Uvařené obiloviny jsou prima, ale někdy to chce změnu. Eva vymyslela skvělé bezlepkové noky z rýže a celozrnné mouky. A byly výborné.

Ingredience
pro 4 porce
  • půl kila zbytků obilí (rýže, oves, kroupy…nebo jiných obilovin)
  • půl kila pohankové mouky
  • horká voda podle potřeby
  • lžička oleje do vody
  • lžička soli
  • mistička s vodou

Postup

  1. Do velkého hrnce dáme vodu, přidáme trochu soli, oleje a dáme vařit na sporák.
  2. Uvařené zbytky obilí (může být i v kombinaci s jinou obilovinou, semínky apod.) dáme do mísy, přidáme sůl a trochu horké vody a rozmixujeme ponorným mixérem na hustší kaši.
  3. Přidáváme postupně mouku. Těsto s moukou pořádně zpracujeme a mouky dáme tolik, aby těsto bylo hodně hutné. Cílem je vytvořit velmi hutné těsto, které bude tuhé asi jako modelína.
  4. Když je těsto dostatečně tuhé, vytvoříme si několik dlouhých úzkých válečku v průměru asi 4-5 cm. Válečky se tvoří nejlépe tak, že si ruce namočíme do misky s vodou a vytvoříme hladký váleček. Ten potom doválíme na podsypaném válu, aby těsto nelepilo. Širokým nožem nakrájíme z válečku asi 5 cm dlouhé noky.
  5. Noky vkládáme postupně do horké vařící se vody. Noky vaříme je jen několik minut, dokud nevyplavou. Jakmile vyplavou, jsou už hotové. Pozor, vyndejte je hned, jinak se rozvaří!
  6. Noky propláchněte ve studené vodě, aby se neslepily.

Praktické

 

  • S vodou šetříme, přidáme ji jen tolik, aby se nám podařilo udělat těsto. Záleží hlavně na tom, jak moc mokré nebo suché je uvařené obilí. Čím více dáte vody, tím více bude potřeba mouky.
  • Pokud to s vodou přeženeme, je potřeba přidat víc mouky. Pokud se těsto rozpadá, nedrží pohromadě, je potřeba přidat i trochu vody a další mouku.
  • Noky vyndáme nejlépe pomocí sítka nebo děrované naběračky.

Kombinujeme

Pokud chcete mít kompletní talíř, je potřeba přidat ještě luštěninu nebo tofu či tempeh. My jsme noky podávaly s fazolemi na paprice a tato kombinace byla výborná.

Děti

Noky jsou vhodné pro děti asi o d 14 měsíců.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Mám 3 kg dole a okolí si všímá změn (Tereza)

Tereza: Všechny Vás zdravím. Budu asi jedna z mála,...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Mladší syn chválí a chválí (Žakale)

Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Namísto pilulky na bolest hlavy hodina s Jíme Jinak (Lenka)

Lenka: Krásný den, chtěla jsem poděkovat všem, kteří tady...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Bolesti hlavy zmizely, krevní obraz výtečný (Lenka)

Lenka: Ahojte. Inspirovala mě kamarádka. Nesměle jsem k vám...
  1. Fazole super! Pochutnal si i manžel. Na nokách si pochutnal i syn – úplně je zhltnul. Dělala jsem je ze základu rýže s jáhly a se špaldovou moukou…

    • Děkujeme Markéto 😉 Je to pro nás velká radost, číst, že si pochutnává celá rodina ❤

  2. Nakonec obsahovalo kroupy, amarant a zbylou jáhlovo-rýžovou kaši. Přidala jsem kmín a hurá – manžel si sice opatrně (po tom debaklu s knedlíčky plněnými tempehm, které jsem neprozřetelně udělala z celozrnné pohankové mouky – je vidět, že na tento level jsme ještě nedošli), ale přece dal. Mouky bylo tedy méně než poměr 1:1.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRýže Arborio s vůní hřebíčku
Další článekSalát z bílé ředkve, hlávkového salátu a kvašené zeleniny