Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Mrkvové čatní se zázvorem
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez sóji
Mrkev je zdravá a chutná zelenina. Způsobů, jak ji zužitkovat, je mnoho. Toto čatní je velmi pikantní a dochutí skvěle vaše pokrmy. Výborně se hodí pro zvláštní příležitosti i jako dárek. Lze použít do burgrů, do těstovin, pomazánek, na chlebíčky, ke kváskovému chlebu, k sušenkám, k zeleninovým chipsům nebo jen tak.
Pepa si neuměl představit život bez masa nebo rohlíků. Jak to jeho žena dokázala, ž...
Ingredience
1,5 kg nahrubo nastrouhané mrkve
3 cibule nakrájené na měsíčky
6 polévkových lžic nastrouhaného zázvoru
3 šálky vody
3 šálky jablečného octa,
600 g sušené třtinové šťávy
1 polévková lžíce tymiánu
šťáva ze 2 limetek
nastrouhaná kůra ze 2 limetek
1 lžička kajenského pepře
kůra z 1 bio citrónu
1 polévková lžíce soli
1 lžička pepře
Jak připravit pikantní chutney z mrkve
Mrkev nastrouhejte nahrubo (my děláme na stroji, nudličky jsou pak větší).
Všechny ingredience vč. nastrouhané mrkve vložte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu.
Po 5 minutách vařte na mírném plameni dalších 45 minut, čatní by mělo probublávat, dokud nezhoustne.
Hotové čatní dejte do čistých sklenic, horké uzavřete.
Praktické
Pokud chcete, aby vám čatní vydrželo na zimu, je potřeba ho zavařit, na 85°C po dobu 30 minut.
Pokud budete mít mrkev nastrouhanou velmi najemno, pravděpodobně se při zavařování rozvaří.
Čatní je velmi pikantní díky zázvoru. Pokud nemáte rádi pálivé pokrmy, uberte zázvoru klidně o polovinu.
Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Obměna
Místo sušené třtinové šťávy můžete použít jablečný koncentrát nebo jiné vaše oblíbené sladidlo.
Děti
Vhodné pro děti od 2 let, ale vynechte pepř a zázvor a uberte sůl.
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.
2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.
V polovině ledna jsem byla u Mudr. Strnadelové, od níž mám na závěr ozdravné kúry pro střevo předepsáno brát tři týdny lactobacily z lékárny, tak se přiznám, že jsem z toho lehce zmatená…
Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...
Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...
Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...
Kari tartaletky jsou super variací na klasickou kari omáčku. Jsou bez lepku a příprava není složitá. Jsou skvělé i za studena a skvěle poslouží jako svačin...
Buďte první, kdo napíše komentář