Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.
Ingredience
6-8 porcí
  • 1 a půl hrnku uvařených fazolek mungo nebo adzuki
  • 3/4 hrnku nahrubo umletých vlašských ořechů
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček na hrubou mouku
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • sůl dle chuti
  • umeocet na dochucení
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • půl hrnku nakrájené petržele na jemno
  • půl hrnku nakrájené pažitky na jemno
  • čtvrt hrnku nakrájeného libečku na jemno

Jak připravit veganskou sekanou s bylinkami

  1. Dáme si vařit mungo, pokud ho už nemáme uvařené předem.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev a vše osmahneme, asi 10 minut.
  4. Mezitím si nakrájíme všechny bylinky na jemno.
  5. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, uvařené mungo bez vody, zahustíme ovesnou mouku, přidáme bylinky a dobře promícháme.
  6. Dochutíme solí a umeoctem pokud je to potřeba.
  7. Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo namletými vločkami.
  8. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a dobře upěchujeme. Povrch potřeme olejem.
  9. Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180°C.
  10. Pak necháme asi 20 minut vychladnout a opatrně vyklopíme.
  11. Krájíme raději až když vychladne, jinak se sekaná trhá.

1 sekaná 4Obměna

  • Místo fazolek mungo můžete použít jinou luštěninu, výborná je z čočky nebo z adzuki.
  • Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné bylinky nebo koření, bude chutnat zase jinak.
  • Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.

Praktické

  • K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
  • Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
  • Nezapomeňte talíř doplnit o nějaký osvěžující salát nebo o kvašenou zeleninu.
  • Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (mungo), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.

Děti

  • Sekaná je vhodná nejdříve pro děti od roka a půl, raději až od 20 měsíců. Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

18 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Výborná, děkuji za recept! Ty ořechy z ní dělají opravdu luxusní jídlo. Upečeno v remosce jako “koláč”, servírováno s basmati a naší milovanou “koprovkou”.

  2. Děkuji za recept, dělala jsem pro partu čočkovou sekanou s ořechy a žampiony a zmizela dříve než jejich uzené 🙂 vaše doplnění příloh je super, hned vyzkouším. Naše rodina je více veganská než vegetariánská a vaše recepty zkoušíme moc rádi. Vaření zdar!!!

  3. Helčo, toto je úžasný recept na dokonalou sekanou. Voňavou po bylinkách a po vlašácích.. Recept se mi zdá jako vždy dotažený do posledního puntíku. Děkuji…

  4. Skvělé, moc jsme si s mužem pochutnali. Přidala jsem česnek a další kořenovou zeleninu, k tomu jáhlovo-batátovou kaši, zkrátka moc dobré.

  5. Chtěla jsem poděkovat za báječné stránky a báječné recepty. Vaše stránky jsem objevila minulý týden a pár receptů jsem hned vyzkoušela. Tato sekaná je báječná :-), manžel je tipický masožravec a když jsem nechala chladnout sekanou ta prkénku, kuchyň s prázdnou pusou neopouštěl, takže zmizelo půl sekané jen tak :-). Vyzkoušela jsem pařenou bábovku, naložila zeleninu a na snídani si dělám MISO polévku. Asi tak jako všichni tady mě k tomu přinutily zdravotní potíže se žaludkem a alergie na lepek, laktózu a vejce. Žaludek se mi sice trochu bouří, ale takhle dobře a plně jsem se nejedla od srpna, takže děkuji moc. Opravdu moc děkuji za Vaše stránky, ještě nejsem úplně znalá a dělám chyby z kterých by Vám stály vlasy na hlavě, ale hlavně bez stresu, ten je horší než vařená zelenina druhý den. 😀

    • Milá Monimar, moc děkujeme za krásnou zprávu. Vaše nadšení s radostí sdílíme. Ten pocit, že se můžeme dobře najíst a je nám lépe a lépe, ten je nezapomenutelný. Chyby děláme všichni a pořád, takže se tím vůbec netrapte. My vám fandíme a těšíme se na další zprávy 🙂

  6. Chtěla jsem se zeptat: mám zažité, že ořechy by neměly děti do 3 let, protože je to alergen. Jaký na to máte názor? Šla by sekaná eventuelně bez ořechů? Děkuji!!! .D

    • Moje děti ořechy baštily už kolem roku a protože neměly reakci, jedeme v nich dál. Ale tak nějak přiměřeně ceně 🙂 Nemají hrst denně a navíc víc než ořechy jíme mandle a semínka. Ale když dostaneme pytel vlašáků, snědí je na posezení 🙂 Alergen je potenciálně cokoli, jen u těch ořechů to bývá častěji než u některých jiných potravin, proto se to nedoporučuje. Já je doporučuji tepleně upravit kvůli trávení, to ale potenciální alergii stejně neřeší. Do sekané je samozřejmě dávat nemusíte.

  7. Heli, moc dobré, neměla jsem tolik ořechů, tak jsem přidala slunečnici a k tomu hlávkové zelí bez zahuštění a kroupové knedlíky. Mňam.

  8. Dělala jsem dnes poloviční porci k večeři, misto vlasaku byli liskace a ještě jsem přidala 2 žampiony a kousek cukety, ale snědli jsme to se synem cele, no jo, byla to dobrota a přece jsem nemohla zbytek vyhodit, no ne 😀

  9. Výborná! Místo fazolek jsem dala mix luštěnin a obilovin a neměla chybu. Chutnala i manželovi, který neJí Jínak 🙂

  10. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak správně připravit obiloviny. Většina lidí je vaří špatně.
Další článekBezlepkový čirokový kváskový chléb