Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Arašídový hummus

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Skvělá pomazánka na pečivo a placky, která má jemnou burákovou chuť. Příjemná změna, vyzkoušejte.

Ingredience
na misku hummusu
  • 2 hrnky vařené cizrny
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 2 stroužky česneku
  • voda z cizrny/voda/vývar
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • olej
  • sůl

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivk...

Jak připravit burákový hummus

  1. Na větším množství oleje orestujeme cibuli se solí dozlatova. Přidáme cizrnu a trochu vody z cizrny (nebo vývar či vodu) a krátce prohřejeme.
  2. Vypneme, přidáme česnek, koření, arašídové máslo a vše rozmixujeme dohladka.
  3. Podle potřeby přidáváme vývar z cizrny, abychom dosáhli požadované konzistence.
  4. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť sojovou omáčkou a umeoctem.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez soji vynechte sojovou omáčku a více osolte.
  • Pokud nemáte arašídové máslo, přidejte do mixéru hrstičku buráků. Pokud máte výkonný mixér, udělá vám to stejnou službu.
  • Tento hummus je výborný jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů, omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo majoránky a kmínu můžeme dát např. kurkumu, kari koření nebo oblíbené bylinky.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Cibuli můžete vynechat.
  • Místo umeocta můžete dát jablečný ocet nebo citrón, ale bude potřeba přisolit.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let, pokud ubereme dochucovadla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Vlašské ořechy a mandle skladujeme vyloupané v mrzáku několik měsíců a před použitím namočíme na několik hodin do vody a vysušíme na mírné pánvi nebo v mírné troubě. Stačí to? Chuťově je to výborné, krásně zvláční a nabydou tou vodou a myslím, že to potlačí i na slupce vše, co by se tam mohlo držet, ne? Lze to takto dělat i s buráky?

Klub

Arasidy maji v sobeplisne a proto jsou pro stravu nevhodne je na toto tema kniha a vyzkum jednoho lekare momentalne si nepamatuji jmeno

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Baba Ganoush z cukety

Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původn...
4
17

Nejrychlejší hummus – z červené čočky

Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleni...

Vodácká pomazánka

Tahle pomazánka vznikla náhodou – ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Cizrnové kari pro chladné dny

Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.

Quinoové stir-fry

Stir-fry je naše nejoblíbenější jídlo, protože je rychle hotové, snadné, nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí a je výborné.

Mexické smažené fazole

Typicky mexické jídlo – refried beans aneb smažená fazolová pasta z černých nebo pinto fazolí. Dá se použít buď jako dip, pomazánka, anebo součást hl...