- 1 hrnek vařených jahel
- 1 sáček bezlepkových piškot
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek obilné kávy
- 4 lžíce karobu/kakaa
- 4 lžíce rýžového sirupu/sladu
Jak rychle připravit tiramisu bez lepku, kofeinu, cukru a mléka
- Uvařené jáhly rozmixujeme s vodou a sirupem na hladkou kaši. Vodu přidáváme podle postupně potřeby, záleží, v jakém množství vody byly vařené a jak výkonný máte mixér.
- Ochutnáme a podle potřeby dosladíme.
- Do misky vyskládáme vrstvu piškot, lžičkou je polijeme obilnou kávou a nalijeme krém.
- Dáme další piškoty, pokapeme kávou a dáme další vrstvu krému až naplníme mísu do půlky.
- Pak do zbylé kaše rozmixujeme 2-3 lžíce karobu a pokračujeme ve skládání piškot a zalívání kávou a hnědým krémem až je miska plná.
- Zbylým karobem posypeme vršek.
- Dáme do lednice na několik hodin ztuhnout a pak podáváme.
Praktické
- Obilná káva není tak chuťově výrazná jako klasická, můžete ji klidně vynechat nebo jí přidat do krému, čímž se zjednoduší skládání vrstev.
- Dezert se nedá přímo krájet, spíše nabírat. Pokud chcete krásný estetický dojem, rozdělte do menších mističek a podávejte každému jeho vlastní mističku.
- Vodu a kávu dejte podle potřeby. Některé jáhly sají více, jiné méně.
- Pokud trpíte celiakií, slaďte sirupem, pokud se lepku vyhýbáte preventivně, můžete sladit sladem.
- Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
- Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
- Nám tento dezert chutná, děti byly přímo nadšené, ale nečekejte od něj chuť typickou pro klasické tiramisu. To jsme vymysleli a vyladili k dokonalosti v kurzu Zdravé dezerty. Pokud chcete skutečně mít pocit, že jíte hříšně dobré a totálně nezdravé tiramisu plné cukru, vajec a mléka, tak se tam podívejte a zkuste to podle videa.
Obměna
- Karob můžeme nahradti kakaem, dáme ho méně, je výraznější.
- Jáhly můžete nahradit jinou obilovinou.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa a kávy – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti a budovat jim závislosti, které na kávě a kakau mají dospělí. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.
Komentáře
Dobrý den, dětské tiramisu bylo opravdu výborné. Dětem i mně moc chutnalo. Toto tiramisu jsem dělala už několikrát a budu ho dělat i nadále 😊
Spojila jsem tento a Jindřin recept, tzn. do jahel jsem přidala namočené kešu. Sušenky z Naturalu jsem použila do bílé části tmavé a naopak. Samozřejmě nepokapané nebo jen minimálně, jinak se opravdu rozpadnou,jen jsem trošku polila jednu mezivrstvu jáhlové směsi a zbylou většinu obilné kávy jsem nalila do tmavé vrstvy. Kvůli manželovi jsem tam přidala kakao místo karobu a dobře jsem udělala – snědl celou svoji porci!!!!!, i když původně ani moc nechtěl ochutnat (on na to sladký fakt moc není). Já jsem nadšená, dezert patří ke špičce a teď ochutnal starší: mńam, to musíš udělat zítra znovu, to je meganice.