Toto gomasio mám asi nejraději. Díky řase Wakame voní po moři, je příjemně slané a dýňová semínka v kombinaci se sezamovými mu dodají skvělou chuť.

Ingredience
  • hrst řasy Wakame asi 5g
  • 100 g dýňových semínek
  • 50 g sezamových semínek (ideálně půl černých a půl světlých)
  • 10 g mořské soli

Jak připravit semínkové gomasio

  1. Dýňová semínka propláchneme na sítku a necháme okapat, stejně tak sezamová.
  2. Řasu Wakame nalámeme na kusy a dáme na suchou téměř naplno rozehřátou pánev spolu se solí.
  3. Restujeme do sucha až je sůl i řasa úplně vysušená, řasa začne být křupavá a změní lehce barvu.
  4. Řasu a sůl přendáme do suribašky nebo do mixéru.
  5. Stáhneme na menší plamen a opražíme okapaná dýňová semínka, která přidáme k řase se solí.
  6. Vzápětí opražíme sezamová semínka.
  7. Pomocí třítka třeme dokud nebude obsah dobře promísen a horká sůl obalí rozetřená semínka.

Praktické

  • Někdy je řasa Wakame hodně tuhá, že nejde v suribašce rozetřít, proto ji doporučuji rozmixovat klidně na prach v mixéru, v suribašce rozetřít jen semínka se solí a pak vše smíchat.
  • Pokud děláte gomasio v mixéru, dejte dovnitř všechny ingredience a chvilku mixujte. Kontrolujte, aby jste neměli vše  umixováno na prach, ideální je, když zůstanou kousky semínek.
  • Je důležité pracovat rychle aby sůl i semínka zůstaly horká.
  • Můžeme si vyrobit větší množství na pár dní dopředu a skladovat v uzavřené krabičce v lednici.

Obměna

  • Pokud nemáte sezamové semínka, udělejte si gomasio jen z dýňových.
  • Dýňová semínka můžete nahradit slunečnicovými.
  • Kombinací různých semínek a druhů řas můžete získat nepřeberné druhy gomaia.

Děti

  • Vzhledem k soli bych dětem dala trošku až kolem 2 let a v poměru 1:24 sůl k semínkům.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...
  1. Dobrý den, nevím kam napsat tento dotaz, aby se neztratil :-) Chtěla jsem se zeptat jak na nás působí sůl, je zahřívající nebo ochlazující? Děkuji.

  2. Skvělé, voňavé, netušila jsem, že se dá takto použít i řasa… Pokud budu dělat bez řasy, přidává se sůl rovnou k opraným semínkům na pánvičku nebo později až do vysušených? Díky.

  3. Kolik gomasia z dávky popsané v receptu tak asi je, Helči, prosím? Jak velká (kolikati ml) sklenice se z toho cca udělá?

    • To se omlouvám, ale nenapadlo mě to změřit. Já toho mám střední misku do půlky nebo malou plnou. Cca 200 gramů,

      • Děkuji! :-) Chci udělat gomásko i pro kamarádku, tak mne to zajímalo. Abych toho pro dvě, které to budou jíst, neudělala moc, dlouho to nestálo v lednici a třeba nezežluklo. I když….. Taková dobrůtka stejně dlouho nebývá. Moje první gomasio z černého sezamu jsem si ze skleničky sypala rovnou do pusy, jak mi to chutnalo. Ale pst, nikomu to neříkejte, ať nejsem za ohumku. ;-) :-D

  4. Jen pro mé upřesnění – až opražím wakamé se solí tak stáhnu plamen a přidám dýňové a sezamové semínko ? Nebo wakamé dám do pryč a samostatně na sníženém plamenu pražím dýňové se sezamovým? Cca jak dlouho semínka pražím? Jsem začatečník tak si nejsem jistá. Moc děkuji za odpověď. Monika

    • Wakame se solí dáte pryč, ppražíte sezam nebo dýni či naopak, ale je lepší pražit semínka zvlášť neboť každé se praží jinou dobu.

  5. TA řasa se má namočit nebo uvařit nebo ne?trochu mě mate že restujeme se solí do sucha-já ji tam nalámala suchou,sůl taky suchá tak jsem to restovala přiměřeně. je to správně?děkuji petra

  6. Právě jsem ho vyzkoušela, a i když mám suribashi misku, tak většina skončila stejně v mixéru. Nevím, kde dělám chybu, ale nějak se mi to nechtělo rozetřít. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky.

    • Makki, a restujete semínka tak dlouho, až jdou rozemnout mezi prsty? Pak jdou lehce rozetřít v suribašce.

      • Janko je fakt, že ta sezamová jsem v ruce zkoušela rozemnout, ale ta dýňová ne, tak je možné, že jsem je nechala pražit míň, než bylo potřeba. Příště na to dám pozor a uvidíme. Díky.

    • Někdy je ta wakame hodně tvrdá, pak nejde rozetřít. Zkusila bych řase mixnout a třít jen semínka se solí a nakonec smíchat vše.

  7. Júúúúúúúúúúúúúú, já včera dělala gomasio z černého sezamu a ještě mi zbylo a mám chuť zkusit i jiné než sezamové, takže tento článek je zase jak na zavolanou. Děkuji, Heli! :-D

  8. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoděkování
Další článekVodáci, co jedí jinak