Toto gomasio mám asi nejraději. Díky řase Wakame voní po moři, je příjemně slané a dýňová semínka v kombinaci se sezamovými mu dodají skvělou chuť.
Ingredience

- hrst řasy Wakame asi 5g
- 100 g dýňových semínek
- 50 g sezamových semínek (ideálně půl černých a půl světlých)
- 10 g mořské soli
Jak připravit semínkové gomasio
- Dýňová semínka propláchneme na sítku a necháme okapat, stejně tak sezamová.
- Řasu Wakame nalámeme na kusy a dáme na suchou téměř naplno rozehřátou pánev spolu se solí.
- Restujeme do sucha až je sůl i řasa úplně vysušená, řasa začne být křupavá a změní lehce barvu.
- Řasu a sůl přendáme do suribašky nebo do mixéru.
- Stáhneme na menší plamen a opražíme okapaná dýňová semínka, která přidáme k řase se solí.
- Vzápětí opražíme sezamová semínka.
- Pomocí třítka třeme dokud nebude obsah dobře promísen a horká sůl obalí rozetřená semínka.
Praktické
- Někdy je řasa Wakame hodně tuhá, že nejde v suribašce rozetřít, proto ji doporučuji rozmixovat klidně na prach v mixéru, v suribašce rozetřít jen semínka se solí a pak vše smíchat.
- Pokud děláte gomasio v mixéru, dejte dovnitř všechny ingredience a chvilku mixujte. Kontrolujte, aby jste neměli vše umixováno na prach, ideální je, když zůstanou kousky semínek.
- Je důležité pracovat rychle aby sůl i semínka zůstaly horká.
- Můžeme si vyrobit větší množství na pár dní dopředu a skladovat v uzavřené krabičce v lednici.
Obměna
- Pokud nemáte sezamové semínka, udělejte si gomasio jen z dýňových.
- Dýňová semínka můžete nahradit slunečnicovými.
- Kombinací různých semínek a druhů řas můžete získat nepřeberné druhy gomaia.
Děti
- Vzhledem k soli bych dětem dala trošku až kolem 2 let a v poměru 1:24 sůl k semínkům.
Dobrý den, nevím kam napsat tento dotaz, aby se neztratil :-) Chtěla jsem se zeptat jak na nás působí sůl, je zahřívající nebo ochlazující? Děkuji.
Skvělé, voňavé, netušila jsem, že se dá takto použít i řasa… Pokud budu dělat bez řasy, přidává se sůl rovnou k opraným semínkům na pánvičku nebo později až do vysušených? Díky.
Až do vysušených, nasákla by jinak vodu.
Výrobný recept moc děkuji Helenko :-)
Kolik gomasia z dávky popsané v receptu tak asi je, Helči, prosím? Jak velká (kolikati ml) sklenice se z toho cca udělá?
To se omlouvám, ale nenapadlo mě to změřit. Já toho mám střední misku do půlky nebo malou plnou. Cca 200 gramů,
Děkuji! :-) Chci udělat gomásko i pro kamarádku, tak mne to zajímalo. Abych toho pro dvě, které to budou jíst, neudělala moc, dlouho to nestálo v lednici a třeba nezežluklo. I když….. Taková dobrůtka stejně dlouho nebývá. Moje první gomasio z černého sezamu jsem si ze skleničky sypala rovnou do pusy, jak mi to chutnalo. Ale pst, nikomu to neříkejte, ať nejsem za ohumku. ;-) :-D
Gomásia není nikdy dost :-).
Uděláno. Je výborné! Voňavoučké, dobroučké. A dělat ho, je taková radost. :-)
Jen pro mé upřesnění – až opražím wakamé se solí tak stáhnu plamen a přidám dýňové a sezamové semínko ? Nebo wakamé dám do pryč a samostatně na sníženém plamenu pražím dýňové se sezamovým? Cca jak dlouho semínka pražím? Jsem začatečník tak si nejsem jistá. Moc děkuji za odpověď. Monika
Wakame se solí dáte pryč, ppražíte sezam nebo dýni či naopak, ale je lepší pražit semínka zvlášť neboť každé se praží jinou dobu.
TA řasa se má namočit nebo uvařit nebo ne?trochu mě mate že restujeme se solí do sucha-já ji tam nalámala suchou,sůl taky suchá tak jsem to restovala přiměřeně. je to správně?děkuji petra
Řasu ani sůl nemáčíme, jen vysušíme do křehka aby šla dobře rozemnout.
Právě jsem ho vyzkoušela, a i když mám suribashi misku, tak většina skončila stejně v mixéru. Nevím, kde dělám chybu, ale nějak se mi to nechtělo rozetřít. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky.
Makki, a restujete semínka tak dlouho, až jdou rozemnout mezi prsty? Pak jdou lehce rozetřít v suribašce.
Janko je fakt, že ta sezamová jsem v ruce zkoušela rozemnout, ale ta dýňová ne, tak je možné, že jsem je nechala pražit míň, než bylo potřeba. Příště na to dám pozor a uvidíme. Díky.
Někdy je ta wakame hodně tvrdá, pak nejde rozetřít. Zkusila bych řase mixnout a třít jen semínka se solí a nakonec smíchat vše.
Júúúúúúúúúúúúúú, já včera dělala gomasio z černého sezamu a ještě mi zbylo a mám chuť zkusit i jiné než sezamové, takže tento článek je zase jak na zavolanou. Děkuji, Heli! :-D
Už se nemůžu dočkat až ho vyrobím :-)