Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k sušenkám, ve které nenajdete žádný cukr ani jeho náhražky.
Ingredience

- 220 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- 50 ml slunečnicového oleje
- 90 ml rýžového mléka
- hrst rozinek
- 100 g mandlí
- špetka soli
- 1 lžička anýzu
- 1 lžička fenyklu
- 1/2 vanilkového lusku
- špetka jedlé sody
- špetka prášku do pečiva bez fosfátů
- kůra z bio citrónu
- šťáva z půlky citronu
Jak připravit toskánské suchary s mandlemi
- Nasekejte na hrubo většinu mandlí, část jich nechte v celku.
- Do mísy vložte všechny suché ingredience. Vnitřek vanilkového lusku prsty pořádně promíchejte s moukou.
- Přidejte olej a rýžové mléko. Smíchejte.
- Těsto rozdělte na dva díly. Poté vytvořte dva dlouhé a asi 4 až 5 cm široké bochníky. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15-20 minut při 200°C.
- Poté vyjměte a nechte mírně vychladnout. Ostrým nožem nařežte typické tvary cantucci. Není to jednoduché, protože celé mandle odolávají a některé plátky se mohou zlomit.
- Poté znovu pečte při teplotě snížené na 160°C a dopečte, dokud cantucci nezezlátnou. Výsledkem mají být křupavé, trošku tvrdší suchary.
Praktické
- Aby se vám to lépe krájelo, doporučuji mandle nasekat na menší kusy.
- Můžete těsto rozdělit na dvě dávky a každou ochutit jinak viz obměna.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
Obměna
- Na ochucení můžete použít pistáciové oříšky, jakékoli jiné ořechy, čokoládové kapky, záleží na vaší fantazii.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto suchary zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru. Mějte ale na paměti, že se jedná o pečivo tvrdší konzistence. Pro děti nasekejte mandle nebo ořechy na menší kousky.
Vierko, vynikající!!! Dnes peču znovu. Přesně jste se mi trefila do chutě. Přidala jsem si pár datlí, ale jinak jsem se držela receptu. Děkuji za recept.
To mám radost určitě s datem je to sladší. Takže skvělá a chytrá obměna.
To vypadá výborně – myslíte že by šly z pohankové cz mouky??
Bezlepkové bohužel jsem nezkoušela, podle mě to nebude držet pohromadě. Ale zkuste třeba z poloviční dávky co to udělá.
Dobře, děkuji…zkusím
Miluji pravé Cantucci,tak 100% vyzkouším.Jen mám dotaz,zda je možné místo rýžového mléka použít sojové ze sušeného sojového mléka.
Sójové sušené mléko jsem nikdy nezkoušela. Klasické sójové může být použito. Já dávám rýžové, protože je sladší než ostatní rostlinná mléka i když je neslazene. Jelikož v receptu není žádné sladidlo, tak rýžové mléko je vhodnější
Hm,to vypadá lákavě 😋 jen bych si místo fenyklu,dala skořicí a možná přidala pár datlí… vyzkouším 😉
Můžete samozřejmě vyzkoušet. Fenykl tomu dodá tu specifickou vůni, ale klidně vyzkoušejte skořici.
Moc zdravím Vierko,vím že už to nebude,,origo,,po Vašem, když já nějak fenykl,, nemusím,, ale díky za receptík,i.
To chápu, každý si může přizpůsobit recept své chuti 🥰
Vierko, v tomto receptu není žádné sladidlo? kromě rozinek…
Ne pouze rozinky. Já sladidla už nepoužívám, ale můžete zkusit přidat. Jen nevím kolik.
Tak jsem dnes zkusila, a je to moc dobré, dala jsem místo rozinek trochu rýžového sirupu..fakt dobré, příště si udělám pro sebe s rozinkami..:) a možná uberu trochu oleje…
Opět děkuji za inspiraci…