Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh s kukuřicí a cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Další báječný recept s cuketou, ve kterém jsme využili i na polích právě dozrávající kukuřici. V kombinaci s tempehem tvoří chuťově skvělé a na přípravu velice snadné jídlo, po které se jen zapráší.

Ingredience
2 porce
  • 1 kukuřičný klas
  • tempeh
  • žlutá cuketa
  • extra panenský olivový olej
  • bílá a černá sezamová semínka
  • tamari
  • pažitka
  • sůl

Jak připravit vařenou kukuřici s tempehem a cuketou.

    1. Kukuřici uvařte v tlakovém hrnci. Doba vaření bude záviset na stupni zralosti kukuřice, počítejte cca 1 hodinu.
    2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte tempeh nakrájený na kostičky, cuketu na kostičky a sezamová semínka. Lehce osolte, tempeh a cuketu opečte a poté polijte tamari. Posypejte pažitkou.
    3. Z uvařeného klasu nožem oddělte zrna a smíchejte s tempehem a cuketou.

Praktické

  • Čím mladší kukuřice, tím kratší doba vaření.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Bloody je starý typ kukuřice pěstované ve Spojených státech od roku 1845. Rostliny mohou růst až do výšky 2,5 metru nebo víc. Má nádhernou barvu, ale při vaření ztmavne. Pro tento recept se perfektně hodí, ale můžete použít i jakoukoli jinou kukuřici.

Obměna

  • Místo tempehu můžete použít tofu.
  • Můžete přidat i jinou zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství sůl, sójovou omáčku a olej.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
30. 8. 2022

Výborná večeře! Pokrájela jsem k tomu zbylé čirokové šišky na plátky a opekla společně na pánvi – super :)

Vierko, další bezva recept. Použila jsem obyč cuketu, obyč kukuřici a mňamka veliká. Děkujeme za inspiraci.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové nudle v pikantní omáčce

Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

Gratinované tofu s rýží

Obalované pečené tofu s rýží a salátkem z fazolí. Tento recept může být obměňován podle sezony. Použijte jakoukoliv zeleninu, co máte k dispozici a kterou ...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.