- hrst řasy Wakame asi 5g
- 100 g dýňových semínek
- 50 g sezamových semínek (ideálně půl černých a půl světlých)
- 10 g mořské soli
Jak připravit semínkové gomasio
- Dýňová semínka propláchneme na sítku a necháme okapat, stejně tak sezamová.
- Řasu Wakame nalámeme na kusy a dáme na suchou téměř naplno rozehřátou pánev spolu se solí.
- Restujeme do sucha až je sůl i řasa úplně vysušená, řasa začne být křupavá a změní lehce barvu.
- Řasu a sůl přendáme do suribašky nebo do mixéru.
- Stáhneme na menší plamen a opražíme okapaná dýňová semínka, která přidáme k řase se solí.
- Vzápětí opražíme sezamová semínka.
- Pomocí třítka třeme dokud nebude obsah dobře promísen a horká sůl obalí rozetřená semínka.
Praktické
- Někdy je řasa Wakame hodně tuhá, že nejde v suribašce rozetřít, proto ji doporučuji rozmixovat klidně na prach v mixéru, v suribašce rozetřít jen semínka se solí a pak vše smíchat.
- Pokud děláte gomasio v mixéru, dejte dovnitř všechny ingredience a chvilku mixujte. Kontrolujte, aby jste neměli vše umixováno na prach, ideální je, když zůstanou kousky semínek.
- Je důležité pracovat rychle aby sůl i semínka zůstaly horká.
- Můžeme si vyrobit větší množství na pár dní dopředu a skladovat v uzavřené krabičce v lednici.
Obměna
- Pokud nemáte sezamové semínka, udělejte si gomasio jen z dýňových.
- Dýňová semínka můžete nahradit slunečnicovými.
- Kombinací různých semínek a druhů řas můžete získat nepřeberné druhy gomaia.
Děti
- Vzhledem k soli bych dětem dala trošku až kolem 2 let a v poměru 1:24 sůl k semínkům.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Dobrý den, nevím kam napsat tento dotaz, aby se neztratil :-) Chtěla jsem se zeptat jak na nás působí sůl, je zahřívající nebo ochlazující? Děkuji.
Skvělé, voňavé, netušila jsem, že se dá takto použít i řasa… Pokud budu dělat bez řasy, přidává se sůl rovnou k opraným semínkům na pánvičku nebo později až do vysušených? Díky.