Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k sušenkám, ve které nenajdete žádný cukr ani jeho náhražky.

Ingredience
  • 220 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 90 ml rýžového mléka
  • hrst rozinek
  • 100 g mandlí
  • špetka soli
  • 1 lžička anýzu
  • 1 lžička fenyklu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • špetka jedlé sody
  • špetka prášku do pečiva bez fosfátů
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z půlky citronu

Jak připravit toskánské suchary s mandlemi

  1. Nasekejte na hrubo většinu mandlí, část jich nechte v celku.
  2. Do mísy vložte všechny suché ingredience. Vnitřek vanilkového lusku prsty pořádně promíchejte s moukou.
  3. Přidejte olej a rýžové mléko. Smíchejte.
  4. Těsto rozdělte na dva díly. Poté vytvořte dva dlouhé a asi 4 až 5 cm široké bochníky. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15-20 minut při 200°C.
  5. Poté vyjměte a nechte mírně vychladnout. Ostrým nožem nařežte typické tvary cantucci. Není to jednoduché, protože celé mandle odolávají a některé plátky se mohou zlomit.
  6. Poté znovu pečte při teplotě snížené na 160°C a dopečte, dokud cantucci nezezlátnou. Výsledkem mají být křupavé, trošku tvrdší suchary.

Praktické

  • Aby se vám to lépe krájelo, doporučuji mandle nasekat na menší kusy.
  • Můžete těsto rozdělit na dvě dávky a každou ochutit jinak viz obměna.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Na ochucení můžete použít pistáciové oříšky, jakékoli jiné ořechy, čokoládové kapky, záleží na vaší fantazii.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto suchary zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru. Mějte ale na paměti, že se jedná o pečivo tvrdší konzistence. Pro děti nasekejte mandle nebo ořechy na menší kousky.

 

Čtěte na toto téma dále

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Mé tělo i duše blahem si vrní (Petra)

Petra: Moji milí, jsem nesmírně šťastná, že jsem s...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...
  1. Jsou výborné! Trochu jsem se bála koření, běžně fenykl s anýzem nepoužívám, ale výslednou chutí jsem moc mile překvapená. Pekla jsem bezlepkové ze směsi pohankové, čirokové a kukuřičné mouky. Jinak vše podle receptu.

  2. „Vierka“
    Dnešní den jsem Vierce věnoval,
    se skvělými jídly se miloval.
    Vierka je žena bez přetvářky,
    skvělé recepty jsou její lásky.
    Moc jsem tomuto receptu nevěřil a pak mě to velmi mile překvapilo. To sladění chutí, jak už je u této autorky receptu zvykem, bylo velmi chutné. Druhý den, když se rozleží madle a koření se vše povýší ještě o úroveň výše 🙂

  3. Vierko, vynikající!!! Dnes peču znovu. Přesně jste se mi trefila do chutě. Přidala jsem si pár datlí, ale jinak jsem se držela receptu. Děkuji za recept.

    • Bezlepkové bohužel jsem nezkoušela, podle mě to nebude držet pohromadě. Ale zkuste třeba z poloviční dávky co to udělá.

  4. Miluji pravé Cantucci,tak 100% vyzkouším.Jen mám dotaz,zda je možné místo rýžového mléka použít sojové ze sušeného sojového mléka.

    • Sójové sušené mléko jsem nikdy nezkoušela. Klasické sójové může být použito. Já dávám rýžové, protože je sladší než ostatní rostlinná mléka i když je neslazene. Jelikož v receptu není žádné sladidlo, tak rýžové mléko je vhodnější

    • Ne pouze rozinky. Já sladidla už nepoužívám, ale můžete zkusit přidat. Jen nevím kolik.

      • Tak jsem dnes zkusila, a je to moc dobré, dala jsem místo rozinek trochu rýžového sirupu..fakt dobré, příště si udělám pro sebe s rozinkami..:) a možná uberu trochu oleje…
        Opět děkuji za inspiraci…

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVše o vitamínu D a jak ho doplnit
Další článekRakovina přiměla maminku v 65 letech jíst jinak