Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní.

Ingredience
2-3 porce
  • 1 cuketa
  • 1 lžička hořčičných semen
  • 1/2 lžičky semen pískavice řecké seno
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • pár tobolek sečuanského pepře natlučeného v hmoždíři
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • fazole černé oko (na osobu 50 g v suchém stavu)
  • thajská červená rýže celozrnná (na osobu 100 g)
  • sůl
  • čerstvá pažitka
  • čerstvá petrželka

Cesta k Jíme Jinak vedla přes různé detoxy a diety, které vždycky měly nějaké “ale”. Napoprvé mi to nesed...

Jak připravit kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

  1. Večer namočte fazole, počítejte s 50 g fazolí na osobu.
  2. Fazole uvařte a nechte stranou. Uvařte rýži a dejte stranou.
  3. Na suché pánvi orestujte semínka hořčice, pískavice a kmínu. Jakmile začnou prskat, přidejte olej, sečuanský pepř, nakrájený česnek, strouhaný zázvor a orestujte krátce, aby se aktivoval česnek a zázvor. Jakmile cítíte vůni, můžete přidat citrónovou šťávu, ocet, kurkumu, sůl, nakrájené cukety a vařené fazole. Míchejte a vařte po dobu 8 minut, v případě potřeby podlijte trochou vody.
  4. Jakmile jsou cukety vařené, posypte je pažitkou a petrželkou. Podávejte s rýží v mističkách.

Praktické

  • Pokud si fazole uvaříte předem, bude příprava tohoto jídla opravdová rychlovka.
  • Servírujte, jak jste zvyklí, rýži strannou anebo můžete smíchat dohromady.

Obměna

  • Můžete použít i jinou luštěninu.
  • Místo červené rýže můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu.
  • Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte chilli papričku.

Děti

  • Kořeněné, nevhodné pro malé děti.

 

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Zdeňka
8. 9. 2021

Velmi neotřelá chuť, výborná změna oproti klasice.

Naděžda
29. 8. 2021

Chtěla bych dneska zkusit ale nemám piskavici. Bude tam chybět? Jinak všechno s horcicnym seminkem mně moc chutná. Děkuji, zase nový recept z cukety!😀

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické ...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.