Luxusní pomazánka z čočky a červené řepy.

Ingredience
  • 1 hrnek uvařené zelené čočky
  • 1 menší červená řepa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce arašídového másla
  • lžíce pesta (nemusí být)
  • sůl
  • 4 lžíce oleje
  • umeocet
  • šťáva z limetky
  • oblíbené koření: tymián, majoránka, rozmarýn
  • na ozdobu: petrželka a kvašená zelenina

Jak na řepovou pomazánku

  1. Pokud nemáme uvařenou čočku, dáme ji vařit.
  2. Cibuli nakrájíme na větší kusy, červenou řepu na malé kousky nebo ji nastrouháme.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme řepu, sůl a společně restujeme asi 10 minut, občas zamícháme.
  4. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody, koření, česnek, přiklopíme pokličkou a vaříme dalších 15 minut do změknutí řepy.
  5. Sundáme z ohně a přidáme arašídové máslo, pesto, trochu umeocta a šťávy z limetky.
  6. Rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, pokud bude potřeba, přidáme ještě trochu vody.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme umeoctem a limetkou.

Obměna

  • Místo zelené čočky můžete použít i červenou.
  • Bílou cibuli můžete vyměnit za červenou nebo za šalotku.
  • Arašídové máslo můžete vyměnit za jakékoliv jiné ořechové máslo.
  • Pomazánka je výborná i z jakékoliv jiné luštěniny.
  • Chuť můžete snadno měnit podle druhu přidaného koření.

Kombinujeme

  • Chuť pomazánky vynikne skvěle na kváskovém chlebu.
  • Další možnost je namazat ji na tortillu, palačinku nebo na obilné placky.
  • Doporučujeme k pomazánce přidat kopeček kvašené zeleniny.

Děti

Pomazánku mohou děti 1,5 roku, ale šetříme s olejem, solí a vynecháme ořechové máslo.

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak ta nemá chybu!!! Výýýbornáááá … to by člověk neuvěřil, jak je chuťově „plná“ i bez dochucovadel….

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekÉčka do peněženky
Další článekMeruňková marmeláda