Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Sametový pekáček

Uvařeno
bez vajec

Zapečený pokrm s ovsem, fazolemi a pórkem, jehož struktura a konzistence je opravdu sametová. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
3 porce
Na bešamel:
  • 500 g přírodního sójového mléka 
  • 50 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 13 g oleje
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • sladké kari
  • kurkuma
Ostatní ingredience:
  • asi 1,5 šálku vařených fazolí cannellini
  • asi 1,5 šálku vařeného celozrnného ovsa
  • pórek
  • čerstvá jarní cibulka (zelená část)
  • pažitka
  • sůl
  • olej
  • okvětní lístky měsíčku (volitelné)

Jím Jinak pro mně objevila moje kamarádka, když jsem když jsem měla potíže s trávením, s vysokým tlakem, s autoimunit...

Jak připravit zapečený oves s fazolemi a pórkem

  1. Pokud nemáte oves a fazole předem uvařené, obojí uvařte a nechte stranou.
  2. Bešamel připravte tak, že všechny ingredience a pořádně promícháte. Vařte několik minut, dokud bešamel nezhoustne.
  3. Do bešamelu přidejte fazole cannellini, oves, nakrájený pórek a nakrájenou jarní cibulku. Dobře promíchejte.
  4. Pánev vhodnou do trouby nebo pekáček dobře potřete olejem, směs nalijte dovnitř, povrch pokapejte olejem, vložte do trouby a pečte asi 50 minut.
  5. Podávejte posypané pažitkou a případně i několika okvětními lístky měsíčku.

Praktické

  • Z uvedené ho množství připravíte 3 porce v pekáčku 28 x 18 cm.
  • Pekáček musí být vyšší.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme gochugaru.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

20 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....