Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Hořká čokoláda – luxusní domácí pudink

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Pokud chci potěšit svého muže nějakou luxusní dobrůtkou, udělám tenhle pudink. Úspěch vždy zaručen! Takže já na Valentýna servíruju tenhle domácí pudink bez mléka, bez vajec a bez cukru.

Ingredience
na 2 pohárky
  • 0,5 l mandlového mléka
  • 5 lžic kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • na ozdobu: plátky mandlí a datlový sirup

Věci a situace mnohdy nejsou tím, čím se zdají na první pohled být. Jen proto, abyste zapadli a vydrželi s ostatními,...

Jak připravit domácí čokoládový pudink

  1. Polovinu mléka dáme vařit se špetkou soli do hrnce na sporák.
  2. Ve druhé polovině studeného mléka rozmícháme metličkou škrob a kakao.
  3. Když mléko přichází k varu, přidáme do hrnce rýžový sirup (množství podle chuti) a rozmíchanou směs kakaa a škrobu. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni, až mléko zhoustne na pudink. Začátečníci teď ochutnají a podle potřeby přisladí.
  4. Nalijeme do pohárků a posypeme praženými mandlemi.
  5. Před podáváním můžeme ještě polít datlovým sirupem.

Praktické

  • V zimě si ho dáváme horký, v létě vychlazený skvěle nahradí čokoládovou zmrzlinu.
  • Hustotu pudinku můžete ovlivnit množstvím kukuřičného škrobu – pokud chcete víc tekutý dezert ala horká čokoláda, tak uberte, pokud chcete, aby se dál krájet, tak je potřeba přidat. Kdo to chce na gramy, tak na 0,5 litru dávám 40 g škrobu pro řidší pudink a 50 pro hustější.
  • Pokud pudink vaříte poprvé, tak určitě ochutnejte a oslaďte si podle potřeby. Začátečníci zvyklí na cukr si budou muset dát více sirupu než někdo, kdo cukr nepoužívá. Množství sirupu tedy dejte podle svých potřeb.
  • Pokud vám po zchladnutí přijde málo sladký, polijte ho sirupem (například datlovým jako my) a doslaďte si ho tak.
  • Čím více kakaa, tím tmavší, čokoládovější a více hořký výsledek, i kakao tedy můžete přidat nebo ubrat podle vašich preferencí.

Obměna

  • Do pudinku můžete přidat vanilku (lusk nebo práše), případně koření jako hřebíček, skořice, kardamom a jiné oblíbené voňavé koření.
  • Pokud uděláte pudink dostatečně hustý a mističky vymažete olejem, můžete je po vychlazení vyklopit jako bábovičku.
  • Místo kakaa můžete dát karob – výsledek bude hnědý, ale ne chuťově přímo čokoládový (kakao je dost specifické), což je skvělé řešení pro malé děti, které už chtějí čokoládu, protože to mají ostatní.
  • Místo mandlového mléka můžeme použít jiné rostlinné, hodí se oříškové, kokosové, makové.
  • Sladit můžeme sladem, pokud nemáme problém s lepkem.

Děti

  • Dezert je bez lepku, bez cukru a bez mléka, takže vhodný i pro miminka. Ale kakao malý dětem nedáváme, neučíme je na “hnědé” dezerty. Dáváme tedy ideálně až v momentě, kdy vyžadují čokoládové věci, pak je to zdravější alternativa. Místo kakaa pak můžeme použít karob.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi, i já ti musím pochválit tento recept. Tohle je totiž opravdu luxusni horká čokoláda! Muž byl nadšený, a to se neděje u čokoládových věci příliš často. Dnes byla vůbec úspěšná JJ neděle. U obědových mungo na cibukce s cuketou a česnekem syn prohlásil, že by to snědl všechno snad i s hrncem (a pak to vážně i vypadalo, že mi ten hrnec sní 😂), a když jsem pak k svačině udělala tento pudink, zase jsem se “bála” o skleničky. 😉

Prosím jak docílit toho aby mi pudink po dosazení rýžovým sirupem nezřídnul? Použít jiný sirup? Už se mi to stalo i u tapiokového pudinku.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Arašídové řezy bez lepku

Tento dezert potěší nejen milovníky arašídů. Je bez lepku, cukru a mléka a připravíte jej během chvilky. Jen je třeba vydržet, než ztuhne a rozleží se, ale...

Bezlepková vánoční “tvarohová” štola

Alternativa na známý vánoční moučník, tentokrát v bezlepkové variantě. Ovoce a oříšky můžete obměňovat dle chuti a zásob.

Variace na milionářské řezy (bez lepku)

Variace na známé oblíbené řezy v bezlepkovém podání. Příprava není nijak složitá a zaručeně si pochutnáte.

Sladké cizrnové kuličky

Rychlé bezlepkové kuličky, které přijdou vhod, když vás přepadne chuť na něco sladkého.