Po kořeněných jáhlovo - rýžových plackách se jen zaprášilo. Česnek tentokrát nevadil ani dětem. Doplněné humusem a svěžím salátem.
Ingredience
pro 6 porcí
  • 3 hrnky vařených jáhel s rýži a lněným semínkem (může být i jen rýže nebo jáhly)
  • půl lžičky soli
  • několik lžic až půl deci horké vody
  • asi půl hrnku pohankové mouky
  • lžička majoránky
  • lžička mletého kmínu
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej na smažení

Jak připravit obilné placky

  1. Do mísy dáme 3 hrnky uvařených jáhel s rýží a lněným nebo jiným semínkem, přidáme několik lžic horké vody a lehce promixujeme tyčkovým mixérem, stačí jen pár krát mixnout. Vody dejte jen tolik, aby hmota byla trochu spojená a nedrolila se.
  2. Přidejte sůl, majoránku, rozdrcený česnek, kmín a pohankovou mouku a dobře promíchejte. Mouky dejte tolik, aby hmota byla tužší a šly udělat placky.
  3. Namočenýma rukama tvarujte placky velikosti dlaně, vysoké asi 2 cm.
  4. Do kvalitní pánve dejte vysokou vrstvu oleje vhodného na smažení, výška oleje by měla být asi 2 cm. Zapněte naplno a jakmile bude olej dostatečně ohřátý, dejte placky smažit.
  5. Smažte po celou dobu naplno zapnutém ohni, placky se potřebují udělat zprudka, tak nenasáknou tolik tuku.
  6. Placky smažte po obou stranách do zlaté barvy, otočte je, až když se samy odlepí od dna.
  7. Po osmažení je klaďte na savý papír, kde se mohou okapat.

Praktické

  • Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře. Jsou vhodné i na svačinu, protože jsou chutné i studené.
  • Ke smaženým pokrmům doporučujeme podávat nastrouhaný daikon, napomáhá trávení.
  • Na plackách je nejchutnější to, že křupou a jsou smažené. Tyto jsou navíc ještě kořeněné a tudíž chuťově výrazné.

Obměna

  • 12910242_10154160206394388_1084170972_nPlacky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.

Děti

  • Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to déle než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

21 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Taky jsem dělala, zbyla mi rýže, červená ledvina, přidala jsem ještě červenou řepu , k tomu udělala česnekovou tofunézu a moc jsem se olizovala 😀

  2. Placky jsem dnes použila místo knedlíků k veganskému “segedínu” a moc jsme si pochutnali. Segedín jsem uvařila tradičním postupem, ale se sójovým masem, rostlinným mlékem a část zelí jsem přidala úplně nakonec, aby neprošlo delší tepelnou úpravou. Měli jsme tedy “pořádný oběd”, který v pohodě snědl i můj manžel. I když on sní ledacos, málokdy frflá, že mu něco neleze…

    • Víc takových mužů 🙂 Díky za zprávu. Jinak my sojové maso nedoporučujeme (viz http://www.jimejinak.cz/soja-ano-nebo-ne/), lepší je buď luštěnina nebo třeba seitan. Ale když se tím člověk necpe často, tak o nic nejde. Určitě to takhle bylo zdravější a pro mě i chutěnjší než klasika.

      • Sójové maso nepoužívám často, už jsem ale před časem na manžela zkoušela “segedín” s fazolemi a tam byl úspěch menší. Takže jsem ho zvolila jako ne ideální, ale lepší možnost než maso. Já maso nejím vůbec, manžel ano, takže to občas takhle šidím – vlk se nažere a koza zůstane celá :o) Jinak děkuji za vaše stránky. Už dlouho se snažím jíst zdravěji než je dnes běžné, druhým rokem se snažím jíst bez živočišných složek, ale vždy jsem měla problém se skladbou jídelníčku – aby byl vyvážený s dostatkem bílkovin. Díky vašemu systému stravování jsem pro sebe našla cestu a pravidla, se kterými je život jednodušší :o). Držím palce v další práci…

        • Bezva Katko, tak to jste to dobře vymyslela. Možná by mu chutnal jak ten seitan, tak uzený tempeh nebo pak taková ta různá “masa” jako je Robi apod. Ale jinak bych mu klidně nějaké to maso nechala, ať je spokojený. Není nutné držet chlapy za každou cenu na veganské stravě, ale chce to maso střídmě a se zeleninou, když už 🙂 Moc díky za vaši pochvalu! :-)))

  3. Dneska jsem dělala. Přidala jsem do nich tempeh, tak jsem si udělala takové “bramboráky” s uzeným 🙂 a k tomu salát coleslaw. Parádička…. 😀

  4. Jsou výborné ale z té trouby to nějak není ono.Máme radši smažené, ale nevím jak často v chladných dnech je můžu dělat, aby naše játra netrpěly?Nejradši bych je jedla každý týden.:D

    • Každý týden to určitě není problém 🙂 A v troubě se dají dělat potřené oleje, to je podobnější smaženému.

  5. Dělala jsem ze zbylé rýže a šlo mi to krásně. Samozřejmě, že i výborně chutnaly, měla jsem je s houbovou omáčkou.

  6. Tak já nevím, placky se mi rozpadají 🙁 kde dělám chybu? Rozpadají se na pánvi a ještě víc v troubě, potřené olejem…a to jsem do nich pro jistotu přidala vejce…

      • Bylo to tím 🙂 udělala jsem hustší těsto a vyšlo to 🙂 a jak dlouho se placky pečou v troubě? Na kolik stupňů?

  7. Také tyto placky peču v troubě. Vlastně, všechny placky peču v troubě. Nemusím totiž stát u sporáku 🙂 A jelikož jsem magor, kterej vaří i 2 jídla najednou, a do toho ještě peče nebo připravuje sladké, je to také celková úspora času.

    • Tak to je suprovní nápad. Jsem stejná. Znám to. Navíc zítra odjíždíme na dovolenou a placky na cestu se budou hodit. A s humusem ,k tomu kvašená zelenina … mňam ..

  8. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMořské řasy
Další článekPlodná města – dnešní film