- 1 a půl hrnku uvařených fazolek mungo nebo adzuki
- 3/4 hrnku nahrubo umletých vlašských ořechů
- 1 hrnek mletých ovesných vloček na hrubou mouku
- 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- sůl dle chuti
- umeocet na dochucení
- 3 polévkové lžíce oleje
- půl hrnku nakrájené petržele na jemno
- půl hrnku nakrájené pažitky na jemno
- čtvrt hrnku nakrájeného libečku na jemno
Jak připravit veganskou sekanou s bylinkami
- Dáme si vařit mungo, pokud ho už nemáme uvařené předem.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
- Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev a vše osmahneme, asi 10 minut.
- Mezitím si nakrájíme všechny bylinky na jemno.
- Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, uvařené mungo bez vody, zahustíme ovesnou mouku, přidáme bylinky a dobře promícháme.
- Dochutíme solí a umeoctem pokud je to potřeba.
- Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo namletými vločkami.
- Do formy natlačíme vzniklou hmotu a dobře upěchujeme. Povrch potřeme olejem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180°C.
- Pak necháme asi 20 minut vychladnout a opatrně vyklopíme.
- Krájíme raději až když vychladne, jinak se sekaná trhá.
Obměna
- Místo fazolek mungo můžete použít jinou luštěninu, výborná je z čočky nebo z adzuki.
- Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné bylinky nebo koření, bude chutnat zase jinak.
- Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.
Praktické
- K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
- Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
- Nezapomeňte talíř doplnit o nějaký osvěžující salát nebo o kvašenou zeleninu.
- Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (mungo), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.
Děti
- Sekaná je vhodná nejdříve pro děti od roka a půl, raději až od 20 měsíců. Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Komentáře
Toto je tak dokonalé, že mi dnes syn říkal “Mami, já ji úplně miluju! Už of chvíle, kdy’s ji začala vařit!”. (Myšleno péct a myšleno už asi 2 roky) Zkrátka láska na první ochutnání! 😎🥰😄
Ahoj,bude v pohodě,pokud mungo zamaskuju rozmixováním? Dcera nemá ráda luštěniny, tak aby mi to nehodila na hlavu 😊