Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Hrozinkové zrno s mandlí

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Stále stejné těsto jako na rohlíčky, ale jiný tvar a navíc poleva. Děti mají radost ze 3 druhů pečiva, my z jednoho těsta.

Ingredience
suchá část
  • 40 dkg špaldové mouky
  • 20 dkg mouky z ovesných vloček
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg opraných rozinek
mokrá část
  • 1 vejce (tj. 1 lžíce šlemu z lněného semínka)
  • 2 lžíce sladovitu/sladěnky
  • 15 dkg ztuženého palmového tuku (nebo kokosový olej)
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu

Stravuju se celkem zodpovědně, inspiruju se recepty na Jíme Jinak. Ale když jsem se v létě viděla na videu v plavkách...

Jak připravit rozinková zrnka

  1. Mokrou část rozmixujeme a smícháme s částí suchou, vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně.
  2. Pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat vodu. Ještě zvláční uležením.
  3. Do těsta přidáme na drobno nasekané oprané rozinky a necháme v ledničce odležet zabalené v mikrotenovém sáčku, ideálně přes noc.
  4. Pak vytváříme kuličky, jejich tvar upravíme do tvaru kávového zrna a vložíme na plocho půl mandle.
  5. Cukroví dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a pečeme v předem rozehřáté troubě až zespodu zrůžoví.

Praktické

  • Tyto zrnka jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete zrnka barevná, můžete přidat přírodní barvivo.

Obměna

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Veronika
3. 12. 2013

Ten palmový tuk mě mrzí… Krom toho, že je velmi nezdravý, ještě se kvůli němu kácejí deštné pralesy :-(

Budou i nějaké recepty na cukroví bez vejce? Případně čím, bych mohla nahradit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Holandský perník Gevulde speculaas plněný mandlovým marcipánem

Tento opravdu luxusní perník plněný sladkým marcipánem (Gevulde Speculaas) pochází z Holandska. Je velmi oblíbený, protože je kořeněný, sladký a rozplývá s...

Rumové kuličky (bez lepku, raw)

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.
klub
26
16

Luxusní čokoládové truffles – hotové do 5 minut

Ultra rychlé a hříšně dobré čokoládové truffles, které je hotové během chvilky. Vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale také jako bonboniéra nebo zdravé sla...

Mrkvové těsto na 4 způsoby

Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni – včetně vánočního cukroví. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5 in...
128

Recepty na bezlepkové cukroví – 40 výborných receptů

Cukroví bez lepku, cukru, mléka a vajec: jde to vůbec? Ano! A může být opravdu vynikající. V tomto článku vám ukážeme naše odzkoušené recepty na bezlepkové...
101
6

17x nepečené cukroví – stihnete ho i na poslední chvíli

Vánoce už klepou na dveře a vy už nestíháte upéct žádné cukroví? Nevadí! Máme pro vás 17 receptů na nepečené cukroví! Tohle veganské cukroví přípravu na po...