodina se svými příbuznými. Pravil tak postarší a velmi objemný pán s obrovským břich...

Sušené bezinky – superfoods i přírodní lék

Sušené bezinky jsou bezvadná první pomoc při migréně, nachlazení, silném průjmu, bolestech, zánětech a mnoha dalších potížích. Můžete z nich udělat čaj, kl...
klub
6

Jak na kvasinkovou infekci

Kvasinky jsou normální součástí střevní mikroflóry, problém nastává, když se nadměrně přemnoží a začnou způsobovat potíže jako jsou plesnivé nehty, gynekol...

Sladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)

Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé v...

Japonský špenátový salát Hourensou no goma-ae

Jednoduchý a zdravý recept pro milovníky japonské kuchyně.
5
4

Češi propadli domácím limonádám

Okurková, levandulová, jahodová… Nabízí je už skoro každá restaurace a hospoda. “Domácím” limonádám jsme zcela propadli. Představujete si...