Základní informace

Ke třetím narozeninám jsem upekla synovi výborný dort, kde jedna vrstva připomínala tvarohovou náplň. Dokonce i můj mlsný muž si na něm pochutnal a na mě zbyly jen  dva kousky. A protože jsem slíbila, že ho do neděle dám na web, aby si i v jiné rodině mohli dort upéct dort k narozeninám, plním svůj slib.

 Ingredience

  • půl hrnku rýže 1dcl
  • půl hrnku jáhel 1dcl
  • 3-5 lžic pohankové mouky
  • 4 plné polévkové lžíce sladu
  • 100g  mandlí, nebo vlašských, či lískových ořechů (nemusí být)
  • 2 střední jablka
  • 50g sušených švestek, nebo jiné ovoce (nemusí být)
  • 1 sáček práškového agaru (2 polévkové lžíce)
  • 150g hrozinek
  • špetka skořice
  • půl střední sklenice marmelády bez cukru, nebo povidel, ovocného rozvaru…
  • jablečný koncentrát, nebo jablečný mošt
  • 2 balíčky přírodního tofu (250 – 300g)
  • 3 deci studené vody
  • olej
  • pohanková mouka na vysypání
  • špetička soli

Postup

Rýžovo – jáhlový korpus

Rýži propereme a dáme do studené vody se 2,5 hrnky studené vody vařit. Až se voda začne vařit, trošičku osolíme a přidáme oprané jáhly. Vaříme pomalu pod pokličkou až do vstřebání vody asi 40minut, až je obilí měkké. Nemícháme! Pokud obiloviny hodně pijou a voda se rychle vyvaří,  dolijeme trochou vařící vody. Po uvaření smícháme a necháme vychladnout.

Přidáme několik lžic pohankové mouky, 2 plné lžíce sladu, namleté mandle, nebo ořechy a důkladně promícháme. Vznikne středně řídké těsto, které nalijeme do vymazané dortové formy (nebo pekáčku) a vysypané pohankovou moukou. Vlhkou rukou uhladíme. Korpus má být vysoký asi jen 1-1,5cm. Dáme péct do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 20-30 minut na 200’C, než se korpus oddělí od okrajů a na povrchu jakoby vyschne.

Mírně vystydlý korpus pomažeme marmeládou, nebo povidly, či ovocným rozvarem.

 

„Tvarohová náplň“

50 g hrozinek zalijeme vroucí vodou a necháme nacucat. Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi půl deci jablečného koncentrátu a dolijeme ho vodou tak, aby tofu bylo ponořené. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme. Vaříme asi 15-20 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo rozmixujeme úplně dohladka a dochutíme 2 lžícemi sladu dle chuti, lze přidat i pár kapek citrónu, pokud to bude sladké hodně. Na závěr přidáme půl pytlíčku, nebo 1 lžíci práškového agaru a ještě znovu lehce rozmixujeme, aby se agar dobře rozpustil. Spařené hrozinky slijeme a necháme okapat na sítku a zamícháme je do již rozmixovaného tofu. Vrátíme vše na plotýnku, přivedeme opatrně k varu a hned stáhneme z plotny.

Hotovou hmotu naneseme na marmeládou pomazaný korpus.

Agarová vrstva

Poslední vrstu na dortu uvaříme asi se 100g  hrozinek,  50g sušených švestek, jablek  a agaru. Hrozinky a švestky dobře propláchneme na sítu, dáme do hrnce s třemi deci vody a přivedeme k varu. Přidáme na kousky pokrájené a jadřinců zbavené jablíčka, slupky můžeme nechat a skořici. Ovoce i hrozinky by měly být z většiny ponořené a vaříme asi 20 minut.

Když  je ovoce a hrozinky a švestky uvařené, pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme půl sáčku agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a nalijeme na upečený a nejlépe už vychladlý korpus s „tvarohovou“ náplní (může být vlažný). Ozdobíme mandlemi, nebo čerstvým ovocem. Dáme vychladit do ledničky.  Dort během asi 2-3 hodin krásně ztuhne.

 

Praktické

Rýži s jáhlami si můžeme uvařit dopředu a pokud hodně ztuhnou, tak je stačí naředit trochou horké vody.

 

Obměna

Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou hrušky, meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky… Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě. Do agarové hmoty můžeme i zalít čerstvé ovoce.

Dort lze ozdobit i rýžovou šlehačkou, kterou seženete ve zdravé výživě a pak vypadá jak z cukrárny :-).

Trvanlivost

Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).

Děti

Dort k 1. narozeninám

K prvním narozeninám raději uděláme jen agarový dort a vynecháme ještě ořechy.

Dort ke 2. narozeninám

Vynecháme raději marmeládu a místo ořechů použijeme jen mandle.

Děti od 3 let

Ke 3. narozeninám už mohou děti tento dort.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

43 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Velmi děkuji za tento recept! I u nás hlásím úspěch 🙂 na korpus jsem udělala „marmošku“ z jablek, černého rybízu a zahustila kuzu, krásně voňavé a barevné 🙂 jen zarytému konvenčně stravujícímu taťkovi nechutnal, podle vzhledu si myslel, že to je „klasický dort“.. Úspěch měli aspoň pražená semínka zastříklá shoyu, první věc, kterou mi od změny jídelníčku ochutnal a i si pochutnal 🙂

  2. Věcnááá, věcnááá… 🙂
    Please – SILKEN TOFU – nevíte někdo, jak se s ním pracuje? Nějak se tepelně ještě upravuje, jako klasické přírodní tofu? Chci ho vyzkoušet jako tu tvarohovou vrstvu do dortu.

    Díky a prima sluníčkovej, podzimní den všem..
    Jitka

    • Silken tofu povařím s hrozinkami,špetkou soli a lžíci rýžového sladu v trošce vody cca 8-10 minut, poté vše rozmixuji s plátkem Alsanu a lžící prášku Oves milk, většinou dávám na vrstvu nastrouhaných kyselejší jablek, nahoře „tvarohovou“ vrstvu posypu skořicí a upeču

        • Výchozí recept je z webu Paní Dýně č. 781 jablkovo tvarohový koláč a to
          s listovým těstem (kupovaným -pro ty co neodmítají kompromis a to pouze teňoučká vrstvička), jinak zapékám i bez těsta jen šťavnatá jablka pokapaná citronovou šťávou, lžičkou vody a zalitá“tvarohovou“ směsí nebo používám linecké těsto dle výchozího receptu č. 445 jablečný linecký koláč (méně tuku) a to různé variace dle zkušeností uvedených v diskuzi u receptu nebo mrkvové těsto (špaldová celozrnná a nastrouhaná mrkev najemno 1:1 např.250 a 250g + cca 80-100 g bio Alsanu, špetka soli a trošku vody dle potřeby a šťavnatosti mrkve tak, aby vzniklo hladké těsto, natlačit do formy na to jablka atd….

    • Tak mám obrovskou radost:) Jela jsem na poloviční množství ve všem. Forma má tuším kolem 26 cm. Vrstvy byly zhruba v rozmezí 0,5 – 1 cm. Do spodní mandle, ořechy ne. Na prostřední jsem použila jsem silken tofu. A vrchní vrstva byla rozinky, borůvky a jablka. Marmeládu jsem nepoužila (byl k 2. narozeninám) – trochu mi tedy bylo líto, že spodní dvě vrstvy nebyly na první pohled barevně rozlišitelné, což ta marmeláda by udělala. Ale když jsem viděla prtě, jak bagruje:-D Fakt jsem měla radost. Jo a zdobení – inspirovala jsem se hračkami, vytáhla jsem malého plyšového medvídka, aby se neušpinil od horní vrstvy, tak jsem vystřihla z bílého pečícího papíru oválek, na něj posadila medvídka, vedle něj svíčku ve tvaru dvojky, medvídkovi vrazila do pacičky lžičku a bylo vyřešeno:-D Na rýžovou šlehačku nakonec ani nedošlo, ani jsem nestihla odstranit boky formy.

  3. Tak děvčata, právě jsem vystrcila na balkon vychladit dokončený tovar, načež mi došlo, že jsem tu poslední agarovou vrstvu zapomněla na závěr prohnat na plotně po rozmixování znovu ještě varem. Tak jsem zvědavá na vysledek… Bylo to ale hodne vařící, kdyz jsem do toho agar zamixovávala, tak snad to pěkně ztuhne a bude chutnat.
    Jinak mi taky zbylo hodne od kazde hmoty, asi mám výrazně menší formu, a tak jsem udělala dva – ještě jeden menší. Beztak jsme 3 oslavenci a tak budem mít já s prostředním jeden větší a nejmladší dostane s 1 svickou svůj (menší) 🙂 pro něj je bez „tvarohu“, aby mohl též pár lzicek ochutnat třeba aspoň ten horní agar… Škoda že jsem si jen nepřečetla předem vsechny komentáře, taky bych to zkusila dát spíše do formicek a udělat více menších dortíčků tak do ruky nez dělat druhy dort 😉 no třeba příště.
    Tak či tak uz se moc těším na naši hromadnou „býčí“ oslavu a dám vědet, jak rychle dorty zmizí :-O jaru a narozeninovym oslavám zdar 😀

  4. To je úplně geniální. Zrovna včera jsem zjistila, že mám intoleranci na pšeničný lepek a dcera po mě samozřejmě taky a marně jsem si lámala hlavu jaký ji upeču dort k narozeninám, které má příští týden 🙂 A náhodou najdu tento článek 😉 Díky za inspiraci

  5. Mám obavu, že mi to těsto na korpus přidáním sladu zřídne, nedal by se slad přidat už při vaření obilí? Možná by se to ale zas připalovalo, že..

  6. AHojky holky, neměly byste nějaký tip na marcipán? Chceme udělat Domínkovi tento dort a rádi bychom ho vyzdobili… Existuje nějaké verze zdravého marcipánu? Už máme sice plán B s mandlema..ale raději bychom postavičky… Moc díky za jakoukoli radu. 🙂

    • Ali, nějak extra jsem nezdobila ani ty „nezdravé“ dorty, takže neumím vyrobit ani ten z cukru, ale chutnal mi dřív náramně 🙂 Teď už ne, připadá mi jen strašně sladký a jinak nic. Tipla bych si, že nic nezkazíte základem z najemno rozmixovaných mandlí (koneckonců pravý marcipán je z mandlí), sirupu (to už je na vás – rýžový, kukuřičný, agávový…) a přidala bych sušené obilné mléko. Zajíce třeba se smetanovou příchutí. A kapku oleje. Poměr takový, aby to bylo dobré a dalo se to tvarovat 🙂

      • Děkuji Jani… Ono to bude naše premiéra, tak jsem nechtěla nic riskovat. Ještě pošlu tatínka pro sušené obilné mléko, ať se mu hezky tvaruje… Domík miluje vláčky a koníčky, uvidíme, jak to dopadne… 🙂 Třeba z toho budou jen hroudy pro krtka, ale to nevadííí… Snaha se cenííí… Ještě zkusíme ušlehat tu šlehačku, jak tady někdo radil…
        A já taky zbožňovala marcipán, ale teď v tom vidím jen hromadu obarveného cukru…:)

    • Já ho zkoušela jen z mandlí rozmixovaných na prach spojených se sladěnkou a obarvila jsem ho troškou šťávy z červené řepy a byl dobrý, možná moc mastný takže Jani díky za tip se sušeným mlékem, to bude asi lepší. Letos mě to čeká do školky k narozeninám, děti se předhání, jaké postavičky mají na dortech, samozřejmě na klasických dortech, tak budu muset také něco vyrobit. Jen se obávám, co u nás bude v kurzu, zatím ho baví dráčci, tak už se vidím, jak modeluji draka.

      • Marcipánový koníček ala JJ se nám v životní velikosti nepovedl… 🙂 Pořád jsme s tatínkem patlali a patlali…přidávali ingredience, nejdříve olej, pak zase sušené mléko…a pak rychle obarvit kakaem… Užili jsme si! Nakonec tatínek uválel placku a koníka vyříznul,posypal kokosem,aby byl bílý,protože dortík byl nakonec tmavý… 🙂
        Ale musím moc poděkovat za bezkonkurenční receptík na narozeninový dort,protože ten se nám povedl! Byl to náš první pečený dort v životě a na včerejší oslavě padl za vlast. MB nadšenci si přidávali, klasičtí strávníci zkusili. Jen škoda, že Domínek jen koukal a zfouknul svíčku. Ale vždyť mu dortík můžete upéct kdykoli, ne? Pekla jsem taky štrůdl, dělala placky z obilí, pomazánku z červené čočky…a všechny receptíky podle Vás – moc díky za inspiraci! Byla to mňamka! Klasické chlebíčky a spol.jsme měli připravené taky, nedalo mi to a dnes ráno mi bylo pěkně těžko, knedlík v krku…už si je zase dlouho nedám! 🙂 Když mám krizi, tak brouzdám na Vašich stránkách a hnedka ji zažehnám a mám novou sílu vařit, bojovat a učit se… Děkuji moc!

      • Já jsem dělala podle receptu:
        90 g spařených a vyloupaných mandlí,rozmixovat
        75 g sušený ovesný nápoj „Oves Milk“
        40 g javorového sirupu
        a aby byl barevný tak přidat karob, kurkumu nebo prášek z červené řepy ze stánek varimezdrave.cz

    • Můj názor je, že je lepší první dva roky dávat dítěti co nejméně jídel, která pro něj nejsou vhodná, protože ještě nemá dovyvinuté všechny orgány. Marmeláda zrovna není potravina, která by moje požadavky splňovala i když je domácí bez cukru. Ale každý ať si to udělá, jak to cítí on.

      • A proč není do 2. roku vhodná právě marmeláda? Mb se stále a stále učím, tak by mě to docela zajímalo. Souvisí to nějak s její přípravou?

        • My si prostě myslíme, že do 2 let by strava měla být co nejjednodušší a pouze z čerstvě připravených surovin, což marmeláda není.

  7. Dobry den,

    dekuji moc za tento repect! Pekla jsem ho prave vcera pro dvouletou dceru. Vynechala jsem pohankovou mouku, protoze uz mi vadi, ze ji mame porad a ve vsem 🙂 Nahradila jsem nouzove malickou troskou bile mouky, mletymi mandlemi a kokosem, ale urcite by sel pouzit i skrob. U tofu jsem trochu vahala, jak ho ochutit: pouzila jsem bile jemne tofu „smetanove“ konzistence, bylo ho ale malo, tak jsem pridala kostku tvrdeho prirodniho tofu. To zmenilo barvu smesi na hnedou, navic v tom byla prilis citit chut tofu. Rozmixovala jsem do nej tedy rozinky a taky mlete mandle (i kastany jsou dobry napad, jak uz zaznelo vyse!). Vse se krasne propojilo s korpusem a s polevou z jablek, susenych svestek a rozinek. Vysledek byl opravdu mnamka! Zdobeni nakrajenym ovocem a mandlemi. Ze zbytku polevy jsem udelala ve formickach „ovocne zele“, ze zbytku testa male „muffinky“ – na dno formicek jsem dala rozmackany banan nebo jablko, na to obiloviny, po upeceni jsem to prevratila a dozdobila mandli. Taky vyslo na par malych dorticku, ktere mely stejne vrstvy jako hlavni dort. Vsechno ze stolu zmizlo! 🙂 Tyto „variace na jahelnik“ (pripadne ryze + jahly) jsou proste zazracne.

    • Teda vy úplně čarujete s tím pečením, takhle to přesně baví mě, nikdy nevím jak to dopředu dopadne. A co je horší, po tom, co se po koláči zapráší už ani nevím, jak jsem to udělala. A Evička mě pořád prosí, ať písnu recept na web 🙂

    • Kde prosím seženu to jemné tofu smetanové konzistence? Chuť obyčejného tofu se mi nepodařilo zamaskovat a v dortu je docela rušivá 🙁

      • Bohuzel neporadim, podarilo se mi ho tehdy nekde koupit, od te doby jsem ho uz zase nevidela. Klasicke tofu se vzdy snazim prerazit nejakou jinou chuti jako jsou mlete mandle (bile, tj loupane), kastany, pripadne susene svestky (rozvarene, rozmixovane). A vetsinou nikdo neuhodl, z ceho krem je 🙂

        • Prodávají ho ve větších zdravých výživách jako silken tofu, případně je možné ho koupit v asijských prodejnách nebo na tržnici (Brno, Praha).

          • Terynb – kde přesněji v Brně? Občas tam jezdím, ale jinak Brno moc neznám, tak nevím, kde jsou jaké tržnice.

            Jinak mají Silken tofu i v Albertu, jen o hodně dražší.

            • Aha, tak v Albertu jsem ho nehledala, tak nevím, jak se pohybuje cenově. Než pojedete do Brna, zkuste zavolat do prodejny Zdravý život (mají i makrobiotickou jídelnu) a zeptat se, zda by Vám ho neschovali http://www.zzbrno.cz. Jinak v Brně jsou tržnice na Olomoucké, ale už v Brně nežiji, tak nemůžu poskytnout aktuální info. Zkuste prostudovat http://poznejbrno.cz/trznice/. Pokud máte blíže do UH, doporučuji Krajinku – tam najdete pestrý výběr.

  8. Dobrý den, také jsem zkoušela tento recept. Jen jsem ho dělala v menší formě (není psaná velikost), takže korpus vyšel vyšší a pekl se 2 hodiny. Ve 2. vrstvě jsem omylem rozinky rozmixovala, ale povedla se. Rýžovou šlehačku jsem použila rýžový krém na vaření a pečení od isola Bio, ale nenašlehal se. Poraďte prosím, která je na šlehání. Dceři (3 roky) chutnaly 2 horní vrstvy, korpus ani neochutnala. Babičce taky, i když je zvyklá na klasiku. Mně se zdál korpus mdlý. Děkuji za odpověď.

  9. já mám teda ráda na narozeniny klasiku. Dělám ji sice z lepších mouk a tak, ale i tak bych si nedělala starost s dortem pro 1 leté dítě. Prostě bych udělala klasický a dítěti ho stejně nedala. Maximálně kousíček korpusu, ale o tom dost pochybuju. V 1 roce jsou ty dorty stejně spíš pro návštěvu 😉 … horší je to ale spíš později. a proto oceňuji váš recept… nazdobit hezky dort se dá vždycky … 😉

  10. Tak jsme taky vyzkoušeli dortík malému k 2. nar., druhá vrstva jen jablka rozdušenáa pak s agarem a nahoru karobová poleva, všem chutnal, děkujem za receptík

  11. Dobry den,

    Mohli byste, prosim, uvadet exaktnejsi miry nez hrnek (kolik ma ml?), sacek (kolik ma g?), balicek (kolik g?)? stravila jsem pripravou tohoto dezertu pulku dne a moc se nepovedl..

    Dekuju.

    • Helčo, rády bychom, ale pak by asi frekvence vkládání receptů byla ještě menší než nyní. Vše, co uvaříme pro rodinu, povede se a chutná, se snažíme přepsat na web. Nestíháme u toho ale detailně měřit. Koneckonců nás na tomhle vaření baví právě to, že to jde na hrnky a tak nějak od oka. Máloco vaříme přesně, prostě metodou „přiměřeně, přiměřeně“. Mrzí nás, jestli dort nevyšel. Je to zrovna recept, který měl velký úspěch i u dalších našich přátel, dokonce i u mužů – teď nám zrovna jeden tatínek posílal fotku, jak ho dětem sám vyrobil a že moc chutnal. Snad nezanevřete a dáte mu ještě šanci 🙂

  12. Tak konecne jsem take vyzkousela tuto dobrotu! Pro zacatek jsem pripravila pouze zjednodusenou a trosku upravenou podobu prvnich dvou vrstev.
    1. korpus, ktery jsem ani nepekla, jen zahustila kuzu (kombinace sladke ryze, jahel, mandloveho masla, kokosoveho mleka a sladenky)
    2. tvarohova vrstva: misto rozinek jsou pouzila na drobno nakrajene a povarene jedle kastany
    Vrstvy jsem promazala boruvkovou marmeladou bez cukru a na zaver jsem dort posypala prazenymi pulmesicky mandli.

  13. úžasná mňamka, a ty mašinky tomu dodaly tu pestrost, kterou u běžných dortů řeší marcipánové postavičky…super tip! pěkný den a hodně zdraví oslavenci!

  14. Helco tak to ne nadherne, kreativni inspirujici!!!!Klobouk dolu!!Uz se tesim, az tuto pochoutku nasim mlsnym jazyckum udelam!! A Dadovi vse nejlepsi!!!! Nicol moc zdravi!

  15. Nee, Danikovi uz jsou tri!!! To je hruza jak to leti. Tak opozdene prejeme vsechno nejlepsi 🙂 A dort je uplne luxusni!!!! Skvela prace, Helco!

  16. Zobrazit všech 43 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.