Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k sušenkám, ve které nenajdete žádný cukr ani jeho náhražky.

Ingredience
  • 220 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 90 ml rýžového mléka
  • hrst rozinek
  • 100 g mandlí
  • špetka soli
  • 1 lžička anýzu
  • 1 lžička fenyklu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • špetka jedlé sody
  • špetka prášku do pečiva bez fosfátů
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z půlky citronu

Jak připravit toskánské suchary s mandlemi

  1. Nasekejte na hrubo většinu mandlí, část jich nechte v celku.
  2. Do mísy vložte všechny suché ingredience. Vnitřek vanilkového lusku prsty pořádně promíchejte s moukou.
  3. Přidejte olej a rýžové mléko. Smíchejte.
  4. Těsto rozdělte na dva díly. Poté vytvořte dva dlouhé a asi 4 až 5 cm široké bochníky. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15-20 minut při 200°C.
  5. Poté vyjměte a nechte mírně vychladnout. Ostrým nožem nařežte typické tvary cantucci. Není to jednoduché, protože celé mandle odolávají a některé plátky se mohou zlomit.
  6. Poté znovu pečte při teplotě snížené na 160°C a dopečte, dokud cantucci nezezlátnou. Výsledkem mají být křupavé, trošku tvrdší suchary.

Praktické

  • Aby se vám to lépe krájelo, doporučuji mandle nasekat na menší kusy.
  • Můžete těsto rozdělit na dvě dávky a každou ochutit jinak viz obměna.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Na ochucení můžete použít pistáciové oříšky, jakékoli jiné ořechy, čokoládové kapky, záleží na vaší fantazii.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto suchary zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru. Mějte ale na paměti, že se jedná o pečivo tvrdší konzistence. Pro děti nasekejte mandle nebo ořechy na menší kousky.

 

Čtěte na toto téma dále

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...
  1. Jsou výborné! Trochu jsem se bála koření, běžně fenykl s anýzem nepoužívám, ale výslednou chutí jsem moc mile překvapená. Pekla jsem bezlepkové ze směsi pohankové, čirokové a kukuřičné mouky. Jinak vše podle receptu.

  2. „Vierka“
    Dnešní den jsem Vierce věnoval,
    se skvělými jídly se miloval.
    Vierka je žena bez přetvářky,
    skvělé recepty jsou její lásky.
    Moc jsem tomuto receptu nevěřil a pak mě to velmi mile překvapilo. To sladění chutí, jak už je u této autorky receptu zvykem, bylo velmi chutné. Druhý den, když se rozleží madle a koření se vše povýší ještě o úroveň výše 🙂

  3. Vierko, vynikající!!! Dnes peču znovu. Přesně jste se mi trefila do chutě. Přidala jsem si pár datlí, ale jinak jsem se držela receptu. Děkuji za recept.

    • Bezlepkové bohužel jsem nezkoušela, podle mě to nebude držet pohromadě. Ale zkuste třeba z poloviční dávky co to udělá.

    • Sójové sušené mléko jsem nikdy nezkoušela. Klasické sójové může být použito. Já dávám rýžové, protože je sladší než ostatní rostlinná mléka i když je neslazene. Jelikož v receptu není žádné sladidlo, tak rýžové mléko je vhodnější

    • Ne pouze rozinky. Já sladidla už nepoužívám, ale můžete zkusit přidat. Jen nevím kolik.

      • Tak jsem dnes zkusila, a je to moc dobré, dala jsem místo rozinek trochu rýžového sirupu..fakt dobré, příště si udělám pro sebe s rozinkami..:) a možná uberu trochu oleje…
        Opět děkuji za inspiraci…

  4. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVše o vitamínu D a jak ho doplnit
Další článekRakovina přiměla maminku v 65 letech jíst jinak