Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Jednoduchá pomazánka z červené čočky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Čočkovou pomazánku děláme často a rádi. Je rychle hotová a chutná i zdravou výživou nedotčeným návštěvám. Ty říkají, že to chutná jako normální paštika.

Ingredience
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • sůl
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Iveta je od 24 let vegetariánkou, či spíše vegankou. Chodila do posilovny 5x týdně. Bez masa a mléka přivedla na svět...

Jak snadno připravit paštiku z červené čočky

  1. Dáme vařit čočku do vody, nesolíme.
  2. Vaříme 15-20 minut do změknutí.
  3. Cibuli nakrájíme na kostky.
  4. V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli, osolíme a orestujeme dozlatova.
  5. Přidáme uvařenou čočku, trochu sojové omáčky a trochu octů a rozmixujeme.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sojovou omáčku nebo ocet.
  7. Mixujeme, dokud není konzistence hlaďounká a homogenní.

Praktické

  • Pokud je čočka příliš suchá a nejde snadno rozmixovat, přidáme trochu vývaru nebo vody.
  • Pokud naopak po vaření čočky zbylo mnoho vody, do mixování ji nedáváme všechnu, aby nebyla pomazánka řídká.
  • Čím více oleje, tím hladší konzistenci dostanete a tím více se našlehá, takže s ním nešetřete. Pokud tedy nepotřebujete šetřit játra a žlučník.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Kombinujeme

  • Chuť pomazánky vynikne skvěle na kváskovém chlebu.
  • Další možnost je namazat ji na tortillu, palačinku nebo na obilné placky.
  • Doporučujeme k pomazánce přidat kopeček kvašené zeleniny a zeleninu tepelně upravenou.

Obměna

  • Místo octů můžeme použít citrónovou šťávu.
  • Na dochucení můžeme přidat česnek nebo bylinky a koření. Já ráda dávám kurkumu, kmín, tymián a zázvor.

Děti

  • Tuto pomazánku mohou děti od 1 roku, ale šetříme s dochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
8. 4. 2024

Teda Evi, to byla taková mňamka, že jsem tu porci snědla sama, a to proto, že jsem z ní udělala nechtěně polévku😆🙈 Přidávala jsem vodu z čočky sice po troškách, ale najednou mi ujela ruka a z pomazánky byla výtečná krémová polévka!🤭 Nicméně tento skvělý a jednoduchý recept budu určitě často opakovat.. Moc Ti děkuji!♥️🍀🌹

Kateřina
19. 10. 2022

Pořád mě udivuje, jak může z tak mála ingrediencí vzniknout něco tak svělýho! Opravdu rychlá příprava a lahodná chuť :)😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!