Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Polévka s quinoou a bílým misem

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Naše děti mají moc rády polévku se zavářkou. Jako zdravou bezlepkovou variantu používám často quinou. Dobře chutná, je bohatá na minerály a hezky vypadá v polévce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce quinoi
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 kapusta
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 lžičky bílého misa
  • lžička sojové nebo tamari omáčky
  • podle chuti umeocet

Každý večer mi bylo zle, cítila jsem oblast jater a žlučníku, byla jsem téměř pořád na kapkách na trávení. Po přechod...

Jak připravit polévku s quinoou a bílým misem

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli na měsíčky, mrkev na tenké plátky, kapustu na proužky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme zbývající zeleninu a společně orestujeme.
  3. Propláchneme quinou ve studeno vodě na sítku a přidáme k zelenině.
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme koření a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  5. Po vypnutí přidáme bílé miso (rozmícháme v naběračce s polévkou).
  6. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek sojové omáčky či umeocta.

Praktické

  • Vybírejte bílé miso bez cukru a bramborového škrobu. V současnosti má dobré složení miso od firmy Mitoku.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Obměna

  • Nebojte se sáhnout po jiné obilovině. Stejně rychle se vám v polévce uvaří amarant, bílá rýže nebo tef.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
13. 3. 2022

Mnaaaaaaaaam ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená dýně s pestem z medvědího česneku

Pečená zelenina s pestem z medvědího česneku je opravdu lahůdka. Využijte sezónu medvědího česneku a užijte si jeho zdravou a skvělou chuť.
17

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...

Ječné hromádky

Jednoduché rychlé sušenky bez cukru, mléka a vajec. V receptu nejsou použita ani jiná sladidla, aby lépe vynikla chuť použitých ingrediencí, kterou by cukr...
klub
52
1

Jak se stravovat mezi jarem a létem

V čase mezi biologickým jarem a biologickým létem se někteří lidé cítí unavení, honí je chuť na sladké, trpí na nadýmání, jsou podráždění nebo smutní. Víme...
klub
19

Milujete se i když nemáte chuť? Toto riskujete

Mnoho žen trápí gynekologické potíže jako svědění, výtoky, mykózy, bolesti podbřišku. Velmi pomáhá změna jídelníčku podle Jíme Jinak. Co ale dělat, když na...

Fazolová polévka s černým kořenem

Polévka z kořenové zeleniny vždy potěší naše české chutě. Když přidáme černý kořen, bude ještě zdravější. Černý kořen totiž pomáhá při oslabené slinivce, j...