Ingredience na poloviční plech cca 20x 30cm
- 250g špaldové jemně mleté nebo jiné celozrnné mouky
- 200g sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
- 150g nahrubo mletých ořechů vlašských, lískových nebo mandlí, výborná je i kombinace všech
- 300g nahrubo nastrouhané dýně (hokaido, máslová, muškátová…)
- špetka soli
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
- 100ml sezamového oleje (nebo slunečnicového)
- 1 hrnek spařených hrozinek
- sklenička marmelády nebo povidel bez cukru
- trochu kokosu nebo strouhaných ořechů na posypání
Hrozinky spaříme horkou vodou a necháme je asi 10 minut vodu nacucat.
Dýni raději oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Uteklo ti vysílání? Do 17.2. si je můžeš přehrát a probudit svou energii! Pak začínáme Jarní očistu.
3 VYSÍLÁNÍ ZDARMA

Ořechy a mandle nahrubo umeleme, větší kousky jsou v koláči velmi dobré.
Smícháme mokré ingredience – sladěnku a olej, lépe se spojí, když je spolu mírně zahřejeme, ale pozor, nesmí se vařit.
Do mísy dáme suché ingredience – mouku, koření, kypřící prášek, sůl, mleté ořechy a smícháme.
K suchým ingrediencím pomalu přidáme mokré – sladěnku s olejem. Pak přidáme hrozinky, které před tím scedíme a nastrouhanou dýni. Pomocí stěrky důkladně promícháme. Pokud bude těsto moc husté, přidejte trochu vody nebo obilného mléka.
Troubu předehřejeme na 180’C.
Těsto dáme na pečící papír nebo na vymazaný a vysypaný plech.
Pečeme na 180’C asi 30 minut.
Ještě za tepla ho pomažeme marmeládou a necháme ji trochu vsáknout. Pak posypeme kokosem nebo jinými strouhanými ořechy či mandlemi.
PraktickéDýni, pokud je velmi mladá, nemusíme loupat.
KombinujemePokud máte rádi perník s polevou, je možné ji udělat z karobu.
ObměnaMísto dýně použijte mrkev.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Vynikající perník!
K tomuto skvělému receptu se vracím pořád dokola, už jsem ho dělala mnohokrát. Zkoušela jsem i různé marmelády a potřený černorybízovou a posypaný kokosem je prostě fantastický. Manžel ho také miluje a říká o něm, že je delikátní :-)
Už při míchání těsta a pak při pečení mi připomíná nádhernou vůní Vánoce a navozuje velmi příjemnou atmosféru.
Zážitek na mnoha úrovních. Děkuji 💕
Upečeno :) Dala jsem tam těch 10 dkg pohankové mouky jak psal někdo dříve. Do těsta jsem ještě přidala sušenou strouhanou pomerančovou kůru a kapku pomerančového oleje. Marmeládu jsem dovnitř nedala a jako sladidlo jsem použila půl na půl melasu s rýžovým sirupem. Pekla jsem na klasickém plechu s pečícím papírem a udělala z toho takovou velikou placku skoro přes celý plech. Nahoru jsem polila rozpuštěnou 100% čokoládou s trochou kakaového másla. Druhý den, když se to všechno spolu zaleželo to bylo naprosto fantastické. Moc děkuji za recept!