Čočkovou pomazánku děláme často a rádi. Je rychle hotová a chutná i zdravou výživou nedotčeným návštěvám. Ty říkají, že to chutná jako normální paštika.

Ingredience
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • sůl
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Jak snadno připravit paštiku z červené čočky

  1. Dáme vařit čočku do vody, nesolíme.
  2. Vaříme 15-20 minut do změknutí.
  3. Cibuli nakrájíme na kostky.
  4. V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli, osolíme a orestujeme dozlatova.
  5. Přidáme uvařenou čočku, trochu sojové omáčky a trochu octů a rozmixujeme.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sojovou omáčku nebo ocet.
  7. Mixujeme, dokud není konzistence hlaďounká a homogenní.

Praktické

  • Pokud je čočka příliš suchá a nejde snadno rozmixovat, přidáme trochu vývaru nebo vody.
  • Pokud naopak po vaření čočky zbylo mnoho vody, do mixování ji nedáváme všechnu, aby nebyla pomazánka řídká.
  • Čím více oleje, tím hladší konzistenci dostanete a tím více se našlehá, takže s ním nešetřete. Pokud tedy nepotřebujete šetřit játra a žlučník.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Kombinujeme

  • Chuť pomazánky vynikne skvěle na kváskovém chlebu.
  • Další možnost je namazat ji na tortillu, palačinku nebo na obilné placky.
  • Doporučujeme k pomazánce přidat kopeček kvašené zeleniny a zeleninu tepelně upravenou.

Obměna

  • Místo octů můžeme použít citrónovou šťávu.
  • Na dochucení můžeme přidat česnek nebo bylinky a koření. Já ráda dávám kurkumu, kmín, tymián a zázvor.

Děti

  • Tuto pomazánku mohou děti od 1 roku, ale šetříme s dochucovadly.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
  1. Vynikající rychlá pomazánka. Červená čočka je top 🤤. Dneska máme posezení z práce, tak jsem zvědavá, co na ni řeknou, všichni to jsou masozravci a nevím, jestli můžu s tímto konkurovat tataraku 🤔🤣

  2. Dobrý den, včera jsem ji zkusila a je moc dobrá, já nesmím žádné koření a ještě mám další omezení, a stačilo čočku uvařit a dát tam na oleji osmahlou cibulku a sůl a rozmixovat a je moc dobrá. Dávám v okolí vždy ochutnat, aby věděli co vše lze vyrobit z luštěnin. Díky tomu, že je jím pravidelně a vysadila jsem i další alergeny, přestávám mít chuť na čokolády – a to jsem velký závislák na cukru. Pěkný den :-)

    • Moje řeč Jardo 😉 Pořád dokola se mi potvrzuje, že ty nejjednodušší recepty jsou prostě skvělé 👍😉

  3. Nátierku som práve prichystala, priznám sa, neverila som v príliš dobrý výsledok, ale som nadšená, z mála prísad úžasná nátierka. Odporúčam.

  4. Udělala jsem z černé čočky, která mi zbyla, přidala trošku majoránky a musím říct, že byla báječná a od klasické paštiky vzhledově k nerozeznání a chuťově se jí dost podobá. Děkuji za báječný recept.

  5. Milá paní Evo. Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to byly karbanátky z červené čočky a sušených hub. Chutnaly nejen mně ale i mým synům /52,48 let/, kteří teprve nyní přicházejí na chuť zdravé výživy. Jsem ráda že mohu s Vaší pomocí – skvělých receptů – něco udělat pro své zdraví i zdraví mých blízkých. Zítra se chystám na štrúdl s kysaným zelím a pečení domácího kváskového chleba. Psala jsem již Vám jeden e-mail, nevím zdali se k Vám dostal, nějak mi zmizel, s počítačem mám trochu potíže a face book nemám. Z celého srdce Vám děkuji za Váš milý e-mail a Vaši odpověď.
    Přeji Vám vše dobré.
    Hofrichterová Zdeňka

    • Milá paní Zdeňko, moc děkuji za Vaše slova. Je úžasné, že Vaši synové mají maminku, co jim takhle uvaří. Chlapi v jejich věku většinou na změny moc nejsou. Mejlík jsem dostala a 26.2. v osm večer jsem posílala odpověď, pošlu ji pro jistotu znovu. Ze srdce děkuji za krásné psaní i tento komentář. Pro lidi jako jste vy je radost ty recepty a stránky tvořit. Báječný rok 2019 Vám i Vaší rodině, Eva

  6. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak z henny vznikly smrtící barvy na vlasy
Další článekNejlepší dýňová krémová polévka