Víte, že i meloun se dá reklamovat? Ale co s ním, když účtenku už nemáte a v kuchyni leží pětikilový macek bez chuti? U nás se hned tak něco nevyhodí.

První meloun v sezóně

Každý rok se nachytám. Místo na zmrzlinu vyrazím v prvním parném dni pro meloun. I když čekám dva tři týdny od doby, co je začnou vozit i k nám, stejně ten první většinou nestojí za to. Letos jsem to vydržela do tohoto týdne. U pokladny se ptám, zda jsou melouny dobré. „Už se tři týdny prodávají a zatím si nikdo nestěžoval,“ pravila pokladní, tak jsem ho vzala a šla. Když došlo na rozkrojení melounu, lekla jsem se. Tolik vody, co se vyvalilo, mě zaskočilo. První co mě napadlo bylo, že melounu praskla voda. Plodová. Pak jsem si chvíli hrála se slovíčky voda a plod a říkala si, že voda z melounu je skutečně voda z plodu, a utírala u toho zmáčenou kuchyňskou linku. Jenže mi při tom došlo, že ta voda je naprosto čirá, nelepí, není ani trochu červená, ani sladká. „Je to fakt jen voda!“ blesklo mi hlavou. A vzpomněla jsem si, jak se za totáče napichovalo maso a plnilo vodou, aby bylo těžší na váhu. To samé se prý dělalo i s melouny. No dírku po vpichu jsem neobjevila, ale té vody bylo podezřele mnoho. Bohužel i chuť tomu odpovídala. Meloun to připomínalo jen hodně vzdáleně.

Reklamace melounu

Když jsem při příštím nákupu potkala vedoucí prodejny, tak jsem si neodpustila poznámku o tom, jak velmi vodovatý a zcela bez chuti byl poslední meloun. Prý jsem ho měla přinést i s účtenkou, vrátili by mi peníze nebo vyměnili za jiný. Prý už jich letos několik přišli lidé reklamovat. Tak to mě zaskočilo. Účtenky za ovoce a zeleninu si neschovávám, i když teď je nově dávají ke každému nákupu už i na trhu. Skutečně mě nikdy nenapadlo přinést rozkrojený meloun zpět do obchodu. Jak jsem stará, tak jsem nezkušená. Tak se o to s vámi jdu podělit, abyste byli chytřejší než já.

Co s ním, když není dobrý

Pokud jste dopadli jako já a koupili meloun, který nemá chuť, a nemáte ani účtenku, abyste ho vrátili. Ještě máte šanci jej zpracovat a pochutnat si. Možností je mnoho. Můžete jej rozmixovat a udělat z něj ovocný koktejl.Sladkost dodáte jiným ovocem, rozinkami nebo přidáním sladu či sirupu. My jsme letos z našeho prvního melounu udělali vynikající nápoj, když jsme ho rozmixovali spolu s hruškou a jablkem. Ani nebylo potřeba ničím doslazovat, na fotce vidíte, jak děti sosají, ani netuší, že je fotím. Další variantou je tento mix dát do tvořítek na nanuky a nechat zmrznout. Za pár hodin máte výbornou zmrzlinu. Pokud je na zmrzlé ještě chladno, bezpečně na vás počká v mrazáku. V předchozích letech jsem nedozrálý meloun přidala ke kompotu z jablek a do agaru. Naštěstí nikdy nebyl přímo nechutný, zatím byl jen málo sladký nebo totálně vodový.

Melounům zdar

Doufám, že vaše první letošní melouny budou v lepší kondici než ten náš, a pokud ne, že jej šikovně zpracujete a třeba nám pošlete recept, co jste s ním vymysleli. Já si příště určitě vezmu účtenku.

Blížícímu se létu a melounům zdar!

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Bezva rady! Moc cenné. Já jsem se třeba ani za posledních 120 let nenaučila kupovat ananas nebo mango. Ananas jsem dostala jako dárek – byl tak syrový trpký a hnusný, že skončil v popelnici. Mango jsem musela zapracovat do ovesné kaše – nebylo to ono… Takže zpět k našim jabkům, hruškám a třešním…

    • Ananas vezmete za tu zelenou listovou štětičku a jemně zkusíte kroutit. Pokud drží jako přibitá, je nezralý. Pokud by se ihned uvolňovala, je nahnilý. U zralého ananasu máte pocit, že by ukroutit šla (ale nedělejte to, jinak se hned zkazí :-D )

  2. Reklamovat meloun, to jsem ještě neslyšela. Naštěstí ty naše španělské už jsou krásně slaďoučké. Nedokázala bych si bez nich léto ani představit tady v těch 40 stupňových vedrech:-)
    Mám ještě jeden tip co s ne příliš chutným melounem. Nevím, jestli se někdo vyznáte ve španělské kuchyni, ale já z něj dělám gazpacho, dávám ho namísto rajčat, nebo někdy půl na půl, aby to nebyly jenom samá rajčata. Zbytek okurka, kousek zelené papriky, trochu cibule, česnek, rozmočit kousek chleba, špetka římského kmínu, rozmixovat a dochutit umeoctem a olivovým olejem. Je to vynikající a krásně osvěžující.

  3. Tak u melounu jsem zatím měla štěstí, vždy dobrý, zralý až přezrálý. Ale jen mám takovou malou poznámečku – nepamatuji, že by se za totáče napichovalo maso vodou. Zato nyní se to dělá celkem běžně, dokonce i na to existuje kategorie „křehčené“.

  4. Evi,

    díky za radu. Také by mne nenapadlo meloun reklamovat. My už první měli minulý týden a byl naštěstí dobrý.

    Tak ať jsou naše další nákupy vydařené!!!! ;)

    Dana ;o)

  5. Jé, zrovna včara jsem mixovala náš první meloun – totálně bez chuti – s jahodama a troškou sladu. Bylo to nakonec naprosto luxusní osvěžení :-)

    • To jsem dělala loni – jahody od návštěvy i meloun byly prostě ještě moc nezralé, ale společně rozmixované a doslazené sladem vytvořili ohromnou mnamku, to můžu potvrdit. Měli jsme toho hodně, takže část přišla do mrazáku a byla z toho dokonalá dřeň, mňam :-)

  6. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekAktivní dovolená na Vysočině
Další článekPořád roste něco k jídlu