Polenta je po zimě příjemnou změnou na talíři. A když se do ní přidá trochu amarantu, dostane se velmi výživné jídlo. Amarant totiž obsahuje ještě více bílkovin než quinoa a hlavně zastupuje všechny esenciální aminokyseliny.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice nebo polenty
  • 1 lžíce amarantu
  • 3,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup

  1. Do hrnce dáme vodu, amarant a kukuřičnou krupici a necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  2. Ve stejné vodě přivedeme k varu se špetkou soli.
  3. Na mírném plameni BEZ MÍCHÁNÍ vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  4. Odstavíme hrnec z plamene, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč.
  5. Necháme vychladnout.
  6. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Praktické

  • Přidaný amarant (na rozdíl od mouky, která někdy dělá hořký ocásek) na chuti nepoznáte. Polenta bude mít jen malinko hrubší strukturu a na povrchu „pupínky“.
  • Pokud nenamočíte, také se uvaří. Amarant i krupice. Ale máčením zlepšujeme stravitelnost, což na chuti nepoznáte. Než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
  • Pokud velmi spěcháte, můžete použít i instantní polentu, kterou budete mít uvařenou za 3 minuty. Není ta pevná jako poctivá vařená, ale také velmi dobrá.

Kombinujeme

  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
  • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati nebo bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.

Děti

Polenta s amarantem je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh