Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Mrkvové čatní se zázvorem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Mrkev je zdravá a chutná zelenina. Způsobů, jak ji zužitkovat, je mnoho. Toto čatní je velmi pikantní a dochutí skvěle vaše pokrmy. Výborně se hodí pro zvláštní příležitosti i jako dárek. Lze použít do burgrů, do těstovin, pomazánek, na chlebíčky, ke kváskovému chlebu, k sušenkám, k zeleninovým chipsům nebo jen tak.

Ingredience
  • 1,5 kg nahrubo nastrouhané mrkve
  • 3 cibule nakrájené na měsíčky
  • 6 polévkových lžic nastrouhaného zázvoru
  • 3 šálky vody
  • 3 šálky jablečného octa,
  • 600 g sušené třtinové šťávy
  • 1 polévková lžíce tymiánu
  • šťáva ze 2 limetek 
  • nastrouhaná kůra ze 2 limetek
  • 1 lžička kajenského pepře
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžička pepře

To byla moje otázka. Snažila jsem se v tom nějak zorientovat, ale bylo to spíš horší. Tolik informací. Tolik protichů...

Jak připravit pikantní chutney z mrkve

  1. Mrkev nastrouhejte nahrubo (my děláme na stroji, nudličky jsou pak větší).
  2. Všechny ingredience vč. nastrouhané mrkve vložte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu.
  3. Po 5 minutách vařte na mírném plameni dalších 45 minut, čatní by mělo probublávat, dokud nezhoustne.
  4. Hotové čatní dejte do čistých sklenic, horké uzavřete.

Praktické

  • Pokud chcete, aby vám čatní vydrželo na zimu, je potřeba ho zavařit, na 85°C po dobu 30 minut.
  • Pokud budete mít mrkev nastrouhanou velmi najemno, pravděpodobně se při zavařování rozvaří.
  • Čatní je velmi pikantní díky zázvoru. Pokud nemáte rádi pálivé pokrmy, uberte zázvoru klidně o polovinu.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo sušené třtinové šťávy můžete použít jablečný koncentrát nebo jiné vaše oblíbené sladidlo.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale vynechte pepř a zázvor a uberte sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Lebedové pesto

Tohle pesto z lebedy, které se také říká horský špenát, budete milovat. 

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...

Kari tartaletky bez lepku

Kari tartaletky jsou super variací na klasickou kari omáčku. Jsou bez lepku a příprava není složitá. Jsou skvělé i za studena a skvěle poslouží jako svačin...