Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Mrkev na tamarindu

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Vyzkoušejte lahodné dušené mrkve na tamarindu! S ingrediencemi jako je tamarindová pasta a garam masala bude tento recept skvělým zpestřením vašeho jídelníčku. Stačí následovat jednoduchý postup a po chvilce budete moci ochutnat lahodnou kombinaci chutí.

Ingredience
  • 4 mrkve
  • 10 g tamarindové pasty
  • 15 g rýžového sirupu
  • 200 g vody
  • 70 g kokosového mléka
  • 70 g sójového jogurtu
  • sůl
  • olej
  • česnek
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžička sladkého kari
  • špetka kurkumy
  • černé hořčičné semínko
  • sušené listy kari
  • pažitka

V šedesáti letech jsem se stala členkou klubu Jíme Jinak. Počáteční investice se mi dávno vrátila – využívám sl...

Jak připravit dušenou mrkev na tamarindu

  1. Do kastrolu nalijte olej, přidejte nasekaný česnek, sušené kari listy a hořčičné semínko. Lehce osmahněte a přidejte nakrájenou mrkev.
  2. V hrnku s vodu rozmíchejte tamarindovou pastu, kurkumu, rýžový sirup, kari, garam masalu, sůl a dobře promíchejte.
  3. Tuto směs nalijte na mrkve a duste, dokud mrkev nezměkne.
  4. Nyní přidejte kokosové mléko a vařte ještě několik minut.
  5. Vypněte plyn a nakonec vmíchejte jogurt s pažitkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tamarindová pasta má obsahovat pouze tamarind a vodu. Čtěte složení.
  • Podávejte s rýží, s indickým chlebem a nebo topinkou.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.

Obměna

  • Místo kari listů můžete vařit s bobkovým listem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Mrkvová indická raita

Pro milovníky indické kuchyně, koření, rychlých receptů – raita, osvěžující indický salát, tentokrát z mrkve.

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...
19
10

Korejský mrkvový salát

Jednoduchý a rychlý recept, který určitě v létě přijde vhod. Pokud máte ve zvyku připravovat si různé buddha bowls, tento salát do nich můžete perfektně up...

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.