Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5 ingrediencí, které máte všichni doma.
Ingredience
na cca 40 ks

Jak připravit plněné mrkvánky

  1. Mrkev nastrouháme najemno.
  2. Smícháme v míse mouku, sůl, kypřící prášek.
  3. Do mísy přidáme tekutý tuk (pokud používáme tuhý tuk nebo kokosový olej, necháme ho změknout) a mrkev.
  4. Zpracujeme v těsto.
  5. Těsto zabalíme a necháme min 30 minut v lednici odpočinout.
  6. Vyndáme těsto z lednice a na pomoučněném vále rozválíme těsto na tenký plát.
  7. Dále postupujeme dle toho, jaký druh cukroví chceme péct viz box níže – kapsičky, šátečky, koláčky nebo cukroví á la linecké či sušenky. Střídáme náplně – do kapsiček doporučujeme švestková nebo jablečná/hrušková povidla, do šátečků a koláčků makovou, “tvarohovou” nebo ořechovou náplň, do “lineckých” marmeládu.
  8. Pečeme na 180°C cca 15-20 minut dle tloušťky těsta a tvaru.

4 možnosti + bonus, jak zpracovat těsto:
kapsičky: vykrájíme kolečka (čtverečky), dovnitř vložíme náplň a přeložíme jako kapsičku (trojúhelníček). Konce spojíme prsty nebo vidličkou. Alternativa je ještě vykrájet dvě kolečka, na jedno dát doprostřed náplň a druhé dát přes něj a konce spojit.
šátečky: vykrájíme kolečka, dovnitř dáme náplň a konci obalíme náplň a mírně je přehneme do tvaru šátečku.
linecké: vykrájíme různé tvary a upečené sušenky slepíme marmeládou jako linecké.
koláčky: uděláme kuličky, ty zploštíme a prstem uděláme uprostřed důlek, do kterého vložíme náplň.
+ bonus těsto na koláč: toto těsto můžete také rozválet na 2 pláty, vyložit s ním pečící formu, poklást jablíčky nebo jiným ovocem, skořicí, oříšky a zakrýt druhým plátem (nebo vykrojenými tvary z tohoto plátu) a upéct.

Praktické

  • Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte do těsta ještě některé z rostlinných sladidel nebo zvolte hodně sladkou náplň. Těsto je samo o sobě málo sladké.
  • Upečené ještě teplé mrkvánky můžete obalit (“pocukrovat”) v sušeném obilném mléku, sušené sladěnce, kokosové mouce aj.
  • Doporučujeme udělat více druhů náplní nebo použít různé druhy povidel.
  • Pokud používáte marmeládu, je třeba použít tužší nebo ji před použitím ještě zahustit, jinak vyteče.
  • Pro bezlepkovou dietu volte bezlepkovou mouku (např. pohankovou).
  • Pokud se vám mrkev nechce strouhat, rozmixujte ji v blenderu spolu s tukem na pyré a použijte do těsta.
  • Tyto mrkvánky jsou výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Skladujeme v lednici nebo na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo mrkve můžete dát i strouhanou dýni nebo řepu (růžové řepánky).
  • Do těsta můžete přidat sladidlo nebo koření jako např. vanilku, skořici, perníkové, citronovou kůru aj.

Děti

  • Mrkvánky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Pokud ale vaše děti jedí klasické pečivo a sladkosti běžně, můžete jim mrkvánky bez obav nabídnout.

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Přesně jako paní Ivana, pohanková mouka, mastné, špatně se s těstem pracovalo. Mám v troubě zrovna něco jako šátečky s jablky.

  2. Zkusila jsem udělat těsto z pohankové mouky, ale vůbec se s ním nedalo pracovat. Bylo příliš mastné a rozpadalo se, tak jsem ho použila do kulaté formy jako koláč. Výsledek docela ušel ale bylo to hodně mastné i po upečení. Asi to bylo tou pohankou nebo nevím

    • Tak to bohužel nevím, ale pohanka moc tuku neobsahuje, ta by to neměla udělat mastné.

  3. Jako děti jsme milovaly mrkvove koblihy. Úplně zdravý to nebylo, ale jedlo se to jen občas a bylo to šíleně dobrý.!

    A pro zajímavost: dříve se řepanky nerikalo řepovemu těstu z červené řepy , ale koláčům plněným směsí máku a řepy cukrovky.

    • To bude krajové, protože u nás ve Středních Čechách to bylo přesně tak – koláče s cukrovou řepou, ale manžel je od Ostravy a tam říkají řepánky takové sladké dobrotě s červenou řepou.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejbezpečnější vánoční cukroví na světě
Další článekVápník – z čeho jej získat a jak o něj nepřijít