Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Žlutá polévka s bílými fazolemi

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Žlutá polévka vznikla z toho, co jsem našla v lednici. Sklidila velký úspěch a já musela slíbit, že ji dám na web :-).

Ingredience
pro 4 porce
  • 100 g cibule
  • 100 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 1 PL oleje
  • lžička drceného kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • lžíce řasy Hiziky (nemusí být)
  • hrnek a půl uvařených bílých fazolí
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 6 lžíce rostlinné smetany
  • litr zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet na dochucení

Moniku trápí revmatoidní artritida. Hledala lék všude, nakonec zjistila, že si stejně bude m...

Jak připravit kurkumovou polévku s bílými fazolemi

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na malé kostičky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, česnek, celer a mrkev, osolíme a restujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme řasu, kmín, kurkumu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. Polovinu fazolí rozmixujeme, zahustí nám polévku.
  5. Přidáme do hrnce celé i rozmixované fazole a necháme společně povařit asi 3 minuty.
  6. Odstavíme hrnec, přidáme rostlinnou smetanu a podle chuti dokyselíme a dosolíme umeoctem, dáváme ho několik lžic, ale pozor, ať polévku nepřesolíte.
  7. Polévku ozdobíme pár lístečky bazalky nebo petrželky.

Praktické

  • Pokud nám vyjde polévka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
  • Polévku lze uvařit i z jiného druhu luštěniny.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměnit dle zásob a chuti.
  • Místo fazolí můžete dát cizrnu nebo uvařený celý hrách.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu jen ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, soli a oleje.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dnes jsem vařila prvně tuto polévku a je tedy luxusní 😋 Určitě jsem nevařila naposledy 😁 Děkujeme 😊

Jaroslav Hlávka
29. 7. 2023

Nedělní snídaně 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.
7
26

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.
2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.