- 1 litr zeleninového vývaru/ nebo horkou vodu
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 červená řepa (asi 100 g)
- 3 polévkové lžíce červené čočky
- olej
- sůl
- umeocet
- na ozdobu: sezamové semínka
Jak připravit čočkovou polévku s řepou
- Dáme ohřát zeleninový vývar nebo použijeme horkou vodu.
- Cibuli a mrkev nakrájíme na větší kostky, červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle.
- Na dno hrnce dáme olej, přidáme cibuli a mrkev a sůl a společně chvíli restujeme.
- Přidáme řepu a červenou čočku a zalijeme vařícím vývarem. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
- Polévku vypneme, přidáme lžíci umeocta a rozmixujeme tyčkovým mixérem do hladkého krému.
- Podáváme posypané sezamovým semínkem a petrželkou.
Praktické
- Pokud by byla polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.
Obměna
- Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
- Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
- Děti od 2 let mohou polévku s námi.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Ahojky, nesehnala jsem řepu. Muze byt ta vařená co prodávají v celku ve vakuu? Nebude to divné? 😃
Jednoduchý fajn recept, ještě jsem tam přidala bobkový list, kapku rostl.smetany a nemixovala (měli jsme totiž na druhé jídlo omáčku). A třeba i tip ostatním: aby tam něco plavalo, zkusila jsem místní recept na rychlé knedlíky/nočky z jemných ovesných vloček a poh.mouky, které jsem výrazněji ochutila (černá sůl, uzená paprika, sušený česnek a moje mamka si myslela, že jsou masové 😊) a udělala jsem je menší. Ze začátku to bylo na talíři moc krásné, pak se ale rozpadly a polévku zahustily. Příště je uvařím zvlášť jako přílohové a dáme si je suché až na talíř. Bude tam další “kousací” složka.