Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Sametový pekáček

Uvařeno
bez vajec

Zapečený pokrm s ovsem, fazolemi a pórkem, jehož struktura a konzistence je opravdu sametová. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
3 porce
Na bešamel:
  • 500 g přírodního sójového mléka 
  • 50 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 13 g oleje
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • sladké kari
  • kurkuma
Ostatní ingredience:
  • asi 1,5 šálku vařených fazolí cannellini
  • asi 1,5 šálku vařeného celozrnného ovsa
  • pórek
  • čerstvá jarní cibulka (zelená část)
  • pažitka
  • sůl
  • olej
  • okvětní lístky měsíčku (volitelné)

Jsem maminka dvou malých chlapců, jednomu je 5 let a druhému 5 měsíců.  Myšlenky o ji...

Jak připravit zapečený oves s fazolemi a pórkem

  1. Pokud nemáte oves a fazole předem uvařené, obojí uvařte a nechte stranou.
  2. Bešamel připravte tak, že všechny ingredience a pořádně promícháte. Vařte několik minut, dokud bešamel nezhoustne.
  3. Do bešamelu přidejte fazole cannellini, oves, nakrájený pórek a nakrájenou jarní cibulku. Dobře promíchejte.
  4. Pánev vhodnou do trouby nebo pekáček dobře potřete olejem, směs nalijte dovnitř, povrch pokapejte olejem, vložte do trouby a pečte asi 50 minut.
  5. Podávejte posypané pažitkou a případně i několika okvětními lístky měsíčku.

Praktické

  • Z uvedené ho množství připravíte 3 porce v pekáčku 28 x 18 cm.
  • Pekáček musí být vyšší.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme gochugaru.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

20 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....