Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5 ingrediencí, které máte všichni doma.
Ingredience
na cca 40 ks

Jak připravit plněné mrkvánky

  1. Mrkev nastrouháme najemno.
  2. Smícháme v míse mouku, sůl, kypřící prášek.
  3. Do mísy přidáme tekutý tuk (pokud používáme tuhý tuk nebo kokosový olej, necháme ho změknout) a mrkev.
  4. Zpracujeme v těsto.
  5. Těsto zabalíme a necháme min 30 minut v lednici odpočinout.
  6. Vyndáme těsto z lednice a na pomoučněném vále rozválíme těsto na tenký plát.
  7. Dále postupujeme dle toho, jaký druh cukroví chceme péct viz box níže – kapsičky, šátečky, koláčky nebo cukroví á la linecké či sušenky. Střídáme náplně – do kapsiček doporučujeme švestková nebo jablečná/hrušková povidla, do šátečků a koláčků makovou, “tvarohovou” nebo ořechovou náplň, do “lineckých” marmeládu.
  8. Pečeme na 180°C cca 15-20 minut dle tloušťky těsta a tvaru.

4 možnosti + bonus, jak zpracovat těsto:
kapsičky: vykrájíme kolečka (čtverečky), dovnitř vložíme náplň a přeložíme jako kapsičku (trojúhelníček). Konce spojíme prsty nebo vidličkou. Alternativa je ještě vykrájet dvě kolečka, na jedno dát doprostřed náplň a druhé dát přes něj a konce spojit.
šátečky: vykrájíme kolečka, dovnitř dáme náplň a konci obalíme náplň a mírně je přehneme do tvaru šátečku.
linecké: vykrájíme různé tvary a upečené sušenky slepíme marmeládou jako linecké.
koláčky: uděláme kuličky, ty zploštíme a prstem uděláme uprostřed důlek, do kterého vložíme náplň.
+ bonus těsto na koláč: toto těsto můžete také rozválet na 2 pláty, vyložit s ním pečící formu, poklást jablíčky nebo jiným ovocem, skořicí, oříšky a zakrýt druhým plátem (nebo vykrojenými tvary z tohoto plátu) a upéct.

Praktické

  • Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte do těsta ještě některé z rostlinných sladidel nebo zvolte hodně sladkou náplň. Těsto je samo o sobě málo sladké.
  • Upečené ještě teplé mrkvánky můžete obalit (“pocukrovat”) v sušeném obilném mléku, sušené sladěnce, kokosové mouce aj.
  • Doporučujeme udělat více druhů náplní nebo použít různé druhy povidel.
  • Pokud používáte marmeládu, je třeba použít tužší nebo ji před použitím ještě zahustit, jinak vyteče.
  • Pro bezlepkovou dietu volte bezlepkovou mouku (např. pohankovou).
  • Pokud se vám mrkev nechce strouhat, rozmixujte ji v blenderu spolu s tukem na pyré a použijte do těsta.
  • Tyto mrkvánky jsou výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Skladujeme v lednici nebo na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo mrkve můžete dát i strouhanou dýni nebo řepu (růžové řepánky).
  • Do těsta můžete přidat sladidlo nebo koření jako např. vanilku, skořici, perníkové, citronovou kůru aj.

Děti

  • Mrkvánky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Pokud ale vaše děti jedí klasické pečivo a sladkosti běžně, můžete jim mrkvánky bez obav nabídnout.

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak pro velký úspěch, dnes jdu tvořit znovu, Zkoušela jsem z toho slepovaná kolečka a dokonce i pár šátečků s povidly. Výtečné. Měla jsem strach z propečení, takže jsem je nechala péct zbytečně dlouho. Byly více křupavé, ale i tak jsem je zblajzla. Opět díky.

  2. Přesně jako paní Ivana, pohanková mouka, mastné, špatně se s těstem pracovalo. Mám v troubě zrovna něco jako šátečky s jablky.

  3. Zkusila jsem udělat těsto z pohankové mouky, ale vůbec se s ním nedalo pracovat. Bylo příliš mastné a rozpadalo se, tak jsem ho použila do kulaté formy jako koláč. Výsledek docela ušel ale bylo to hodně mastné i po upečení. Asi to bylo tou pohankou nebo nevím

    • Tak to bohužel nevím, ale pohanka moc tuku neobsahuje, ta by to neměla udělat mastné.

  4. Jako děti jsme milovaly mrkvove koblihy. Úplně zdravý to nebylo, ale jedlo se to jen občas a bylo to šíleně dobrý.!

    A pro zajímavost: dříve se řepanky nerikalo řepovemu těstu z červené řepy , ale koláčům plněným směsí máku a řepy cukrovky.

    • To bude krajové, protože u nás ve Středních Čechách to bylo přesně tak – koláče s cukrovou řepou, ale manžel je od Ostravy a tam říkají řepánky takové sladké dobrotě s červenou řepou.

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejbezpečnější vánoční cukroví na světě
Další článekVápník – z čeho jej získat a jak o něj nepřijít