Žlutá polévka vznikla z toho, co jsem našla v lednici. Sklidila velký úspěch a já musela slíbit, že ji dám na web :-).

Ingredience
pro 4 porce
  • 100 g cibule
  • 100 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 1 PL oleje
  • lžička drceného kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • lžíce řasy Hiziky (nemusí být)
  • hrnek a půl uvařených bílých fazolí
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 6 lžíce rostlinné smetany
  • litr zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet na dochucení

Jak připravit kurkumovou polévku s bílými fazolemi

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na malé kostičky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, česnek, celer a mrkev, osolíme a restujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme řasu, kmín, kurkumu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. Polovinu fazolí rozmixujeme, zahustí nám polévku.
  5. Přidáme do hrnce celé i rozmixované fazole a necháme společně povařit asi 3 minuty.
  6. Odstavíme hrnec, přidáme rostlinnou smetanu a podle chuti dokyselíme a dosolíme umeoctem, dáváme ho několik lžic, ale pozor, ať polévku nepřesolíte.
  7. Polévku ozdobíme pár lístečky bazalky nebo petrželky.

Praktické

  • Pokud nám vyjde polévka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
  • Polévku lze uvařit i z jiného druhu luštěniny.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměnit dle zásob a chuti.
  • Místo fazolí můžete dát cizrnu nebo uvařený celý hrách.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu jen ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, soli a oleje.

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

5 kg dole a klouby už ani nevím, že mám (Andrea)

Andrea: Milá Evo, milý celý týme Jíme Jinak! Chci...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Nemusím vymýšlet, co vařit, hubnu a jsem trpělivější a laskavější (Zuzka)

Zuzka: Zdravím všechny kurzovníky. Včerejší půst jsem dala kroupovo-zeleninový...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...
  1. Výborná, děkuji za recept! Oceňuji zejména barvu. Většinou vše co vařím končí univerzální hnědou barvou, tohle mělo nádech žluté. A shodou okolností byly uvařené fazole v lednici bez nějakého plánu na jídlo.

    • Já zase už tolikrát chtěla udělat nějakou hnědou (hlavně teda omáčku) a vůbec mi to nevychází, pořád to hraje všema barvama :-))

  2. Dnes jsem měla žlutou polévku k obědu.Je opravdu výborná.Ještěže jsem jí uvařila víc.Děkuji za recept.

  3. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová polévka z velké dýně s bílou miso pastou
Další článekKoprová čočka