Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Gomasio ze sezamu, vlašských ořechů a chia semínka

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Gomasio je výborné a zdravé dochucovado, kterým si můžete dochutit nebo dosolit pokrm.

Ingredience
gomasio
  • 80 g sezamových semínek
  • 80 g vlašských ořechů
  • 20 g chia semínek
  • 10 g mořské soli

V minulosti jsem se zdravou stravou koketovala, ale neuměla jsem si sestavit jídelníč...

  • 80 g sezamových semínek
  • 80 g vlašských ořechů
  • 20 g chia semínek
  • 10 g mořské soli

Postup
  1. Semínka sezamu a vlašské ořechy, každé zvlášť, propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
  2. Okapaná semínka vyklopíme na suchou pánev a za stálého míchání opražíme a dáme stranou.
  3. Stejně tak opražíme vlašské ořechy a dáme na stranu.
  4. Semínka i ořechy opražíme jen lehce do zlatova, když začnou vonět, jsou hotová.
  5. Na suché, rozpálené pánvi opražíme sůl. Necháme ji pár minut prohřát a pak dáme na stranu pánve.
  6. Na závěr k soli na pánvi přidáme opražené ořechy i semínka a společně chvilku prohřejeme.
  7. Přendáme do suribašky, přidáme chia semínka a ještě za tepla je ručně rozmělníme.
  8. Semínka nerozmělníme všechna, ale ideálně tak, aby zhruba 30 % zůstala vcelku.
  9. Pokud nemáte suribašku, použijte mixér.
Kombinjeme
  • Gomasio používáme jako posyp na obiloviny, polévky nebo saláty.
  • Protože obsahují sůl mohou se používat na bezpečné dosolení pokrmu.
Děti

Opražená semínka nebo ořechy dáváme dětem od 1,5 roku raději v rozdrcené formě kvůli nebezpečí vdechnutí.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
27. 4. 2022

Suribašku jsem si koupila a gomasio dělala pro velký úspěch dvakrát (zatím) – moc mi chutná :)

Co je to suribaška? To je další, co jsem nikdy neslyšela. A kde to koupit? Vyplatí se to pořídit?
A ještě prosím, ořechy a semínka se oraží spíše krátce na horké pánvi, nebo dlouze na nízký stupeň ohřevu?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...
25
17

Petrželkové detoxikační pesto

Petrželka je úžasná bylinka. Dokáže čistit naši krev, podporovat imunitní systém, zklidnit nervový systém a je výborná také na hubnutí. Navíc obsahuje spou...