Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

 Ingredience pro formu  na srnčí hřbet 6-8 porcí

  • 1 a půl hrnku uvařených fazolek mungo nebo adzuki
  • 3/4 hrnku nahrubo umletých vlašských ořechů
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček na hrubou mouku
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • sůl dle chuti
  • ume ocet na dochucení
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • půl hrnku nakrájené petržele na jemno
  • půl hrnku nakrájené pažitky na jemno
  • čtvrt hrnku nakrájeného libečku na jemno

1 sekaná Postup

Dáme si vařit mungo, pokud ho už nemáme uvařené předem. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev a vše osmahneme, asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme všechny bylinky na jemno. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, uvařené mungo bez vody, zahustíme ovesnou mouku, přidáme bylinky a dobře promícháme. Dochutíme solí a umeoctem pokud je to potřeba.

Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo namletými vločkami. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a dobře upěchujeme. Povrch potřeme olejem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180’C. Pak nechte asi 20 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Krájejte raději až když vychladne, jinak se sekaná trhá.

1 sekaná 4Obměna

Místo fazolek mungo můžete použít jinou luštěninu, výborná je z čočky nebo z adzuki.

Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné bylinky nebo koření, bude chutnat zase jinak.

Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.

Kombinujeme

K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.

Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.

Nezapomeňte talíř doplnit o nějaký osvěžující salát nebo o kvašenou zeleninu.

Kompletní talíř

Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (mungo), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.

Děti

Sekaná je vhodná nejdříve pro děti od roka a půl, raději až od 20 měsíců.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

12 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Helčo, toto je úžasný recept na dokonalou sekanou. Voňavou po bylinkách a po vlašácích.. Recept se mi zdá jako vždy dotažený do posledního puntíku. Děkuji…

  2. Skvělé, moc jsme si s mužem pochutnali. Přidala jsem česnek a další kořenovou zeleninu, k tomu jáhlovo-batátovou kaši, zkrátka moc dobré.

  3. Chtěla jsem poděkovat za báječné stránky a báječné recepty. Vaše stránky jsem objevila minulý týden a pár receptů jsem hned vyzkoušela. Tato sekaná je báječná :-), manžel je tipický masožravec a když jsem nechala chladnout sekanou ta prkénku, kuchyň s prázdnou pusou neopouštěl, takže zmizelo půl sekané jen tak :-). Vyzkoušela jsem pařenou bábovku, naložila zeleninu a na snídani si dělám MISO polévku. Asi tak jako všichni tady mě k tomu přinutily zdravotní potíže se žaludkem a alergie na lepek, laktózu a vejce. Žaludek se mi sice trochu bouří, ale takhle dobře a plně jsem se nejedla od srpna, takže děkuji moc. Opravdu moc děkuji za Vaše stránky, ještě nejsem úplně znalá a dělám chyby z kterých by Vám stály vlasy na hlavě, ale hlavně bez stresu, ten je horší než vařená zelenina druhý den. 😀

    • Milá Monimar, moc děkujeme za krásnou zprávu. Vaše nadšení s radostí sdílíme. Ten pocit, že se můžeme dobře najíst a je nám lépe a lépe, ten je nezapomenutelný. Chyby děláme všichni a pořád, takže se tím vůbec netrapte. My vám fandíme a těšíme se na další zprávy 🙂

  4. Chtěla jsem se zeptat: mám zažité, že ořechy by neměly děti do 3 let, protože je to alergen. Jaký na to máte názor? Šla by sekaná eventuelně bez ořechů? Děkuji!!! .D

    • Moje děti ořechy baštily už kolem roku a protože neměly reakci, jedeme v nich dál. Ale tak nějak přiměřeně ceně 🙂 Nemají hrst denně a navíc víc než ořechy jíme mandle a semínka. Ale když dostaneme pytel vlašáků, snědí je na posezení 🙂 Alergen je potenciálně cokoli, jen u těch ořechů to bývá častěji než u některých jiných potravin, proto se to nedoporučuje. Já je doporučuji tepleně upravit kvůli trávení, to ale potenciální alergii stejně neřeší. Do sekané je samozřejmě dávat nemusíte.

  5. Heli, moc dobré, neměla jsem tolik ořechů, tak jsem přidala slunečnici a k tomu hlávkové zelí bez zahuštění a kroupové knedlíky. Mňam.

  6. Dělala jsem dnes poloviční porci k večeři, misto vlasaku byli liskace a ještě jsem přidala 2 žampiony a kousek cukety, ale snědli jsme to se synem cele, no jo, byla to dobrota a přece jsem nemohla zbytek vyhodit, no ne 😀

  7. Výborná! Místo fazolek jsem dala mix luštěnin a obilovin a neměla chybu. Chutnala i manželovi, který neJí Jínak 🙂

  8. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Profilová fotografie na Facebooku
Autorem článku je Helena
Po letech hledání a zkoušení na vlastním těle, jsem konečně přišla na to, jak chutně a zdravě jíst, aniž bych se musela hlídat v porcích a měla zdravotní problémy. Letité trápení s nadváhou jsou pryč. Moc ráda bych předala svoje zkušenosti dál a ušetřila vás tápání, co je pro zdraví správné a co ne.  Celý příběh.