V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je to skoro bez práce.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice nebo polenty
  • 1 lžíce sezamu
  • 3,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup

  1. Do hrnce dáme vodu, propláchnutý sezam a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  2. Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
  3. Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  4. Odstavíme hrnec z plamene, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč.
  5. Necháme vychladnout.
  6. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Praktické

  • Pokud potřebujete doplnit vápník, podpořit tvorbu mléka při kojení apod., klidně sezamu dejte více.
  • Sezam má lehce oříškovou chuť a většině lidem chutná, někdo však nemá v oblibě slabý nahořklý chuťový ocásek, takže to s množstvím nepřežeňte, aby vás sezam v polentě nerušil.
  • Pokud nenamočíte krupici, také se uvaří. Ale máčením zlepšujeme stravitelnost, což na chuti nepoznáte. Než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
  • Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Není ta pevná jako poctivá vařená, ale také velmi dobrá.

Kombinujeme

  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
  • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

  • Místo světlého sezamu můžeme dát černý, polenta pak bude “puntíkatá”.
  • Místo sezamu můžeme dát jiná semínka nebo přidat i jiné obiloviny, třeba amarant.
  • Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati či bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.

Děti

  • Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně. Sezam dáváme tam, kde se neobáváme alergie.

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž zdravá strava přeroste v posedlost
Další článekSmetanová polévka s čerstvým koprem