Domů > Zdravé recepty > Dezerty

“Tvarohovo” jablečný páj

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 2 let

Voňavá a lahodná sladká svačinka bez cukru, bílé mouky, vajec, mléka, tvarohu či smetany.

Ingredience
pro formu o průměru asi 26 cm
Na těsto:
  • 1 hrnek (250 ml) na jemno umletých mandlí
  • 1 hrnek jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 dcl sezamového nebo jiného panenského oleje
  • voda dle potřeby asi 1-3 lžíce  (záleží, jak saje mouka)
Ostatní ingredience:
  • 2 balíčky bílého tofu (asi 400 g celkem)
  • půl deci jablečného koncentrátu + 2 deci vody (nebo 2,5 dl jablečného moštu)
  • 4 středně velká jablka
  • 1 šálek nahrubo umletých vlašských ořechů
  • 3/4  šálku rozinek
  • 2 lžíce agaru (ze sáčku)
  • 1 lžíce sladěnky
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli

Po dvoch mesiacoch s Jíme Jinak ma nebolia kĺby, kolená a ustúpili aj  ďalšie zdravotné problémy súvisiace s menopauz...

Jak připravit jablečný koláč s “tvarohem”

  1. Nejprve připravte těsto. Všechny uvedené ingredience na těsto (mouku, mleté mandle, sůl, olej) smíchejte v míse a opatrně přidávejte po lžících vodu. Měla by vzniknout spíše drobenka, která ale drží pohromadě, když ji zmáčknete, než vláčné těsto.
  2. Drobenku vysypejte na dno formy na dort nebo zapékací mísy a nejdřív pomocí prstů vytvořte = uplácejte okraje formy do výšky asi 5 cm, pak zbytek rovnoměrně rozsypejte po dně a pomocí dlaně uplácejte dno. Forma by měla být rovnoměrně pokrytá těstem, které by mělo v pohodě držet. Pokud se vám těsto stále drobí, přidejte trochu vody.
  3. Předehřejte troubu na 170°C.
  4. Nyní si připravte náplň. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte je nabobtnat. Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Do hrnce nalijte 0,5 dl jablečného koncentrátu a 2 dl vody, přidejte bílé tofu nakrájené na větší kostky, půlku oloupaných jablek nakrájených na kostky a polovinu namočených a slitých rozinek. Vařte 10-15 minut.
  5. Mezitím si nachystejte posypku – nastrouhejte druhou polovinu jablek na hrubo, přidejte skořici, na hrubo umleté vlašské ořechy, špetku soli a druhou půlku slitých rozinek. Důkladně promíchejte.
  6. Uvařené tofu s jablky rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a doslaďte, pokud bude potřeba, sladěnkou. Na závěr zamixujte do hmoty 2 polévkové lžíce práškového agaru. Směs nalijte na těsto a navrch posypejte posypkou z jablek, ořechů a hrozinek. Pečte v horkovzdušné troubě na 170°C 30 minut.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít i hrušky nebo švestky či kombinaci více druhů ovoce.
  • Místo vlašských ořechů můžete použít mandle nebo zkombinovat obojí.
  • Místo sladěnky můžete osladit obilným sirupem (např. rýžovým).

Praktické

  • Tento páj vydrží v lednici asi  3-4 dny.
  • Špaldová mouka obsahuje lepek. Pokud máte bezlepkovou dietu a nebojíte se experimentovat, nahraďte špaldovou mouku kombinací bezlepkových mouk (např. jáhlová, čiroková, pohanková apod.), ale počítejte s tím, že těsto bude možná hůře držet. Nebo si můžete upéct jiný moučník, skvělý je např. mrkvový jáhelník s chia semínky nebo cuketový perník bez lepku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
25. 5. 2023

Mnam ♥️ krásné to ztuhlo

Myslela jsem, ze ho uchovám 3-4 dny v lednici a budu mít svačinu do práce, ale po vychladnutí z něho zbyly stěží 2 kousky 😊 tento koláč jsem kdysi rada dělala z tvarohu, dokud synovi nezjistili alergii na mléko, tak mám radost za náhradu nezatěžujici nás ani kravičky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Čokoládovo-maková buchta nebo bábovka

Nadýchaná, šťavnatá, zdravá buchta tak, jak ji máme všichni rádi. S mákem, kakaem a vlašskými ořechy. Slazená pouze sušeným ovocem a zcela bez mléka i vaje...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.