Stále stejné těsto jako na rohlíčky, ale jiný tvar a navíc poleva. Děti mají radost ze 3 druhů pečiva, my z jednoho těsta.

Ingredience

suchá část

  • 40 dkg špaldové mouky
  • 20 dkg mouky z ovesných vloček
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg opraných rozinek

mokrá část

  • 1 vejce (tj. 1 lžíce šlemu z lněného semínka)
  • 2 lžíce sladovitu/sladěnky
  • 15 dkg ztuženého palmového tuku (nebo kokosový olej)
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu

Jak připravit rozinková zrnka

  1. Mokrou část rozmixujeme a smícháme s částí suchou, vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně.
  2. Pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat vodu. Ještě zvláční uležením.
  3. Do těsta přidáme na drobno nasekané oprané rozinky a necháme v ledničce odležet zabalené v mikrotenovém sáčku, ideálně přes noc.
  4. Pak vytváříme kuličky, jejich tvar upravíme do tvaru kávového zrna a vložíme na plocho půl mandle.
  5. Cukroví dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a pečeme v předem rozehřáté troubě až zespodu zrůžoví.

Praktické

  • Tyto zrnka jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete zrnka barevná, můžete přidat přírodní barvivo.

Obměna

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

Za 2 měsíce 5,5 kg dole a nižší cholesterol (Ž.)

Ž.: Moc vás všechny zdravím a jsem ráda, že...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Díky změně manželovi výrazně klesl cukr v krvi (Veronika)

Veronika: Ahoj, ráda bych reagovala na jarní očistu, kterou...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

V každém kurzu se naučím něco nového (Marcela)

Marcela: Dobrý den všem, kdo se podílí na těchto...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...
  1. Ten palmový tuk mě mrzí… Krom toho, že je velmi nezdravý, ještě se kvůli němu kácejí deštné pralesy :-(

    Budou i nějaké recepty na cukroví bez vejce? Případně čím, bych mohla nahradit?

    • Místo palmového použijte kokosový. Vejce se dá nahradit na prach rozemletým lněným zlatým semínkem, je potřeba ho na chvíli namočit aby mohlo slizovatět a pojit.

      • Mě se osvědčilo lněné smínko asi 10 minut povařit, sliz to udělá parádní a přidám kam je potřeba, mletí i mixování odpadá.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalátek z jarní zeleniny
Další článekŠpenát z kedlubnových listů