Stále stejné těsto jako na rohlíčky, ale jiný tvar a navíc poleva. Děti mají radost ze 3 druhů pečiva, my z jednoho těsta.

Ingredience

suchá část

  • 40 dkg špaldové mouky
  • 20 dkg mouky z ovesných vloček
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg opraných rozinek

mokrá část

  • 1 vejce (tj. 1 lžíce šlemu z lněného semínka)
  • 2 lžíce sladovitu/sladěnky
  • 15 dkg ztuženého palmového tuku (nebo kokosový olej)
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu

Jak připravit rozinková zrnka

  1. Mokrou část rozmixujeme a smícháme s částí suchou, vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně.
  2. Pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat vodu. Ještě zvláční uležením.
  3. Do těsta přidáme na drobno nasekané oprané rozinky a necháme v ledničce odležet zabalené v mikrotenovém sáčku, ideálně přes noc.
  4. Pak vytváříme kuličky, jejich tvar upravíme do tvaru kávového zrna a vložíme na plocho půl mandle.
  5. Cukroví dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a pečeme v předem rozehřáté troubě až zespodu zrůžoví.

Praktické

  • Tyto zrnka jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete zrnka barevná, můžete přidat přírodní barvivo.

Obměna

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...
  1. Ten palmový tuk mě mrzí… Krom toho, že je velmi nezdravý, ještě se kvůli němu kácejí deštné pralesy :-(

    Budou i nějaké recepty na cukroví bez vejce? Případně čím, bych mohla nahradit?

    • Místo palmového použijte kokosový. Vejce se dá nahradit na prach rozemletým lněným zlatým semínkem, je potřeba ho na chvíli namočit aby mohlo slizovatět a pojit.

      • Mě se osvědčilo lněné smínko asi 10 minut povařit, sliz to udělá parádní a přidám kam je potřeba, mletí i mixování odpadá.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalátek z jarní zeleniny
Další článekŠpenát z kedlubnových listů