Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Celozrnné noky

Uvařeno
bez lepku

Uvařené obiloviny jsou prima, ale někdy to chce změnu. Eva vymyslela skvělé bezlepkové noky z rýže a celozrnné mouky. A byly výborné.

Ingredience
pro 4 porce
  • půl kila zbytků obilí (rýže, oves, kroupy...nebo jiných obilovin)
  • půl kila pohankové mouky
  • horká voda podle potřeby
  • lžička oleje do vody
  • lžička soli
  • mistička s vodou

Iveta je od 24 let vegetariánkou, či spíše vegankou. Chodila do posilovny 5x týdně. Bez masa a mléka přivedla na svět...

Postup
  1. Do velkého hrnce dáme vodu, přidáme trochu soli, oleje a dáme vařit na sporák.
  2. Uvařené zbytky obilí (může být i v kombinaci s jinou obilovinou, semínky apod.) dáme do mísy, přidáme sůl a trochu horké vody a rozmixujeme ponorným mixérem na hustší kaši.
  3. Přidáváme postupně mouku. Těsto s moukou pořádně zpracujeme a mouky dáme tolik, aby těsto bylo hodně hutné. Cílem je vytvořit velmi hutné těsto, které bude tuhé asi jako modelína.
  4. Když je těsto dostatečně tuhé, vytvoříme si několik dlouhých úzkých válečku v průměru asi 4-5 cm. Válečky se tvoří nejlépe tak, že si ruce namočíme do misky s vodou a vytvoříme hladký váleček. Ten potom doválíme na podsypaném válu, aby těsto nelepilo. Širokým nožem nakrájíme z válečku asi 5 cm dlouhé noky.
  5. Noky vkládáme postupně do horké vařící se vody. Noky vaříme je jen několik minut, dokud nevyplavou. Jakmile vyplavou, jsou už hotové. Pozor, vyndejte je hned, jinak se rozvaří!
  6. Noky propláchněte ve studené vodě, aby se neslepily.

Praktické

 

  • S vodou šetříme, přidáme ji jen tolik, aby se nám podařilo udělat těsto. Záleží hlavně na tom, jak moc mokré nebo suché je uvařené obilí. Čím více dáte vody, tím více bude potřeba mouky.
  • Pokud to s vodou přeženeme, je potřeba přidat víc mouky. Pokud se těsto rozpadá, nedrží pohromadě, je potřeba přidat i trochu vody a další mouku.
  • Noky vyndáme nejlépe pomocí sítka nebo děrované naběračky.

Kombinujeme

Pokud chcete mít kompletní talíř, je potřeba přidat ještě luštěninu nebo tofu či tempeh. My jsme noky podávaly s fazolemi na paprice a tato kombinace byla výborná.

Děti

Noky jsou vhodné pro děti asi o d 14 měsíců.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
11. 11. 2022

Povedlo se! Kroupy ze včerejška s trochou rýže, pár lžic pohankové mouky a za chvilku hotové noky, skvělý :)

marketa.svobod
9. 11. 2021

Fazole super! Pochutnal si i manžel. Na nokách si pochutnal i syn – úplně je zhltnul. Dělala jsem je ze základu rýže s jáhly a se špaldovou moukou…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kukuřičná polenta s bršlicí a rýží

Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala...

Kukuřičná polenta se sezamem

V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je to skoro bez prác...

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.