Po kořeněných jáhlovo - rýžových plackách se jen zaprášilo. Česnek tentokrát nevadil ani dětem. Doplněné humusem a svěžím salátem.

Ingredience
pro 6 porcí
  • 3 hrnky vařených jáhel s rýži a lněným semínkem (může být i jen rýže nebo jáhly)
  • půl lžičky soli
  • několik lžic až půl deci horké vody
  • asi půl hrnku pohankové mouky
  • lžička majoránky
  • lžička mletého kmínu
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej na smažení

Jak připravit obilné placky

  1. Do mísy dáme 3 hrnky uvařených jáhel s rýží a lněným nebo jiným semínkem, přidáme několik lžic horké vody a lehce promixujeme tyčkovým mixérem, stačí jen pár krát mixnout. Vody dejte jen tolik, aby hmota byla trochu spojená a nedrolila se.
  2. Přidejte sůl, majoránku, rozdrcený česnek, kmín a pohankovou mouku a dobře promíchejte. Mouky dejte tolik, aby hmota byla tužší a šly udělat placky.
  3. Namočenýma rukama tvarujte placky velikosti dlaně, vysoké asi 2 cm.
  4. Do kvalitní pánve dejte vysokou vrstvu oleje vhodného na smažení, výška oleje by měla být asi 2 cm. Zapněte naplno a jakmile bude olej dostatečně ohřátý, dejte placky smažit.
  5. Smažte po celou dobu naplno zapnutém ohni, placky se potřebují udělat zprudka, tak nenasáknou tolik tuku.
  6. Placky smažte po obou stranách do zlaté barvy, otočte je, až když se samy odlepí od dna.
  7. Po osmažení je klaďte na savý papír, kde se mohou okapat.

Praktické

  • Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře. Jsou vhodné i na svačinu, protože jsou chutné i studené.
  • Ke smaženým pokrmům doporučujeme podávat nastrouhaný daikon, napomáhá trávení.
  • Na plackách je nejchutnější to, že křupou a jsou smažené. Tyto jsou navíc ještě kořeněné a tudíž chuťově výrazné.

Obměna

  • 12910242_10154160206394388_1084170972_nPlacky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.

Děti

  • Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to déle než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
  1. Těšil jsem se na vyzkoušení dalších placek. Dal jsem je jako přílohu k smetanovým fazolím s červenou řepou, což se ukázalo jako skvělá kombinace :-) Placky jsou moc dobré a jelikož odmítám přípravu v takovém množství oleje. Tak placky skončily na lívanečníku. Chuťově mi to připomínalo malé bramboráky :-)

  2. Oblíbila jsem si tyto placky,ale nevím kvůli smažení,jak často si je dávat. Nebo se dají i v troubě,aby byly taky tak dobré? Na kolik stupňů to péct? Dekuji

    • Smažený jsou veliká mňamka, To je jasné.😋 Otázka četnosti smažení záleží na vašem zdravotním stavu. Když byste cítila, že vás po smaženém pálí žáha, tlačí žaludek a podobně, je jasné že už to bylo moc. a také záleží, jestli když si neuděláte smažené zdravé jídlo doma, nebudete mít chuť dát si něco nezdravého smaženého jinde. To je pak samozřejmě lepší domácí smažená placka 😂 jednou týdně určitě není problém. Placky můžete samozřejmě udělat v troubě nebo připravovat na sucho na nepřilnavé pánvičce. Ale jako smažené to chutnat nebude 😂

  3. Taky jsem včera dělala k večeři, byly to moje první placky, neměla jsem zatím odvahu ani mě nelákaly, ale když jsem ochutnala, nechtělo se mi věřit jak jsou chuťově výborné a pikantní. dělala jsem k tomu hummus z cizrny a podávala s kvašenou zeleninou, no prostě ňamka i manžel ochutnal a prý to není špatný a to je co říct. ten ani pod pokličky nikdy nekoukal, natož aby ochutnal:)

  4. Evi úžasná mńamima…dělala jsem podle receptu a smažila na lívanečníku / 4 malé lívanečky/ 1 lžíce oleje na cca 2 ks.Bylo to rychlý a super, díky

    • Jsme rádi, že i taková zkušená kuchařka jako ty, tu najde něco nového a že chutná 👍

  5. Smaženému se vyhýbáme, ale dnes jsem neodolala a udělala jsem dobře! Společně s čočkovou omáčkou a zeleninou to byl silně uspokojující oběd 😀

  6. Taky jsem dělala, zbyla mi rýže, červená ledvina, přidala jsem ještě červenou řepu , k tomu udělala česnekovou tofunézu a moc jsem se olizovala :-D

  7. Placky jsem dnes použila místo knedlíků k veganskému „segedínu“ a moc jsme si pochutnali. Segedín jsem uvařila tradičním postupem, ale se sójovým masem, rostlinným mlékem a část zelí jsem přidala úplně nakonec, aby neprošlo delší tepelnou úpravou. Měli jsme tedy „pořádný oběd“, který v pohodě snědl i můj manžel. I když on sní ledacos, málokdy frflá, že mu něco neleze…

    • Víc takových mužů :-) Díky za zprávu. Jinak my sojové maso nedoporučujeme (viz http://www.jimejinak.cz/soja-ano-nebo-ne/), lepší je buď luštěnina nebo třeba seitan. Ale když se tím člověk necpe často, tak o nic nejde. Určitě to takhle bylo zdravější a pro mě i chutěnjší než klasika.

      • Sójové maso nepoužívám často, už jsem ale před časem na manžela zkoušela „segedín“ s fazolemi a tam byl úspěch menší. Takže jsem ho zvolila jako ne ideální, ale lepší možnost než maso. Já maso nejím vůbec, manžel ano, takže to občas takhle šidím – vlk se nažere a koza zůstane celá :o) Jinak děkuji za vaše stránky. Už dlouho se snažím jíst zdravěji než je dnes běžné, druhým rokem se snažím jíst bez živočišných složek, ale vždy jsem měla problém se skladbou jídelníčku – aby byl vyvážený s dostatkem bílkovin. Díky vašemu systému stravování jsem pro sebe našla cestu a pravidla, se kterými je život jednodušší :o). Držím palce v další práci…

        • Bezva Katko, tak to jste to dobře vymyslela. Možná by mu chutnal jak ten seitan, tak uzený tempeh nebo pak taková ta různá „masa“ jako je Robi apod. Ale jinak bych mu klidně nějaké to maso nechala, ať je spokojený. Není nutné držet chlapy za každou cenu na veganské stravě, ale chce to maso střídmě a se zeleninou, když už :-) Moc díky za vaši pochvalu! :-)))

  8. Dneska jsem dělala. Přidala jsem do nich tempeh, tak jsem si udělala takové „bramboráky“ s uzeným :-) a k tomu salát coleslaw. Parádička…. :-D

  9. Jsou výborné ale z té trouby to nějak není ono.Máme radši smažené, ale nevím jak často v chladných dnech je můžu dělat, aby naše játra netrpěly?Nejradši bych je jedla každý týden.:D

    • Každý týden to určitě není problém :-) A v troubě se dají dělat potřené oleje, to je podobnější smaženému.

  10. Tak já nevím, placky se mi rozpadají :( kde dělám chybu? Rozpadají se na pánvi a ještě víc v troubě, potřené olejem…a to jsem do nich pro jistotu přidala vejce…

  11. Také tyto placky peču v troubě. Vlastně, všechny placky peču v troubě. Nemusím totiž stát u sporáku :-) A jelikož jsem magor, kterej vaří i 2 jídla najednou, a do toho ještě peče nebo připravuje sladké, je to také celková úspora času.

    • Tak to je suprovní nápad. Jsem stejná. Znám to. Navíc zítra odjíždíme na dovolenou a placky na cestu se budou hodit. A s humusem ,k tomu kvašená zelenina … mňam ..

  12. Zobrazit všech 37 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMořské řasy
Další článekPlodná města – dnešní film