Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kukuřičná polenta s amarantem

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Polenta je po zimě příjemnou změnou na talíři. A když se do ní přidá trochu amarantu, dostane se velmi výživné jídlo. Amarant totiž obsahuje ještě více bílkovin než quinoa a hlavně zastupuje všechny esenciální aminokyseliny.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice nebo polenty
  • 1 lžíce amarantu
  • 3,5 hrnku vody
  • špetka soli

Podzimní detox s Jíme Jinak pro mne znamenal mnohem víc, než jsem od něj očekávala. <...

Postup
  1. Do hrnce dáme vodu, amarant a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  2. Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
  3. Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  4. Odstavíme hrnec z plamene, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč.
  5. Necháme vychladnout.
  6. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Praktické

  • Přidaný amarant (na rozdíl od mouky, která někdy dělá hořký ocásek) na chuti nepoznáte. Polenta bude mít jen malinko hrubší strukturu a na povrchu “pupínky”.
  • Pokud nenamočíte, také se uvaří. Amarant i krupice. Ale máčením zlepšujeme stravitelnost, což na chuti nepoznáte. Než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
  • Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Není ta pevná jako poctivá vařená, ale také velmi dobrá.
Kombinujeme
  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
  • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati nebo bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.

Děti

Polenta s amarantem je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Janina13
23. 1. 2020

Mám rozpoluplný postoj ke kukuřici, stejně, jako k bramborám. Nevyhazuji sice ze zeleninové směsi dvě zrnka kukuřice, ale polentu jsem do jídelníčku ještě nezařadila. Mám 38 let Crohnovu chorobu, ale posledních asi osm let spí a nezlobí hlavně proto, že jsem radikálně změnila jídelníček. J e hodně podobný vašemu a taky od vás poslední dobou čerpám báječnou inspiraci. Ale co s tou kukuřicí? Jsou na to různé názory: … Jinak Evě veliká pochvala a obdiv za vystupování v Prostřenu! Mějte se krásně Janina :-)

iva.bruzl
9. 7. 2019

Děkuji za tip, jak jíst amarant! Polentu si dělám se sušenými rajčaty, česnekem, tymiánem nebo jiným středomořským korením.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.