Ingredience
suchá část
- 40 dkg špaldové mouky
- 20 dkg mouky z ovesných vloček
- 20 dkg mletých vlašských ořechů
- 15 dkg opraných rozinek
mokrá část
- 1 vejce (tj. 1 lžíce šlemu z lněného semínka)
- 2 lžíce sladovitu/sladěnky
- 15 dkg ztuženého palmového tuku (nebo kokosový olej)
- 3 lžíce ovocného koncentrátu
Jak připravit rozinková zrnka
- Mokrou část rozmixujeme a smícháme s částí suchou, vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně.
- Pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat vodu. Ještě zvláční uležením.
- Do těsta přidáme na drobno nasekané oprané rozinky a necháme v ledničce odležet zabalené v mikrotenovém sáčku, ideálně přes noc.
- Pak vytváříme kuličky, jejich tvar upravíme do tvaru kávového zrna a vložíme na plocho půl mandle.
- Cukroví dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a pečeme v předem rozehřáté troubě až zespodu zrůžoví.
Praktické
- Tyto zrnka jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
- Pokud chcete zrnka barevná, můžete přidat přírodní barvivo.
Obměna
- Ze stejného těsta můžete udělat ještě Rohlíčky s hrozinkami nebo Mandlová prsíčka.
- Můžete je také přelít karobovou polevou a místo mandle dát lískový oříšek či kus vlašského ořechu.
Děti
- Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
- Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.
Ten palmový tuk mě mrzí… Krom toho, že je velmi nezdravý, ještě se kvůli němu kácejí deštné pralesy 🙁
Budou i nějaké recepty na cukroví bez vejce? Případně čím, bych mohla nahradit?
Místo palmového použijte kokosový. Vejce se dá nahradit na prach rozemletým lněným zlatým semínkem, je potřeba ho na chvíli namočit aby mohlo slizovatět a pojit.
Mě se osvědčilo lněné smínko asi 10 minut povařit, sliz to udělá parádní a přidám kam je potřeba, mletí i mixování odpadá.