Přelom léta a podzimu patří burčáku. Prodává téměř na každém rohu, jarmarku, trhu a dalších akcích. Tři z šesti burčáků jsou ale falšované. Víte, jak správně vybrat pravý nefalšovaný burčák?

Burčák v kostce

Jak vzniká burčák?
Zpracování vinné révy v mošt začíná co nejdříve po sklizni, aby se uchovala kvalita hroznů. Vinný mošt kvasí v sudech či tancích při teplotě 15–30 °C po dobu jednoho či dvou týdnů. Cukr přirozeně obsažený v bobulích vinné révy přeměňují kvasinky na alkohol a oxid uhličitý. Burčák musí obsahovat alespoň 1 % alkoholu – obvykle se však jeho množství pohybuje okolo 4 až 6 %.

  • Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin.
  • Oficiální název „burčák“ může nést jen nápoj vyrobený z našich českých hroznů.
  • Na trhu se objevuje vyrobený především z bílých hroznů.
  • Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.
  • Prodávat se smí od počátku srpna do 30. listopadu.

Nenechte se zmást

Název „částečně zkvašený hroznový mošt“ je sice burčák vyrobený z hroznů, ale dovezených ze zahraničí (nejčastěji Maďarsko a Slovensko). Pokud takový nápoj někdo prodává pod názvem burčák, jde o klamání spotřebitele. Narazit na kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničí vydávající se za burčák může být stále ta lepší varianta. Někteří prodejci se snaží burčák falšovat, například ředit vodou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v kontrolovaných vzorcích často objevuje i syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru.

Na co si dát pozor při výběru burčáku

  • Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu.
  • Rozhodně by neměl být nahnědlý (takový burčák je ředěný moštem, starý nebo vyrobený z plesnivých bobulí).
  • Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou.
  • Usazeniny nejsou na škodu.
  • Okem patrné by měly být bublinky oxidu uhličitého.
  • Aroma by nemělo by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová.
  • Cena také napoví. Burčák by se měl prodávat zhruba za 70–80 korun za litr. Nižší cena je podezřelá.
  • Burčák by měl být vychlazený (teplo urychluje kvašení).
  • Burčák by neměl být starší 3 dnů.

zdroj: dtest

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekCizrna se zeleninou v kokosu
Další článekSleva na termosky Esbit a outdoorové vybavení