Děti viděly tiramisu a moc se jím líbilo. Tak jsem vyrobila naše. Byla to rychlovka a byly nadšené. Dezert je bez cukru, bez lepku, bez kofeinu a bez mléka. A vejce je jen pečené v piškotách, protože ty bez vajec se špatně shánějí a vyrobit je doma dá dost práce.
Ingredience
pro 1 mísu
- 1 hrnek vařených jahel
- 1 sáček bezlepkových piškot
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek obilné kávy
- 4 lžíce karobu/kakaa
- 4 lžíce rýžového sirupu/sladu
Jak rychle připravit tiramisu bez lepku, kofeinu, cukru a mléka
- Uvařené jáhly rozmixujeme s vodou a sirupem na hladkou kaši. Vodu přidáváme podle postupně potřeby, záleží, v jakém množství vody byly vařené a jak výkonný máte mixér.
- Ochutnáme a podle potřeby dosladíme.
- Do misky vyskládáme vrstvu piškot, lžičkou je polijeme obilnou kávou a nalijeme krém.
- Dáme další piškoty, pokapeme kávou a dáme další vrstvu krému až naplníme mísu do půlky.
- Pak do zbylé kaše rozmixujeme 2-3 lžíce karobu a pokračujeme ve skládání piškot a zalívání kávou a hnědým krémem až je miska plná.
- Zbylým karobem posypeme vršek.
- Dáme do lednice na několik hodin ztuhnout a pak podáváme.
Praktické
- Obilná káva není tak chuťově výrazná jako klasická, můžete ji klidně vynechat nebo jí přidat do krému, čímž se zjednoduší skládání vrstev.
- Dezert se nedá přímo krájet, spíše nabírat. Pokud chcete krásný estetický dojem, rozdělte do menších mističek a podávejte každému jeho vlastní mističku.
- Vodu a kávu dejte podle potřeby. Některé jáhly sají více, jiné méně.
- Pokud trpíte celiakií, slaďte sirupem, pokud se lepku vyhýbáte preventivně, můžete sladit sladem.
- Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
- Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
- Nám tento dezert chutná, děti byly přímo nadšené, ale nečekejte od něj chuť typickou pro klasické tiramisu. To jsme vymysleli a vyladili k dokonalosti v kurzu Zdravé dezerty. Pokud chcete skutečně mít pocit, že jíte hříšně dobré a totálně nezdravé tiramisu plné cukru, vajec a mléka, tak se tam podívejte a zkuste to podle videa.
Obměna
- Karob můžeme nahradti kakaem, dáme ho méně, je výraznější.
- Jáhly můžete nahradit jinou obilovinou.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa a kávy – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti a budovat jim závislosti, které na kávě a kakau mají dospělí. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.
Spojila jsem tento a Jindřin recept, tzn. do jahel jsem přidala namočené kešu. Sušenky z Naturalu jsem použila do bílé části tmavé a naopak. Samozřejmě nepokapané nebo jen minimálně, jinak se opravdu rozpadnou,jen jsem trošku polila jednu mezivrstvu jáhlové směsi a zbylou většinu obilné kávy jsem nalila do tmavé vrstvy. Kvůli manželovi jsem tam přidala kakao místo karobu a dobře jsem udělala – snědl celou svoji porci!!!!!, i když původně ani moc nechtěl ochutnat (on na to sladký fakt moc není). Já jsem nadšená, dezert patří ke špičce a teď ochutnal starší: mńam, to musíš udělat zítra znovu, to je meganice.
😋😋😋
Dá se místo karobu použít kvalitní nepražené kakao? Karob nám moc nejede.
Jasně, nedáváme ho kvůli dětem a účinkům kakaa maličkým dětem, ale jinak to není problém.
Mám dotaz, obilná káva je bez lepku? Myslela jsem, že obilí lepek obsahuje
Marie, jen ta, kteta v sobe nema jecmen, psenic, oves a zito. Bezlepkove je
Karo od firmy Kávoviny (na rozdíl od Caro) TopKaro od firmy Kávoviny obsahuje pouze mletou praženou hlízu topinamburu a je taky bezlepkové.
Natural Jihlava dělá jáhelné piškoty bez cukru, jsou slazené rýžovým sirupem. Mně teda nějak extra chutné nepřijdou, ale v dezertu by se to mohlo ztratit.
No vida, něco se najde. Asi budou lepkové, že?
Také jsem je jednou zkoušela. Jsou bezlepkové. Z jahel, rýžové mouky, kukuřičného škrobu a doslazené rýžovým sirupem+ještě další ingredience. Nechutnali mi ani samotné ani v dezertu. Jsou tvrdé a takové hrubé. Dávala jsem je do jablečného pudinkového dortu. Nasákly se a začaly se rozpadat. Dort nedržel pohromadě, úplně ten jablečný pudink zkazily.
To je dan za tu bezlepkovost ☹
Naše deti je milujou a když náhodou udělám pudink bez nich, jsou zklamané. Jsou schopné je sníst i samotné, musím balíčky dobře schovávat a někdy i bráni vlastním tělem.
To chápu 😃
Ja si dělam vlastni vegansky piškot bez cukru ale ne do tvaru piškotů ale prostě jako měkky moučnik… Da se pak krajet…
A jak nahrazujete vajíčko, Renčo? Vodou z luštěnin? Myslím, že maminky tady by byly moc rády za váš osvědčený recept, protože část dětí má problém s lepkem, část s vejcem a většina z nás nechce děti učit na cukr :-) Kdybyste byla tak moc hodná a přidala recpet na https://www.jimejinak.cz/komunita/poslete/pridat-recept/ byli bychom moc rádi :-)
Dobrý den, jaké používáte piškoty? Na žádné bez cukru jsem zatím nenarazila…děkuji
Dobrý den, Katko, já tyhle dostala od kamarádky z Německa, už nemám sáček, tak nevím značku. Vím, že se tu piškoty hodně řešily, že maminky psaly, že snad nějaké našly, ale že je to těžké, že buď jsou s cukrem nebo jsou s lepkem, že je těžké, aby to splnilo vše, co bychom od bezlepkových piškot chtěli :-). Někdo si je dokonce vyrábí doma, tak daleko jsem zatím nedošla, protože piškoty běžně k ničemu nepotřebuji.