Čočkovou pomazánku děláme často a rádi. Je rychle hotová a chutná i zdravou výživou nedotčeným návštěvám. Ty říkají, že to chutná jako normální paštika.

Ingredience
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • sůl
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Jak snadno připravit paštiku z červené čočky

  1. Dáme vařit čočku do vody, nesolíme.
  2. Vaříme 15-20 minut do změknutí.
  3. Cibuli nakrájíme na kostky.
  4. V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli, osolíme a orestujeme dozlatova.
  5. Přidáme uvařenou čočku, trochu sojové omáčky a trochu octů a rozmixujeme.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sojovou omáčku nebo ocet.
  7. Mixujeme, dokud není konzistence hlaďounká a homogenní.

Praktické

  • Pokud je čočka příliš suchá a nejde snadno rozmixovat, přidáme trochu vývaru nebo vody.
  • Pokud naopak po vaření čočky zbylo mnoho vody, do mixování ji nedáváme všechnu, aby nebyla pomazánka řídká.
  • Čím více oleje, tím hladší konzistenci dostanete a tím více se našlehá, takže s ním nešetřete. Pokud tedy nepotřebujete šetřit játra a žlučník.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Kombinujeme

  • Chuť pomazánky vynikne skvěle na kváskovém chlebu.
  • Další možnost je namazat ji na tortillu, palačinku nebo na obilné placky.
  • Doporučujeme k pomazánce přidat kopeček kvašené zeleniny a zeleninu tepelně upravenou.

Obměna

  • Místo octů můžeme použít citrónovou šťávu.
  • Na dochucení můžeme přidat česnek nebo bylinky a koření. Já ráda dávám kurkumu, kmín, tymián a zázvor.

Děti

  • Tuto pomazánku mohou děti od 1 roku, ale šetříme s dochucovadly.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

maják v mlze

Dobrý den, jíst jinak začínám, učím se a moc...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)

Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...
  1. Vynikající rychlá pomazánka. Červená čočka je top 🤤. Dneska máme posezení z práce, tak jsem zvědavá, co na ni řeknou, všichni to jsou masozravci a nevím, jestli můžu s tímto konkurovat tataraku 🤔🤣

  2. Dobrý den, včera jsem ji zkusila a je moc dobrá, já nesmím žádné koření a ještě mám další omezení, a stačilo čočku uvařit a dát tam na oleji osmahlou cibulku a sůl a rozmixovat a je moc dobrá. Dávám v okolí vždy ochutnat, aby věděli co vše lze vyrobit z luštěnin. Díky tomu, že je jím pravidelně a vysadila jsem i další alergeny, přestávám mít chuť na čokolády – a to jsem velký závislák na cukru. Pěkný den :-)

    • Moje řeč Jardo 😉 Pořád dokola se mi potvrzuje, že ty nejjednodušší recepty jsou prostě skvělé 👍😉

  3. Nátierku som práve prichystala, priznám sa, neverila som v príliš dobrý výsledok, ale som nadšená, z mála prísad úžasná nátierka. Odporúčam.

  4. Udělala jsem z černé čočky, která mi zbyla, přidala trošku majoránky a musím říct, že byla báječná a od klasické paštiky vzhledově k nerozeznání a chuťově se jí dost podobá. Děkuji za báječný recept.

  5. Milá paní Evo. Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to byly karbanátky z červené čočky a sušených hub. Chutnaly nejen mně ale i mým synům /52,48 let/, kteří teprve nyní přicházejí na chuť zdravé výživy. Jsem ráda že mohu s Vaší pomocí – skvělých receptů – něco udělat pro své zdraví i zdraví mých blízkých. Zítra se chystám na štrúdl s kysaným zelím a pečení domácího kváskového chleba. Psala jsem již Vám jeden e-mail, nevím zdali se k Vám dostal, nějak mi zmizel, s počítačem mám trochu potíže a face book nemám. Z celého srdce Vám děkuji za Váš milý e-mail a Vaši odpověď.
    Přeji Vám vše dobré.
    Hofrichterová Zdeňka

    • Milá paní Zdeňko, moc děkuji za Vaše slova. Je úžasné, že Vaši synové mají maminku, co jim takhle uvaří. Chlapi v jejich věku většinou na změny moc nejsou. Mejlík jsem dostala a 26.2. v osm večer jsem posílala odpověď, pošlu ji pro jistotu znovu. Ze srdce děkuji za krásné psaní i tento komentář. Pro lidi jako jste vy je radost ty recepty a stránky tvořit. Báječný rok 2019 Vám i Vaší rodině, Eva

  6. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak z henny vznikly smrtící barvy na vlasy
Další článekNejlepší dýňová krémová polévka