Uvařené obiloviny jsou prima, ale někdy to chce změnu. Eva vymyslela skvělé bezlepkové noky z rýže a celozrnné mouky. A byly výborné.
Ingredience
pro 4 porce
  • půl kila zbytků obilí (rýže, oves, kroupy…nebo jiných obilovin)
  • půl kila pohankové mouky
  • horká voda podle potřeby
  • lžička oleje do vody
  • lžička soli
  • mistička s vodou

Postup

  1. Do velkého hrnce dáme vodu, přidáme trochu soli, oleje a dáme vařit na sporák.
  2. Uvařené zbytky obilí (může být i v kombinaci s jinou obilovinou, semínky apod.) dáme do mísy, přidáme sůl a trochu horké vody a rozmixujeme ponorným mixérem na hustší kaši.
  3. Přidáváme postupně mouku. Těsto s moukou pořádně zpracujeme a mouky dáme tolik, aby těsto bylo hodně hutné. Cílem je vytvořit velmi hutné těsto, které bude tuhé asi jako modelína.
  4. Když je těsto dostatečně tuhé, vytvoříme si několik dlouhých úzkých válečku v průměru asi 4-5 cm. Válečky se tvoří nejlépe tak, že si ruce namočíme do misky s vodou a vytvoříme hladký váleček. Ten potom doválíme na podsypaném válu, aby těsto nelepilo. Širokým nožem nakrájíme z válečku asi 5 cm dlouhé noky.
  5. Noky vkládáme postupně do horké vařící se vody. Noky vaříme je jen několik minut, dokud nevyplavou. Jakmile vyplavou, jsou už hotové. Pozor, vyndejte je hned, jinak se rozvaří!
  6. Noky propláchněte ve studené vodě, aby se neslepily.

Praktické

 

  • S vodou šetříme, přidáme ji jen tolik, aby se nám podařilo udělat těsto. Záleží hlavně na tom, jak moc mokré nebo suché je uvařené obilí. Čím více dáte vody, tím více bude potřeba mouky.
  • Pokud to s vodou přeženeme, je potřeba přidat víc mouky. Pokud se těsto rozpadá, nedrží pohromadě, je potřeba přidat i trochu vody a další mouku.
  • Noky vyndáme nejlépe pomocí sítka nebo děrované naběračky.

Kombinujeme

Pokud chcete mít kompletní talíř, je potřeba přidat ještě luštěninu nebo tofu či tempeh. My jsme noky podávaly s fazolemi na paprice a tato kombinace byla výborná.

Děti

Noky jsou vhodné pro děti asi o d 14 měsíců.

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...
  1. Nakonec obsahovalo kroupy, amarant a zbylou jáhlovo-rýžovou kaši. Přidala jsem kmín a hurá – manžel si sice opatrně (po tom debaklu s knedlíčky plněnými tempehm, které jsem neprozřetelně udělala z celozrnné pohankové mouky – je vidět, že na tento level jsme ještě nedošli), ale přece dal. Mouky bylo tedy méně než poměr 1:1.

  2. Myslíte, že kdybych dala rýži, kroupy a amarant, který má spíš konzistenci husté kaše, že by to taky fungovalo?

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRýže Arborio s vůní hřebíčku
Další článekSalát z bílé ředkve, hlávkového salátu a kvašené zeleniny