Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni - včetně vánočního cukroví. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5 ingrediencí, které máte všichni doma.

Ingredience
na cca 40 ks

Jak připravit plněné mrkvánky

  1. Mrkev nastrouháme najemno.
  2. Smícháme v míse mouku, sůl, kypřící prášek.
  3. Do mísy přidáme tekutý tuk (pokud používáme tuhý tuk nebo kokosový olej, necháme ho změknout) a mrkev.
  4. Zpracujeme v těsto.
  5. Těsto zabalíme a necháme min 30 minut v lednici odpočinout.
  6. Vyndáme těsto z lednice a na pomoučněném vále rozválíme těsto na tenký plát.
  7. Dále postupujeme dle toho, jaký druh cukroví chceme péct viz box níže – kapsičky, šátečky, koláčky nebo cukroví á la linecké či sušenky. Střídáme náplně – do kapsiček doporučujeme švestková nebo jablečná/hrušková povidla, do šátečků a koláčků makovou, „tvarohovou“ nebo ořechovou náplň, do „lineckých“ marmeládu.
  8. Pečeme na 180°C cca 15-20 minut dle tloušťky těsta a tvaru.

4 možnosti + bonus, jak zpracovat těsto:
kapsičky: vykrájíme kolečka (čtverečky), dovnitř vložíme náplň a přeložíme jako kapsičku (trojúhelníček). Konce spojíme prsty nebo vidličkou. Alternativa je ještě vykrájet dvě kolečka, na jedno dát doprostřed náplň a druhé dát přes něj a konce spojit.
šátečky: vykrájíme kolečka, dovnitř dáme náplň a konci obalíme náplň a mírně je přehneme do tvaru šátečku.
linecké: vykrájíme různé tvary a upečené sušenky slepíme marmeládou jako linecké.
koláčky: uděláme kuličky, ty zploštíme a prstem uděláme uprostřed důlek, do kterého vložíme náplň.
+ bonus těsto na koláč: toto těsto můžete také rozválet na 2 pláty, vyložit s ním pečící formu, poklást jablíčky nebo jiným ovocem, skořicí, oříšky a zakrýt druhým plátem (nebo vykrojenými tvary z tohoto plátu) a upéct.

Praktické

  • Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte do těsta ještě některé z rostlinných sladidel nebo zvolte hodně sladkou náplň. Těsto je samo o sobě málo sladké.
  • Upečené ještě teplé mrkvánky můžete obalit („pocukrovat“) v sušeném obilném mléku, sušené sladěnce, kokosové mouce aj.
  • Doporučujeme udělat více druhů náplní nebo použít různé druhy povidel.
  • Pokud používáte marmeládu, je třeba použít tužší nebo ji před použitím ještě zahustit, jinak vyteče.
  • Pro bezlepkovou dietu volte bezlepkovou mouku (např. pohankovou).
  • Pokud se vám mrkev nechce strouhat, rozmixujte ji v blenderu spolu s tukem na pyré a použijte do těsta.
  • Tyto mrkvánky jsou výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Skladujeme v lednici nebo na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo mrkve můžete dát i strouhanou dýni nebo řepu (růžové řepánky).
  • Do těsta můžete přidat sladidlo nebo koření jako např. vanilku, skořici, perníkové, citronovou kůru aj.

Děti

  • Mrkvánky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Pokud ale vaše děti jedí klasické pečivo a sladkosti běžně, můžete jim mrkvánky bez obav nabídnout.

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...
  1. Toto mrkvové cesto je veľmi chutné. Robila som z neho šatôčky. Ako náplň som použila nadrobno nakrájané jablkás o škoricou a hrušky. Hneď som si ich zamilovala, sú rýchle a hlavne vemi chutné.

  2. Dobrý den, zkusila jsem bezlepkovou variantu (pohanková, dýňová a čirokova) a bohužel těsto vůbec nedrželo. Rozpadávaly se mi pod rukama, ani koule z toho nešla udělat.

    • Pokud nemáte v bezlepkovém pečení větší zkušenosti, je dobré držet se osvědčených bezlepkových receptů, které už jsou vyzkoušené. I tak to může někdy haprovat, protože každá mouka se chová jinak, jinak saje, každá trouba jinak peče…ale je větší jistota, že se dílo zadaří 😉

  3. Tak pro velký úspěch, dnes jdu tvořit znovu, Zkoušela jsem z toho slepovaná kolečka a dokonce i pár šátečků s povidly. Výtečné. Měla jsem strach z propečení, takže jsem je nechala péct zbytečně dlouho. Byly více křupavé, ale i tak jsem je zblajzla. Opět díky.

  4. Přesně jako paní Ivana, pohanková mouka, mastné, špatně se s těstem pracovalo. Mám v troubě zrovna něco jako šátečky s jablky.

  5. Zkusila jsem udělat těsto z pohankové mouky, ale vůbec se s ním nedalo pracovat. Bylo příliš mastné a rozpadalo se, tak jsem ho použila do kulaté formy jako koláč. Výsledek docela ušel ale bylo to hodně mastné i po upečení. Asi to bylo tou pohankou nebo nevím

    • Tak to bohužel nevím, ale pohanka moc tuku neobsahuje, ta by to neměla udělat mastné.

  6. Jako děti jsme milovaly mrkvove koblihy. Úplně zdravý to nebylo, ale jedlo se to jen občas a bylo to šíleně dobrý.!

    A pro zajímavost: dříve se řepanky nerikalo řepovemu těstu z červené řepy , ale koláčům plněným směsí máku a řepy cukrovky.

    • To bude krajové, protože u nás ve Středních Čechách to bylo přesně tak – koláče s cukrovou řepou, ale manžel je od Ostravy a tam říkají řepánky takové sladké dobrotě s červenou řepou.

  7. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSkryté nebezpečí zdravých potravin – knižní novinka
Další článekDíky programu mám dole 4 kg, cítím se lépe, mám víc času a větší pořádek (Míša)