Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kokosová kaše z květákové “rýže” (paleo, low-carb, vegan)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
sezóna podzim

Kokos a květák… Dvě hlavní ingredience této nízkosacharidové kaše. Květák v tomto receptu zcela nahradí vařenou rýži. Variabilní recept, který si můžete dochutit pokaždé jinak. Třeba á la krupicovou kaši! :-)

Ingredience
na 1 porci
  • hrst květáku
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • troška vody
  • špetka vanilky
  • špetka soli
  • sladidlo dle chuti
  • (případně strouhaný kokos nebo oříšková mouka na zahuštění)
  • na ozdobu: kokosové chipsy

U nás doma se jí běžně, kluci i manžel mají rádi klasiku. Když jsem jela se syny na návštěvu k Evě, trochu jsem se bá...

Jak připravit low-carb kokosovou kaši

  1. Květák v mixéru rozmixujeme na jemnou “rýži” (my nechali i pár kousků větších na ozdobu).
  2. Přemístíme do utěrky nebo sáčku na výrobu domácího mléka a vymačkáme z rozmixovaného květáku vodu.
  3. Vymačkaný květák dáme do hrnce, přilijeme kokosové mléko, trošku vody, špetku soli a vaříme na mírném plameni cca 15-25 minut, případně zahustíme (viz odstavec praktické).
  4. Můžeme ochutit tím, co máme rádi – vanilkou, skořicí, kakaem, karobem, rostlinným máslem, kokosovým olejem, sladidlem aj.
  5. Podáváme posypanou opraženými kokosovými chipsy.

Praktické

  • K vařícímu se květáku můžete přidat ještě strouhaný kokos nebo kokosovou mouku.
  • Pokud je na vás kaše příliš řídká, zahustěte ji strouhaným kokosem, oříškovou moukou (kokosová, mandlová aj.) nebo rozmixovanými lněnými semínky (cca 1 lžíce). Přidejte tuto ingredienci ještě v průběhu vaření.
  • Natural kokosové chipsy na posypání kaše nasypte na pánev a na mírném plameni prohazujte do doby, než začne kokos zlátnout. Vypněte a posypte kaši.
  • Kaši si můžete dát na snídani nebo jako dezert.

Obměna

  • Místo kokosových chipsů můžete použít i mandličky nebo kešu oříšky.
  • Kaši můžete také zalít místo kokosového mléka jiným rostlinným mlékem (mandlové, kešu).
  • Jindy zkuste rozmixovaný květák opražit na kokosovém oleji a až poté zalít mlékem. Kaše získá zase jiný rozměr! Nebo kaši po uvaření zcela rozmixovat na pyré.
  • Ke kaši můžete přimíchat i uvařené obiloviny (jáhly, rýže, kuskus), pokud máte rádi (ne u low-carb a paleo).

Kombinujeme

  • My máme nejraději tuto kaši á la krupicovou. Posypanou kakaem/karobem, zalitou rozpuštěným kokosovým olejem a oslazenou přírodním sladidlem (např. slad) nebo domácím rostlinným máslem.
  • Kdo by chtěl, může ji ozdobit i ovocem (čerstvým, sušeným).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
19
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...
Kaše
kurz
8

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.

Miso polévka s kroupama

Tuhle polévku vaříme jako lehkou dietní obědovou nebo si ji dáváme ve dnech, kdy potřebujeme sytou snídani.