Naše děti mají moc rády polévku se zavářkou. Jako zdravou bezlepkovou variantu používám často quinou. Dobře chutná, je bohatá na minerály a hezky vypadá v polévce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce quinoi
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 kapusta
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 lžičky bílého misa
  • lžička sojové nebo tamari omáčky
  • podle chuti umeocet

Jak připravit polévku s quinoou a bílým misem

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli na měsíčky, mrkev na tenké plátky, kapustu na proužky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme zbývající zeleninu a společně orestujeme.
  3. Propláchneme quinou ve studeno vodě na sítku a přidáme k zelenině.
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme koření a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  5. Po vypnutí přidáme bílé miso (rozmícháme v naběračce s polévkou).
  6. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek sojové omáčky či umeocta.

Praktické

  • Vybírejte bílé miso bez cukru a bramborového škrobu. V současnosti má dobré složení miso od firmy Mitoku.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Obměna

  • Nebojte se sáhnout po jiné obilovině. Stejně rychle se vám v polévce uvaří amarant, bílá rýže nebo tef.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst „stejné jídlo“.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňové rizoto
Další článekAdámek ráno otevřel ručičky a kůže mu popraskala (Aneta)