Přelom léta a podzimu patří burčáku. Prodává téměř na každém rohu, jarmarku, trhu a dalších akcích. Tři z šesti burčáků jsou ale falšované. Víte, jak správně vybrat pravý nefalšovaný burčák?

Burčák v kostce

Jak vzniká burčák?
Zpracování vinné révy v mošt začíná co nejdříve po sklizni, aby se uchovala kvalita hroznů. Vinný mošt kvasí v sudech či tancích při teplotě 15–30 °C po dobu jednoho či dvou týdnů. Cukr přirozeně obsažený v bobulích vinné révy přeměňují kvasinky na alkohol a oxid uhličitý. Burčák musí obsahovat alespoň 1 % alkoholu – obvykle se však jeho množství pohybuje okolo 4 až 6 %.

  • Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin.
  • Oficiální název „burčák“ může nést jen nápoj vyrobený z našich českých hroznů.
  • Na trhu se objevuje vyrobený především z bílých hroznů.
  • Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.
  • Prodávat se smí od počátku srpna do 30. listopadu.

Nenechte se zmást

Název „částečně zkvašený hroznový mošt“ je sice burčák vyrobený z hroznů, ale dovezených ze zahraničí (nejčastěji Maďarsko a Slovensko). Pokud takový nápoj někdo prodává pod názvem burčák, jde o klamání spotřebitele. Narazit na kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničí vydávající se za burčák může být stále ta lepší varianta. Někteří prodejci se snaží burčák falšovat, například ředit vodou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v kontrolovaných vzorcích často objevuje i syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru.

Na co si dát pozor při výběru burčáku

  • Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu.
  • Rozhodně by neměl být nahnědlý (takový burčák je ředěný moštem, starý nebo vyrobený z plesnivých bobulí).
  • Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou.
  • Usazeniny nejsou na škodu.
  • Okem patrné by měly být bublinky oxidu uhličitého.
  • Aroma by nemělo by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová.
  • Cena také napoví. Burčák by se měl prodávat zhruba za 70–80 korun za litr. Nižší cena je podezřelá.
  • Burčák by měl být vychlazený (teplo urychluje kvašení).
  • Burčák by neměl být starší 3 dnů.

zdroj: dtest

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrna se zeleninou v kokosu
Další článekSleva na termosky Esbit a outdoorové vybavení