Od farmáře jsem dostala první červenou řepu. Ve spojení s červenou čočkou, mrkví a cibulí z ní byla výborná, krémová řepovo-čočkový polévka.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ nebo horkou vodu
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 červená řepa (asi 100 g)
  • 3 polévkové lžíce červené čočky
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • na ozdobu: sezamové semínka

Jak připravit čočkovou polévku s řepou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar nebo použijeme horkou vodu.
  2. Cibuli a mrkev nakrájíme na větší kostky, červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Na dno hrnce dáme olej, přidáme cibuli a mrkev a sůl a společně chvíli restujeme.
  4. Přidáme řepu a červenou čočku a zalijeme vařícím vývarem. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
  5. Polévku vypneme, přidáme lžíci umeocta a rozmixujeme tyčkovým mixérem do hladkého krému.
  6. Podáváme posypané sezamovým semínkem a petrželkou.

Praktické

  • Pokud by byla polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.

Obměna

  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.

Děti od 2 let mohou polévku s námi.

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ahoj, prosím o radu…
    U tohoto a dalších receptů jsem se setkala s informací, že lze podávat dítěti od 1 roku. Doteď ale žiji v představě, že v roce se ještě nemá dítěti podávat jídlo, kde se něco restuje na oleji, popř. že do roka a půl nedáváme oleje vůbec. Jak to prosím je??? Při vaření pro mimčo se snažím o pestrost, ale připravuji vše zvlášť (bez restování), takže je všechno náročnější a chuťově jednotvárnější. Ona přece jen restovaná cibulka chutná jinak, než napařená…
    Děkuji.

    • Do roka je lepší olej nedávat, ale záleží zase na tom, zda je dítě kojené a jak dobře jí. U velkých strávníků se může začít s kapkou oleje už od 10 měsíců, stejně tak opatrně s luštěninami. Od roka už se vždy začíná pomalu s olejem a stejně tak pomalu se solí a postupně se může i začít trochu restovat.

  2. To zní skvěle. Teď ráno ujíždím na krémových miso polévkách, tak tohle bude super inspirace na zítra 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekV zajetí ohnivého věku I.
Další článekDětský letní tábor