Jak připravit plněné mrkvánky
- Mrkev nastrouháme najemno.
- Smícháme v míse mouku, sůl, kypřící prášek.
- Do mísy přidáme tekutý tuk (pokud používáme tuhý tuk nebo kokosový olej, necháme ho změknout) a mrkev.
- Zpracujeme v těsto.
- Těsto zabalíme a necháme min 30 minut v lednici odpočinout.
- Vyndáme těsto z lednice a na pomoučněném vále rozválíme těsto na tenký plát.
- Dále postupujeme dle toho, jaký druh cukroví chceme péct viz box níže – kapsičky, šátečky, koláčky nebo cukroví á la linecké či sušenky. Střídáme náplně – do kapsiček doporučujeme švestková nebo jablečná/hrušková povidla, do šátečků a koláčků makovou, “tvarohovou” nebo ořechovou náplň, do “lineckých” marmeládu.
- Pečeme na 180°C cca 15-20 minut dle tloušťky těsta a tvaru.
4 možnosti + bonus, jak zpracovat těsto:
– kapsičky: vykrájíme kolečka (čtverečky), dovnitř vložíme náplň a přeložíme jako kapsičku (trojúhelníček). Konce spojíme prsty nebo vidličkou. Alternativa je ještě vykrájet dvě kolečka, na jedno dát doprostřed náplň a druhé dát přes něj a konce spojit.
– šátečky: vykrájíme kolečka, dovnitř dáme náplň a konci obalíme náplň a mírně je přehneme do tvaru šátečku.
– linecké: vykrájíme různé tvary a upečené sušenky slepíme marmeládou jako linecké.
– koláčky: uděláme kuličky, ty zploštíme a prstem uděláme uprostřed důlek, do kterého vložíme náplň.
+ bonus těsto na koláč: toto těsto můžete také rozválet na 2 pláty, vyložit s ním pečící formu, poklást jablíčky nebo jiným ovocem, skořicí, oříšky a zakrýt druhým plátem (nebo vykrojenými tvary z tohoto plátu) a upéct.
Praktické
Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte do těsta ještě některé z rostlinných sladidel nebo zvolte hodně sladkou náplň. Těsto je samo o sobě málo sladké.
- Upečené ještě teplé mrkvánky můžete obalit (“pocukrovat”) v sušeném obilném mléku, sušené sladěnce, kokosové mouce aj.
- Doporučujeme udělat více druhů náplní nebo použít různé druhy povidel.
- Pokud používáte marmeládu, je třeba použít tužší nebo ji před použitím ještě zahustit, jinak vyteče.
- Pro bezlepkovou dietu volte bezlepkovou mouku (např. pohankovou).
- Pokud se vám mrkev nechce strouhat, rozmixujte ji v blenderu spolu s tukem na pyré a použijte do těsta.
- Tyto mrkvánky jsou výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
- Skladujeme v lednici nebo na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Místo mrkve můžete dát i strouhanou dýni nebo řepu (růžové řepánky).
- Do těsta můžete přidat sladidlo nebo koření jako např. vanilku, skořici, perníkové, citronovou kůru aj.
Děti
- Mrkvánky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Pokud ale vaše děti jedí klasické pečivo a sladkosti běžně, můžete jim mrkvánky bez obav nabídnout.
Komentáře
Tak toto těsto je super, pro nás, kteří se do tak složitých projektů jako jsou sladké recepty ze zásady nepouštíme. Vyválela jsem 2 pláty mrkvového těsta, mezi které jsem namazala povidla a po vzoru Garibaldi sušenek (https://www.jimejinak.cz/susenky-garibaldi/) jsem rádýlkem nařezala čtverečky. A můžu vám zodpovědně říct, že to stálo za to!
Dnes jsem i já po dlouhém váhání toto těsto vyzkoušela a musím ho jen a jen pochválit. Dala jsem slunečnicový olej a špaldovou celozrnnou hladkou mouku. Asi po hodině odpočinku jsem se pustila do pečení. Ze začátku se mi těsto rozpadalo a nešlo vyválet, ale vyzkoušela jsem fígl vyválet těsto mezi pečícími papíry a šlo to jak po másle :). Vše jsem plnila domácími povidly a košíčky ještě vylepšila oříškem.