- 1 hrnek uvařené zelené čočky
- 1 menší červená řepa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- lžíce arašídového másla
- lžíce pesta (nemusí být)
- sůl
- 4 lžíce oleje
- umeocet
- šťáva z limetky
- oblíbené koření: tymián, majoránka, rozmarýn
- na ozdobu: petrželka a kvašená zelenina
- Pokud nemáme uvařenou čočku, dáme ji vařit.
- Cibuli nakrájíme na větší kusy, červenou řepu na malé kousky nebo ji nastrouháme.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme řepu, sůl a společně restujeme asi 10 minut, občas zamícháme.
- Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody, koření, česnek, přiklopíme pokličkou a vaříme dalších 15 minut do změknutí řepy.
- Sundáme z ohně a přidáme arašídové máslo, pesto, trochu umeocta a šťávy z limetky.
- Rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, pokud bude potřeba, přidáme ještě trochu vody.
- Ochutnáme a případně ještě dochutíme umeoctem a limetkou.
Obměna
- Místo zelené čočky můžete použít i červenou.
- Bílou cibuli můžete vyměnit za červenou nebo za šalotku.
- Arašídové máslo můžete vyměnit za jakékoliv jiné ořechové máslo.
- Pomazánka je výborná i z jakékoliv jiné luštěniny.
- Chuť můžete snadno měnit podle druhu přidaného koření.
Kombinujeme
- Chuť pomazánky vynikne skvěle na kváskovém chlebu.
- Další možnost je namazat ji na tortillu, palačinku nebo na obilné placky.
- Doporučujeme k pomazánce přidat kopeček kvašené zeleniny.
Děti
Pomazánku mohou děti 1,5 roku, ale šetříme s olejem, solí a vynecháme ořechové máslo.
Komentáře
Tentokrát jsem tvořil pro celou rodinu 🙏
Výborná a velmi rychlá večeře 🙂