Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pikantní smažené placky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Po kořeněných jáhlovo – rýžových plackách se jen zaprášilo. Česnek tentokrát nevadil ani dětem. Doplněné humusem a svěžím salátem.

Ingredience
pro 6 porcí
  • 3 hrnky vařených jáhel s rýži a lněným semínkem (může být i jen rýže nebo jáhly)
  • půl lžičky soli
  • několik lžic až půl deci horké vody
  • asi půl hrnku pohankové mouky
  • lžička majoránky
  • lžička mletého kmínu
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej na smažení

Když je člověk připravený, tak přijdou další AHA momenty. Mě došly některé věci teď v květnu a i když to byly zdánliv...

Jak připravit obilné placky

  1. Do mísy dáme 3 hrnky uvařených jáhel s rýží a lněným nebo jiným semínkem, přidáme několik lžic horké vody a lehce promixujeme tyčkovým mixérem, stačí jen pár krát mixnout. Vody dejte jen tolik, aby hmota byla trochu spojená a nedrolila se.
  2. Přidejte sůl, majoránku, rozdrcený česnek, kmín a pohankovou mouku a dobře promíchejte. Mouky dejte tolik, aby hmota byla tužší a šly udělat placky.
  3. Namočenýma rukama tvarujte placky velikosti dlaně, vysoké asi 2 cm.
  4. Do kvalitní pánve dejte vysokou vrstvu oleje vhodného na smažení, výška oleje by měla být asi 2 cm. Zapněte naplno a jakmile bude olej dostatečně ohřátý, dejte placky smažit.
  5. Smažte po celou dobu naplno zapnutém ohni, placky se potřebují udělat zprudka, tak nenasáknou tolik tuku.
  6. Placky smažte po obou stranách do zlaté barvy, otočte je, až když se samy odlepí od dna.
  7. Po osmažení je klaďte na savý papír, kde se mohou okapat.

Praktické

  • Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře. Jsou vhodné i na svačinu, protože jsou chutné i studené.
  • Ke smaženým pokrmům doporučujeme podávat nastrouhaný daikon, napomáhá trávení.
  • Na plackách je nejchutnější to, že křupou a jsou smažené. Tyto jsou navíc ještě kořeněné a tudíž chuťově výrazné.

Obměna

  • 12910242_10154160206394388_1084170972_nPlacky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.

Děti

  • Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to déle než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak se zas jednou dívám, co si dáme, člověka někdy prostě nic ne a ne napadnout, inspirace došla, … a vypadá to na pozítří na tyhle placky. S kaší z červené čočky je to zas jeden pohledný receptík, na který je doma vždy vše potřebné. Momentálně je tu zrovna i ten daikon. Děkuji.

“Ty karbanátky chutnají jak jitrnice” říkala maminka 🙂 Opět s čočkovou kaší. Ze zbytků – kroupy, rýže, bulgur. Výborné 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...