Skvělá pomazánka na pečivo a placky, která má jemnou burákovou chuť. Příjemná změna, vyzkoušejte.
Ingredience
na misku hummusu
- 2 hrnky vařené cizrny
- 1,5 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky majoránky
- 1 cibule
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 stroužky česneku
- voda z cizrny/voda/vývar
- umeocet
- sojová omáčka
- olej
- sůl
Jak připravit burákový hummus
- Na větším množství oleje orestujeme cibuli se solí dozlatova. Přidáme cizrnu a trochu vody z cizrny (nebo vývar či vodu) a krátce prohřejeme.
- Vypneme, přidáme česnek, koření, arašídové máslo a vše rozmixujeme dohladka.
- Podle potřeby přidáváme vývar z cizrny, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť sojovou omáčkou a umeoctem.
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
- Pro verzi bez soji vynechte sojovou omáčku a více osolte.
- Pokud nemáte arašídové máslo, přidejte do mixéru hrstičku buráků. Pokud máte výkonný mixér, udělá vám to stejnou službu.
- Tento hummus je výborný jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů, omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
- Můžeme podávat s pečenou cizrnou.
Obměna
- Místo majoránky a kmínu můžeme dát např. kurkumu, kari koření nebo oblíbené bylinky.
- Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
- Cibuli můžete vynechat.
- Místo umeocta můžete dát jablečný ocet nebo citrón, ale bude potřeba přisolit.
Děti
- Hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let, pokud ubereme dochucovadla.
Vlašské ořechy a mandle skladujeme vyloupané v mrzáku několik měsíců a před použitím namočíme na několik hodin do vody a vysušíme na mírné pánvi nebo v mírné troubě. Stačí to? Chuťově je to výborné, krásně zvláční a nabydou tou vodou a myslím, že to potlačí i na slupce vše, co by se tam mohlo držet, ne? Lze to takto dělat i s buráky?
Určitě by to šlo i s buráky. Já máloco mrazím, tak nemám úplně zkušenost, ale vy ano, takže věřím, že je to tak dobré. Já jsem spíš fanda nasušení a pak namočení, ale i toto mi přijde jako dobré řešení.
My máme v mrazáku jen ořechy prakticky celoročně, vyloupeme je a spotřebováváme. A pak přemrazuji obilí vždy tak týden. Žijeme v bytě a to se tyto biopotraviny od zemědělců těžko udržují. Sušičku jsme teď pořídili a také doufám, že se najdou ruce, které něco nasbírají a nasuší, když to jejich pusy tak rády jedí.
Arasidy maji v sobeplisne a proto jsou pro stravu nevhodne je na toto tema kniha a vyzkum jednoho lekare momentalne si nepamatuji jmeno
Proto arašídy běžně nenajdete v našich receptech. Plísně obsahují i ořechy a olejnatá semena, pokud nejsou dobře skladována. Proto je lepší si připlatit, kupovat kvalitní a v bio provedení. Arašídy jsou v našem jídelníčku něco jako exotické zpestření, není to základ stravy, proto to nenajdete v žádném nákupním seznamu ani jídelníčcích v kurzech apod.