Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kukuřičná polenta se sezamem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je to skoro bez práce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice nebo polenty
  • 1 lžíce sezamu
  • 3,5 hrnku vody
  • špetka soli

Neměla jsem představu, jak dlouho vydržím stravovat se jinak. Šest týdnů ale uteklo jako voda, shodila jsem pěkných p...

Jak uvařit polentu z kukuřičné krupice
  1. Do hrnce dáme vodu, kukuřičnou krupici a propláchnutý sezam.
  2. Necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  3. Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
  4. Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  5. Odstavíme hrnec z plamene, promícháme a vlijeme do mísy, na plech nebo pekáč.
  6. Necháme vychladnout.
  7. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Praktické

  • Používám kukuřičnou krupici, přijde mi chutnější. Pokud chcete použít instantní polentu, držte se návodu na sáčku.
  • Výšku polenty určíte tím, jakou zvolíte nádobu, ve které bude polenta chladnout a tuhnout. Já vařím vždy dvojnásobek a dávám na klasický pekáček. Mám pak kostičky vysoké jak vidíte na fotkách a množství mi vystačí pro 4-5 lidí na dvě jídla.
  • Pokud potřebujete doplnit vápník, podpořit tvorbu mléka při kojení apod., klidně sezamu dejte více.
  • Sezam má lehce oříškovou chuť a většině lidem chutná, někdo však nemá v oblibě slabý nahořklý chuťový ocásek, takže to s množstvím nepřežeňte, aby vás sezam v polentě nerušil.
  • Pokud nenamočíte krupici, také se uvaří. Ale máčením zlepšujeme stravitelnost, což na chuti nepoznáte. Než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
  • Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Není ta pevná jako poctivá vařená, ale také velmi dobrá.
Kombinujeme
  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
  • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

  • Místo světlého sezamu můžeme dát černý, polenta pak bude “puntíkatá”.
  • Místo sezamu můžeme dát jiná semínka nebo přidat i jiné obiloviny, třeba amarant.
  • Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati či bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.
Děti
  • Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně. Sezam dáváme tam, kde se neobáváme alergie.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Příloha plná vápníku – kukuřičná polenta s teffem

Maličká zrníčka teffu (milička habešská) jsou nabitá živinami. Obsahují skutečně velké množství vápníku a bílkovin, řadí se proto mezi moderní superfoods, ...

Letní koláč s ostružinami a švestkami

Ostružiny a švestky daly nový rozměr našemu oblíbenému bezlepkovému koláči. Lehký, dietní koláč je díky ovoci příjemným osvěžením v letních dnech.
klub
9

Jak začít s obilovinami

Chcete zařadit celozrnné obiloviny do jídelníčku, ale nevíte, jak na to? V tomto článku na to půjdeme krok po kroku. Naučíme se, jak s obilovinami začít, j...

Třešňový želé řez (bez lepku)

Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to ...

Sytá a rychlá snídaně: miso polévka a kaše 2v1

Skvělá zdravá snídaňová volba pro ty, kterým nestačí miso polévka na snídani, ale nemají čas si vařit ještě obilnou kaši. Toto je snídaně 2v1 – hustá...
klub
17
9

Mouky, jak se v nich vyznat a k čemu je použít

Když se řekne slovo mouka, vybaví se vám určitě spousta různých druhů – špaldová, celozrnná, bílá, chlebová, bezlepková, hrachová, mandlová… Al...