Gomasio je výborné a zdravé dochucovado, kterým si můžete dochutit nebo dosolit pokrm.

Ingredience
gomasio

  • 80 g sezamových semínek
  • 80 g vlašských ořechů
  • 20 g chia semínek
  • 10 g mořské soli

Postup

  1. Semínka sezamu a vlašské ořechy, každé zvlášť, propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
  2. Okapaná semínka vyklopíme na suchou pánev a za stálého míchání opražíme a dáme stranou.
  3. Stejně tak opražíme vlašské ořechy a dáme na stranu.
  4. Semínka i ořechy opražíme jen lehce do zlatova, když začnou vonět, jsou hotová.
  5. Na suché, rozpálené pánvi opražíme sůl. Necháme ji pár minut prohřát a pak dáme na stranu pánve.
  6. Na závěr k soli na pánvi přidáme opražené ořechy i semínka a společně chvilku prohřejeme.
  7. Přendáme do suribašky, přidáme chia semínka a ještě za tepla je ručně rozmělníme.
  8. Semínka nerozmělníme všechna, ale ideálně tak, aby zhruba 30 % zůstala vcelku.
  9. Pokud nemáte suribašku, použijte mixér.

Kombinjeme

  • Gomasio používáme jako posyp na obiloviny, polévky nebo saláty.
  • Protože obsahují sůl mohou se používat na bezpečné dosolení pokrmu.

Děti

Opražená semínka nebo ořechy dáváme dětem od 1,5 roku raději v rozdrcené formě kvůli nebezpečí vdechnutí.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jsem lehčí a mohu řádit s dětmi (Kristýna)

Kristýna: Jupííí dneska, 8.den kurzu Hubneme do plavek, jsem...

Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Pochutnávám si a přitom hubnu (Kamila)

Kamila: Stále objevuji nové suroviny, které jsem nikdy dřív...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...
  1. Co je to suribaška? To je další, co jsem nikdy neslyšela. A kde to koupit? Vyplatí se to pořídit?
    A ještě prosím, ořechy a semínka se oraží spíše krátce na horké pánvi, nebo dlouze na nízký stupeň ohřevu?

    • Je dobré to během pár dnů sníst a oxidaci zabránit skladováním v zavřené lahvičce v ledničce. Toť ideál 😉

  2. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlasické zavinovačky 2ks
Další článekVojna a mír II.