Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k sušenkám, ve které nenajdete žádný cukr ani jeho náhražky.

Ingredience
  • 220 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 90 ml rýžového mléka
  • hrst rozinek
  • 100 g mandlí
  • špetka soli
  • 1 lžička anýzu
  • 1 lžička fenyklu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • špetka jedlé sody
  • špetka prášku do pečiva bez fosfátů
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z půlky citronu

Jak připravit toskánské suchary s mandlemi

  1. Nasekejte na hrubo většinu mandlí, část jich nechte v celku.
  2. Do mísy vložte všechny suché ingredience. Vnitřek vanilkového lusku prsty pořádně promíchejte s moukou.
  3. Přidejte olej a rýžové mléko. Smíchejte.
  4. Těsto rozdělte na dva díly. Poté vytvořte dva dlouhé a asi 4 až 5 cm široké bochníky. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15-20 minut při 200°C.
  5. Poté vyjměte a nechte mírně vychladnout. Ostrým nožem nařežte typické tvary cantucci. Není to jednoduché, protože celé mandle odolávají a některé plátky se mohou zlomit.
  6. Poté znovu pečte při teplotě snížené na 160°C a dopečte, dokud cantucci nezezlátnou. Výsledkem mají být křupavé, trošku tvrdší suchary.

Praktické

  • Aby se vám to lépe krájelo, doporučuji mandle nasekat na menší kusy.
  • Můžete těsto rozdělit na dvě dávky a každou ochutit jinak viz obměna.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Na ochucení můžete použít pistáciové oříšky, jakékoli jiné ořechy, čokoládové kapky, záleží na vaší fantazii.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let nebo svátečně jako cukroví pro děti v 1,5 roce věku. Pokud však dáváte mladšímu dítěti běžně sušenky, pečivo apod., můžete tyto suchary zařadit zcela bez obav také, je to zdravější varianta bez cukru. Mějte ale na paměti, že se jedná o pečivo tvrdší konzistence. Pro děti nasekejte mandle nebo ořechy na menší kousky.

 

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...
  1. Vierko, vynikající!!! Dnes peču znovu. Přesně jste se mi trefila do chutě. Přidala jsem si pár datlí, ale jinak jsem se držela receptu. Děkuji za recept.

    • Bezlepkové bohužel jsem nezkoušela, podle mě to nebude držet pohromadě. Ale zkuste třeba z poloviční dávky co to udělá.

    • Sójové sušené mléko jsem nikdy nezkoušela. Klasické sójové může být použito. Já dávám rýžové, protože je sladší než ostatní rostlinná mléka i když je neslazene. Jelikož v receptu není žádné sladidlo, tak rýžové mléko je vhodnější

    • Ne pouze rozinky. Já sladidla už nepoužívám, ale můžete zkusit přidat. Jen nevím kolik.

      • Tak jsem dnes zkusila, a je to moc dobré, dala jsem místo rozinek trochu rýžového sirupu..fakt dobré, příště si udělám pro sebe s rozinkami..:) a možná uberu trochu oleje…
        Opět děkuji za inspiraci…

  2. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVše o vitamínu D a jak ho doplnit
Další článekRakovina přiměla maminku v 65 letech jíst jinak