Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Dýňový perník

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Jelikož je zrovna dýňová sezóna, nemusím s dýněmi šetřit. Naopak přemýšlím, kam všude tuto lahodnou a zdravou zeleninu zakomponovat. A tak vznikl dýňový perník, který si chválili i ve školce, kam jsem ho poslala na ochutnání.

První fotky soutěžících v plavkách jsou tu! A je skutečně nač se dívat, někteří poslali neuvěřitelné “před̶...

Ingredience na poloviční plech cca 20x 30cm

  • 250g špaldové jemně mleté nebo jiné celozrnné mouky
  • 200g sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • 150g nahrubo mletých ořechů vlašských, lískových nebo mandlí, výborná je i kombinace všech
  • 300g nahrubo nastrouhané dýně (hokaido, máslová, muškátová…)
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
  • 100ml sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 1 hrnek spařených hrozinek
  • sklenička marmelády nebo povidel  bez cukru
  • trochu kokosu nebo strouhaných ořechů na posypání
Postup

Hrozinky spaříme horkou vodou a necháme je asi 10 minut vodu nacucat.

Dýni raději oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Ořechy a mandle nahrubo umeleme, větší kousky jsou v koláči velmi dobré.

Smícháme mokré ingredience – sladěnku a olej, lépe se spojí, když je spolu mírně zahřejeme, ale pozor, nesmí se vařit.

Do mísy dáme suché ingredience – mouku, koření, kypřící prášek, sůl, mleté ořechy a smícháme.

K suchým ingrediencím pomalu přidáme mokré – sladěnku s olejem. Pak přidáme hrozinky, které před tím scedíme a nastrouhanou dýni. Pomocí stěrky důkladně promícháme. Pokud bude těsto moc husté, přidejte trochu vody nebo obilného mléka.

Troubu předehřejeme na 180’C.

Těsto dáme na pečící papír nebo na vymazaný a vysypaný plech.

Pečeme na 180’C asi 30 minut.

Ještě za tepla ho pomažeme marmeládou a necháme ji trochu vsáknout. Pak posypeme kokosem nebo jinými strouhanými ořechy či mandlemi.

Praktické

Dýni, pokud je velmi mladá, nemusíme loupat.

Kombinujeme

Pokud máte rádi perník s polevou, je možné ji udělat z karobu.

Obměna

Místo dýně použijte mrkev.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ahoj, právě zkouším tento recept, nemůžu koření atak, takže to po perníku vonět nejspíš nebude :-). Udělala jsem to z poloviční dávky, peču to v Remosce. A některé potraviny vyměnila za jiné 😄. A až jsem to dala do formy, zjistila jsem že tam nemám tu marmeládu 🤫🤫🤫, tak uvidím co z toho vznikne. Vaření zdar !!!

Mila Beata
15. 2. 2022

Mnaaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...
4
38

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...
9
33

Bezlepkový dýňový perník

Dýně skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento dýňový perník a dáte...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...