Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Dýňový perník

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Jelikož je zrovna dýňová sezóna, nemusím s dýněmi šetřit. Naopak přemýšlím, kam všude tuto lahodnou a zdravou zeleninu zakomponovat. A tak vznikl dýňový perník, který si chválili i ve školce, kam jsem ho poslala na ochutnání.

Díky změně stravy jsem za rok shodila více než 7 kg, Naučila jsem se vařit spoustu chutných zdravých jídel a na mnohý...

Ingredience na poloviční plech cca 20x 30cm

  • 250g špaldové jemně mleté nebo jiné celozrnné mouky
  • 200g sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • 150g nahrubo mletých ořechů vlašských, lískových nebo mandlí, výborná je i kombinace všech
  • 300g nahrubo nastrouhané dýně (hokaido, máslová, muškátová…)
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
  • 100ml sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 1 hrnek spařených hrozinek
  • sklenička marmelády nebo povidel  bez cukru
  • trochu kokosu nebo strouhaných ořechů na posypání
Postup

Hrozinky spaříme horkou vodou a necháme je asi 10 minut vodu nacucat.

Dýni raději oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Ořechy a mandle nahrubo umeleme, větší kousky jsou v koláči velmi dobré.

Smícháme mokré ingredience – sladěnku a olej, lépe se spojí, když je spolu mírně zahřejeme, ale pozor, nesmí se vařit.

Do mísy dáme suché ingredience – mouku, koření, kypřící prášek, sůl, mleté ořechy a smícháme.

K suchým ingrediencím pomalu přidáme mokré – sladěnku s olejem. Pak přidáme hrozinky, které před tím scedíme a nastrouhanou dýni. Pomocí stěrky důkladně promícháme. Pokud bude těsto moc husté, přidejte trochu vody nebo obilného mléka.

Troubu předehřejeme na 180’C.

Těsto dáme na pečící papír nebo na vymazaný a vysypaný plech.

Pečeme na 180’C asi 30 minut.

Ještě za tepla ho pomažeme marmeládou a necháme ji trochu vsáknout. Pak posypeme kokosem nebo jinými strouhanými ořechy či mandlemi.

Praktické

Dýni, pokud je velmi mladá, nemusíme loupat.

Kombinujeme

Pokud máte rádi perník s polevou, je možné ji udělat z karobu.

Obměna

Místo dýně použijte mrkev.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající perník!
K tomuto skvělému receptu se vracím pořád dokola, už jsem ho dělala mnohokrát. Zkoušela jsem i různé marmelády a potřený černorybízovou a posypaný kokosem je prostě fantastický. Manžel ho také miluje a říká o něm, že je delikátní :-)
Už při míchání těsta a pak při pečení mi připomíná nádhernou vůní Vánoce a navozuje velmi příjemnou atmosféru.
Zážitek na mnoha úrovních. Děkuji 💕

Upečeno :) Dala jsem tam těch 10 dkg pohankové mouky jak psal někdo dříve. Do těsta jsem ještě přidala sušenou strouhanou pomerančovou kůru a kapku pomerančového oleje. Marmeládu jsem dovnitř nedala a jako sladidlo jsem použila půl na půl melasu s rýžovým sirupem. Pekla jsem na klasickém plechu s pečícím papírem a udělala z toho takovou velikou placku skoro přes celý plech. Nahoru jsem polila rozpuštěnou 100% čokoládou s trochou kakaového másla. Druhý den, když se to všechno spolu zaleželo to bylo naprosto fantastické. Moc děkuji za recept!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...
21
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
13
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...