Děti viděly tiramisu a moc se jím líbilo. Tak jsem vyrobila naše. Byla to rychlovka a byly nadšené. Dezert je bez cukru, bez lepku, bez kofeinu a bez mléka. A vejce je jen pečené v piškotách, protože ty bez vajec se špatně shánějí a vyrobit je doma dá dost práce.
Ingredience
pro 1 mísu
  • 1 hrnek vařených jahel
  • 1 sáček bezlepkových piškot
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek obilné kávy
  • 4 lžíce karobu/kakaa
  • 4 lžíce rýžového sirupu/sladu

Jak rychle připravit tiramisu bez lepku, kofeinu, cukru a mléka

  1. Uvařené jáhly rozmixujeme s vodou a sirupem na hladkou kaši. Vodu přidáváme podle postupně potřeby, záleží, v jakém množství vody byly vařené a jak výkonný máte mixér.
  2. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme.
  3. Do misky vyskládáme vrstvu piškot, lžičkou je polijeme obilnou kávou a nalijeme krém.
  4. Dáme další piškoty, pokapeme kávou a dáme další vrstvu krému až naplníme mísu do půlky.
  5. Pak do zbylé kaše rozmixujeme 2-3 lžíce karobu a pokračujeme ve skládání piškot a zalívání kávou a hnědým krémem až je miska plná.
  6. Zbylým karobem posypeme vršek.
  7. Dáme do lednice na několik hodin ztuhnout a pak podáváme.

Praktické

  • Obilná káva není tak chuťově výrazná jako klasická, můžete ji klidně vynechat nebo jí přidat do krému, čímž se zjednoduší skládání vrstev.
  • Dezert se nedá přímo krájet, spíše nabírat. Pokud chcete krásný estetický dojem, rozdělte do menších mističek a podávejte každému jeho vlastní mističku.
  • Vodu a kávu dejte podle potřeby. Některé jáhly sají více, jiné méně.
  • Pokud trpíte celiakií, slaďte sirupem, pokud se lepku vyhýbáte preventivně, můžete sladit sladem.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Nám tento dezert chutná, děti byly přímo nadšené, ale nečekejte od něj chuť typickou pro klasické tiramisu. To jsme vymysleli a vyladili k dokonalosti v kurzu Zdravé dezerty. Pokud chcete skutečně mít pocit, že jíte hříšně dobré a totálně nezdravé tiramisu plné cukru, vajec a mléka, tak se tam podívejte a zkuste to podle videa.

Obměna

  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme ho méně, je výraznější.
  • Jáhly můžete nahradit jinou obilovinou.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa a kávy – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti a budovat jim závislosti, které na kávě a kakau mají dospělí. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Marie, jen ta, kteta v sobe nema jecmen, psenic, oves a zito. Bezlepkove je
      Karo od firmy Kávoviny (na rozdíl od Caro) TopKaro od firmy Kávoviny obsahuje pouze mletou praženou hlízu topinamburu a je taky bezlepkové.

  1. Natural Jihlava dělá jáhelné piškoty bez cukru, jsou slazené rýžovým sirupem. Mně teda nějak extra chutné nepřijdou, ale v dezertu by se to mohlo ztratit.

      • Také jsem je jednou zkoušela. Jsou bezlepkové. Z jahel, rýžové mouky, kukuřičného škrobu a doslazené rýžovým sirupem+ještě další ingredience. Nechutnali mi ani samotné ani v dezertu. Jsou tvrdé a takové hrubé. Dávala jsem je do jablečného pudinkového dortu. Nasákly se a začaly se rozpadat. Dort nedržel pohromadě, úplně ten jablečný pudink zkazily.

  2. Ja si dělam vlastni vegansky piškot bez cukru ale ne do tvaru piškotů ale prostě jako měkky moučnik… Da se pak krajet…

    • A jak nahrazujete vajíčko, Renčo? Vodou z luštěnin? Myslím, že maminky tady by byly moc rády za váš osvědčený recept, protože část dětí má problém s lepkem, část s vejcem a většina z nás nechce děti učit na cukr 🙂 Kdybyste byla tak moc hodná a přidala recpet na https://www.jimejinak.cz/komunita/poslete/pridat-recept/ byli bychom moc rádi 🙂

    • Dobrý den, Katko, já tyhle dostala od kamarádky z Německa, už nemám sáček, tak nevím značku. Vím, že se tu piškoty hodně řešily, že maminky psaly, že snad nějaké našly, ale že je to těžké, že buď jsou s cukrem nebo jsou s lepkem, že je těžké, aby to splnilo vše, co bychom od bezlepkových piškot chtěli :-). Někdo si je dokonce vyrábí doma, tak daleko jsem zatím nedošla, protože piškoty běžně k ničemu nepotřebuji.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřednáška a beseda s Evou v Sázavě 3.6. 2019
Další článekZdravá snídaně, která zasytí: miso polévka, ve které stojí i lžíce