Přelom léta a podzimu patří burčáku. Prodává téměř na každém rohu, jarmarku, trhu a dalších akcích. Tři z šesti burčáků jsou ale falšované. Víte, jak správně vybrat pravý nefalšovaný burčák?

Burčák v kostce

Jak vzniká burčák?
Zpracování vinné révy v mošt začíná co nejdříve po sklizni, aby se uchovala kvalita hroznů. Vinný mošt kvasí v sudech či tancích při teplotě 15–30 °C po dobu jednoho či dvou týdnů. Cukr přirozeně obsažený v bobulích vinné révy přeměňují kvasinky na alkohol a oxid uhličitý. Burčák musí obsahovat alespoň 1 % alkoholu – obvykle se však jeho množství pohybuje okolo 4 až 6 %.

  • Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin.
  • Oficiální název „burčák“ může nést jen nápoj vyrobený z našich českých hroznů.
  • Na trhu se objevuje vyrobený především z bílých hroznů.
  • Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.
  • Prodávat se smí od počátku srpna do 30. listopadu.

Nenechte se zmást

Název „částečně zkvašený hroznový mošt“ je sice burčák vyrobený z hroznů, ale dovezených ze zahraničí (nejčastěji Maďarsko a Slovensko). Pokud takový nápoj někdo prodává pod názvem burčák, jde o klamání spotřebitele. Narazit na kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničí vydávající se za burčák může být stále ta lepší varianta. Někteří prodejci se snaží burčák falšovat, například ředit vodou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v kontrolovaných vzorcích často objevuje i syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru.

Na co si dát pozor při výběru burčáku

  • Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu.
  • Rozhodně by neměl být nahnědlý (takový burčák je ředěný moštem, starý nebo vyrobený z plesnivých bobulí).
  • Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou.
  • Usazeniny nejsou na škodu.
  • Okem patrné by měly být bublinky oxidu uhličitého.
  • Aroma by nemělo by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová.
  • Cena také napoví. Burčák by se měl prodávat zhruba za 70–80 korun za litr. Nižší cena je podezřelá.
  • Burčák by měl být vychlazený (teplo urychluje kvašení).
  • Burčák by neměl být starší 3 dnů.

zdroj: dtest

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrna se zeleninou v kokosu
Další článekPo kurzu jsem o 5,5 kilo lehčí