Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k sušenkám, ve které nenajdete žádný cukr ani jeho náhražky.

Ingredience
  • 220 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 90 ml rýžového mléka
  • hrst rozinek
  • 100 g mandlí
  • špetka soli
  • 1 lžička anýzu
  • 1 lžička fenyklu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • špetka jedlé sody
  • špetka prášku do pečiva bez fosfátů
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z půlky citronu

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Jak připravit toskánské suchary s mandlemi

  1. Nasekejte na hrubo většinu mandlí, část jich nechte v celku.
  2. Do mísy vložte všechny suché ingredience. Vnitřek vanilkového lusku prsty pořádně promíchejte s moukou.
  3. Přidejte olej a rýžové mléko. Smíchejte.
  4. Těsto rozdělte na dva díly. Poté vytvořte dva dlouhé a asi 4 až 5 cm široké bochníky. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15-20 minut při 200°C.
  5. Poté vyjměte a nechte mírně vychladnout. Ostrým nožem nařežte typické tvary cantucci. Není to jednoduché, protože celé mandle odolávají a některé plátky se mohou zlomit.
  6. Poté znovu pečte při teplotě snížené na 160°C a dopečte, dokud cantucci nezezlátnou. Výsledkem mají být křupavé, trošku tvrdší suchary.

Praktické

  • Aby se vám to lépe krájelo, doporučuji mandle nasekat na menší kusy.
  • Můžete těsto rozdělit na dvě dávky a každou ochutit jinak viz obměna.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Na ochucení můžete použít pistáciové oříšky, jakékoli jiné ořechy, čokoládové kapky, záleží na vaší fantazii.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto suchary zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru. Mějte ale na paměti, že se jedná o pečivo tvrdší konzistence. Pro děti nasekejte mandle nebo ořechy na menší kousky.

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tedy Vierko, snědla bych celý plech… 🥰. Děkuji Ti za luxusní předpis 😘.

Jsou výborné! Trochu jsem se bála koření, běžně fenykl s anýzem nepoužívám, ale výslednou chutí jsem moc mile překvapená. Pekla jsem bezlepkové ze směsi pohankové, čirokové a kukuřičné mouky. Jinak vše podle receptu.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Adzuki energy balls

Bez cukru, bez vajec, bez mléka, bez lepku, ale rozhodně ne bez chuti! Takové jsou tyto snadné a rychlé nepečené kuličky. Energii vám dodají také díky obsa...

Vánoční rýžový krém bez cukru

Nestihli jste udělat vánoční cukroví a máte chuť na sladké? Máte bezlepkovou dietu? Snadná pomoc! Jednoduchý, rychlý a chutný dezert bez laktózy a lepku př...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Čokoládovo-maková buchta nebo bábovka

Nadýchaná, šťavnatá, zdravá buchta tak, jak ji máme všichni rádi. S mákem, kakaem a vlašskými ořechy. Slazená pouze sušeným ovocem a zcela bez mléka i vaje...