Měly jsme hodně těsta na rohlíčky a už nás nebavilo je tvořit, tak jsme zkusily jiný tvar a přidat mandli. Tak letos vznikla mandlová prsíčka.

Ingredience
100 ks

suchá část

  • 40 dkg špaldové mouky
  • 20 dkg mouky z ovesných vloček
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg opraných rozinek
  • vanilka

mokrá část

  • 1 vejce (tj. 1 lžíce šlemu z lněného semínka)
  • 2 lžíce sladovitu/sladěnky
  • 15 dkg ztuženého palmového tuku (nebo kokosový olej)
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu

ostatní

  • loupané mandle

Jak připravit pečená mandlová prsíčka

  1. Mokrou část rozmixujeme a smícháme s částí suchou, vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně.
  2. Pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat vodu. Ještě zvláční uležením.
  3. Do těsta přidáme na drobno nasekané oprané rozinky a necháme v ledničce odležet zabalené v mikrotenovém sáčku, ideálně přes noc.
  4. Pak vytváříme kuličky, vložíme do nich mandli, mírně zploštíme těsto a vložíme na vymazaný plech nebo pečící papír.
  5. Pečeme v předem rozehřáté troubě až zespodu zrůžoví.

Praktické

Obměna

  • Můžete je také přelít karobovou polevou nebo místo mandle dát lískový oříšek či kus vlašského ořechu.

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...
  1. Dobrý den,
    Recept vypadá velmi zajímavě, jen osobně bych se vyhla palmovým tukům a to hlavně ztuženým. Není to ani zdravé a ani to nepodporuje floru naší země. Palmový tuk je dost špatný, takže bych doporučovala vyměnit za jakýkoli zdravý a nezatěžující naši planetu.

    • Máte naprostou pravdu, Diano, palmový tuk není ideální ani zdravotně, ani ekologicky. Tenhle recept vznikl před pěti lety, když jsme zkoušely nahradit klasické cukroví s živočišnými tuky a vejcem zdravějším. Osobně palmový tuk už řadu let nepoužívám, do všeho dávám olej a funguje to. Palmový tuk bych použila jen tam, kde bych jinak musela použít jiný ztužený tuk, což by v mém případě mohlo být tak jednou za rok a to už neohrozí ani naše zdraví, ani planetu :-)

      • Přidávám se k Dianinu hlasu, že palmový tuk má kromě zdravotních i mizerné environmentální dopady a proto radši nepoužívat. Tuším, že co poškozuje planetu (nebo přírodu nebo životní prostředí – jak kdo chce), to bude stěží sloužit našemu zdraví. Jsou tu ale dvě dobré (dokonce výborné) zprávy.
        První je pro ty, kteří si myslí, že už dávají dost energie do vaření a na myšlenky na ochranu přírody nebo životního prostředí jim nezbývá kapacita. Zpráva spočívá v tom, že přechod na stravu á la jímejinak dost snižuje ekologickou stopu – lze vyzkoušet výpočet na http://www.hraozemi.cz/. Stačí si pohlídat vzdálenost, ze které se naše potraviny dovážejí, a nepřejídat se a vznikne nám jedna s nejšetrnějších diet (z hlediska životního prostředí).
        A druhá dobrá zpráva – na českém trhu existuje tuk, který neobsahuje palmový olej a dá se použít namísto Alsanu nebo samotného palmového tuku. Vyzkoušela jsem. Jmenuje se Frisan, mají ho v Normě, navíc asi za 30 Kč za 500 g. Pak je tu ještě Cocovit – mají v prodejnách zdravé výživy, ale cena mnohem vyšší.

        • Zdravotní dopad ztužených tuků je nicméně diskutabilní pořád. Ale jak píše Eva – když je to svátečně, tak to snad člověka hned nepoloží.

          • Zrovna na téma palmového tuku chystáme článek, tak si budete moci přečíst, co si o něm myslíme. Svátečně to nepoloží nikoho, spíš jde o tu planetu, ale když se podíváme na statistiku, tak problém není spotřeba v jídle jako spíš to, že se používá ve velkém jako palivo. Nicméně proč to podporovat, že?

        • Určitě, co není dobré pro Zemi, není dobré pro nás. Jen bych řekla, že je v módě palmový tuk v jídle a zapomíná se na tisíc ostatních věcí, které dělá většina lidí denně. Ať je to používání drogerie a kosmetiky, kupování zbytečných krámů nebo kytek a jídla ze zemí, kde se kvůli tomu devastuje půda. Ekologický tlumok dnes nese na zádech prakticky všechno, co koupíme. Kupujme co nejméně krámů, jezme lokálně viz komentář od Ivy a budeme mít krásnou čistou planetu a ještě ušetříme peněz jak želez :-)

  2. Dobrý den,
    není to dlouho, co jsme přešli s manželem na zdravou stravu, a jsme ještě docela nováčky. Proto mě také nadchly vaše stránky, protože je tu spousta inspirace. Jen jsem se chtěla zeptat, co je sladěnka – a zdali ji můžu nahradit práškem ze stévie. A potom poprvé slyším o ovocném koncentrátu. Vůbec nevím, kde bych to měla hledat, tím spíš, že žiju v Holandsku. Poprosila bych o nějaké přiblížení. Hlavně podle čeho se orientovat, aby byl skutečně zdravý. Děkuju

  3. Dobrý den, je možné místo palmového tuku, který nemohu sehnat, použít i kokosový tuk, který mají (myslím) v DM? V naší zdravé výživě mají jen palmový olej – je to ve sklenici a je to částečně tekuté a částečně ztuhlé – to asi není ten palmový tuk, který myslíte vy, že? Děkuji.

    • Tuk klidně použijte kokosový, nebo kombinaci obou, je to jedno, může být i částečně tekutý. Lze klidně použít i běžný panenský olej, bude to zdravější. Krásně v pečení voní sezamový.

  4. Dobrý den, snažím se vařit doma zdravě, ale manžel je masožrout, a tak se snažím o kompromisy :-) Chtěla bych se synkem napéct prsíčka, aby měl občas něco sladkého ke svačince do školy. Netuším ovšem co je míněno ovocným koncetrátem. Mám si rozvařit nějakou směs ovoce a zredukovat obsaženou vodu? Prosím o radu a předem za ní děkuji

    • Ovocný koncentrát se prodává už jako hotová šťáva z jablek, v podstatě je to jak píšete. Myslím, že v receptu lze nahradit více hrozinkami, nebo 2 lžícemi sladu.

  5. Děkuji všemohoucímu Googlu za to, že mi Vás našel! Hrozně toužím po tom upéci zdravější verzi cukroví, ale pokud možno ozkoušené, v předvánoční době nemám čas ani chuť na nepovedené experimenty. Všechny Vaše druhy cukroví vypadají lákavě, ale mandlová prsíčka jsou jasným favoritem co do tvaru tak do názvu! Už se těším, jak příští Vánoce budu rodině servírovat – mandlová prsíčka! :-D !bomba!

    • To jste nás skutečně pobavila a potěšila v jednom :-) Pokud by se vám nechtělo čekat až do Vánoc, klidně vyzkoušejte tato těsta i jako sušenky. My to tak občas v průběhu roku děláme a děti jsou nadšené.

      • Na „prsíčka“ se určitě chystám v dohledné době! Do Vánoc bych to nevydržela a bude fajn, když pak budu natrénovaná. Dám vědět, jak rodince zachutná.

  6. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKváskové knedlíky s kedlubnovým zelím a osmaženou cibulí s tempehem
Další článekKroupy vařené ve vývaru se zázvorem