Luxusní pomazánka z čočky a červené řepy.
Ingredience
  • 1 hrnek uvařené zelené čočky
  • 1 menší červená řepa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce arašídového másla
  • lžíce pesta (nemusí být)
  • sůl
  • 4 lžíce oleje
  • umeocet
  • šťáva z limetky
  • oblíbené koření: tymián, majoránka, rozmarýn
  • na ozdobu: petrželka a kvašená zelenina

Jak na řepovou pomazánku

  1. Pokud nemáme uvařenou čočku, dáme ji vařit.
  2. Cibuli nakrájíme na větší kusy, červenou řepu na malé kousky nebo ji nastrouháme.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme řepu, sůl a společně restujeme asi 10 minut, občas zamícháme.
  4. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody, koření, česnek, přiklopíme pokličkou a vaříme dalších 15 minut do změknutí řepy.
  5. Sundáme z ohně a přidáme arašídové máslo, pesto, trochu umeocta a šťávy z limetky.
  6. Rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, pokud bude potřeba, přidáme ještě trochu vody.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme umeoctem a limetkou.

Obměna

  • Místo zelené čočky můžete použít i červenou.
  • Bílou cibuli můžete vyměnit za červenou nebo za šalotku.
  • Arašídové máslo můžete vyměnit za jakékoliv jiné ořechové máslo.
  • Pomazánka je výborná i z jakékoliv jiné luštěniny.
  • Chuť můžete snadno měnit podle druhu přidaného koření.

Kombinujeme

  • Chuť pomazánky vynikne skvěle na kváskovém chlebu.
  • Další možnost je namazat ji na tortillu, palačinku nebo na obilné placky.
  • Doporučujeme k pomazánce přidat kopeček kvašené zeleniny.

Děti

Pomazánku mohou děti 1,5 roku, ale šetříme s olejem, solí a vynecháme ořechové máslo.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekÉčka do peněženky
Další článekMeruňková marmeláda