Polenta je po zimě příjemnou změnou na talíři. A když se do ní přidá trochu amarantu, dostane se velmi výživné jídlo. Amarant totiž obsahuje ještě více bílkovin než quinoa a hlavně zastupuje všechny esenciální aminokyseliny.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice nebo polenty
  • 1 lžíce amarantu
  • 3,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup

  1. Do hrnce dáme vodu, amarant a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  2. Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
  3. Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  4. Odstavíme hrnec z plamene, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč.
  5. Necháme vychladnout.
  6. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Praktické

  • Přidaný amarant (na rozdíl od mouky, která někdy dělá hořký ocásek) na chuti nepoznáte. Polenta bude mít jen malinko hrubší strukturu a na povrchu „pupínky“.
  • Pokud nenamočíte, také se uvaří. Amarant i krupice. Ale máčením zlepšujeme stravitelnost, což na chuti nepoznáte. Než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
  • Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Není ta pevná jako poctivá vařená, ale také velmi dobrá.

Kombinujeme

  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
  • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati nebo bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.

Děti

Polenta s amarantem je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...
  1. Mám rozpoluplný postoj ke kukuřici, stejně, jako k bramborám. Nevyhazuji sice ze zeleninové směsi dvě zrnka kukuřice, ale polentu jsem do jídelníčku ještě nezařadila. Mám 38 let Crohnovu chorobu, ale posledních asi osm let spí a nezlobí hlavně proto, že jsem radikálně změnila jídelníček. J e hodně podobný vašemu a taky od vás poslední dobou čerpám báječnou inspiraci. Ale co s tou kukuřicí? Jsou na to různé názory: … Jinak Evě veliká pochvala a obdiv za vystupování v Prostřenu! Mějte se krásně Janina :-)

    • Jsem ráda, že se líbí, Ivo :-) Já to tak mám moc ráda. Jo jo, do polenty se dá schovat téměř cokoli :-)

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Bude se cestovat
Další článekKroupy s adzuki