Čočkovou pomazánku děláme často a rádi. Je rychle hotová a chutná i zdravou výživou nedotčeným návštěvám. Ty říkají, že to chutná jako normální paštika.
Ingredience
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • sůl
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Jak snadno připravit paštiku z červené čočky

  1. Dáme vařit čočku do vody, nesolíme.
  2. Vaříme 15-20 minut do změknutí.
  3. Cibuli nakrájíme na kostky.
  4. V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli, osolíme a orestujeme dozlatova.
  5. Přidáme uvařenou čočku, trochu sojové omáčky a trochu octů a rozmixujeme.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sojovou omáčku nebo ocet.
  7. Mixujeme, dokud není konzistence hlaďounká a homogenní.

Praktické

  • Pokud je čočka příliš suchá a nejde snadno rozmixovat, přidáme trochu vývaru nebo vody.
  • Pokud naopak po vaření čočky zbylo mnoho vody, do mixování ji nedáváme všechnu, aby nebyla pomazánka řídká.
  • Čím více oleje, tím hladší konzistenci dostanete a tím více se našlehá, takže s ním nešetřete. Pokud tedy nepotřebujete šetřit játra a žlučník.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Kombinujeme

  • Chuť pomazánky vynikne skvěle na kváskovém chlebu.
  • Další možnost je namazat ji na tortillu, palačinku nebo na obilné placky.
  • Doporučujeme k pomazánce přidat kopeček kvašené zeleniny a zeleninu tepelně upravenou.

Obměna

  • Místo octů můžeme použít citrónovou šťávu.
  • Na dochucení můžeme přidat česnek nebo bylinky a koření. Já ráda dávám kurkumu, kmín, tymián a zázvor.

Děti

  • Tuto pomazánku mohou děti od 1 roku, ale šetříme s dochucovadly.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Milá paní Evo. Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to byly karbanátky z červené čočky a sušených hub. Chutnaly nejen mně ale i mým synům /52,48 let/, kteří teprve nyní přicházejí na chuť zdravé výživy. Jsem ráda že mohu s Vaší pomocí – skvělých receptů – něco udělat pro své zdraví i zdraví mých blízkých. Zítra se chystám na štrúdl s kysaným zelím a pečení domácího kváskového chleba. Psala jsem již Vám jeden e-mail, nevím zdali se k Vám dostal, nějak mi zmizel, s počítačem mám trochu potíže a face book nemám. Z celého srdce Vám děkuji za Váš milý e-mail a Vaši odpověď.
    Přeji Vám vše dobré.
    Hofrichterová Zdeňka

    • Milá paní Zdeňko, moc děkuji za Vaše slova. Je úžasné, že Vaši synové mají maminku, co jim takhle uvaří. Chlapi v jejich věku většinou na změny moc nejsou. Mejlík jsem dostala a 26.2. v osm večer jsem posílala odpověď, pošlu ji pro jistotu znovu. Ze srdce děkuji za krásné psaní i tento komentář. Pro lidi jako jste vy je radost ty recepty a stránky tvořit. Báječný rok 2019 Vám i Vaší rodině, Eva

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak z henny vznikly smrtící barvy na vlasy
Další článekNejlepší dýňová krémová polévka