Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Arašídový hummus

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Skvělá pomazánka na pečivo a placky, která má jemnou burákovou chuť. Příjemná změna, vyzkoušejte.

Ingredience
na misku hummusu
  • 2 hrnky vařené cizrny
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 2 stroužky česneku
  • voda z cizrny/voda/vývar
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • olej
  • sůl

Timea bojovala se synkovým ekzémem přes rok. Nechtěla kortikoidy, tak zkoušela všechno možné. Když zkusila vařit a jí...

Jak připravit burákový hummus

  1. Na větším množství oleje orestujeme cibuli se solí dozlatova. Přidáme cizrnu a trochu vody z cizrny (nebo vývar či vodu) a krátce prohřejeme.
  2. Vypneme, přidáme česnek, koření, arašídové máslo a vše rozmixujeme dohladka.
  3. Podle potřeby přidáváme vývar z cizrny, abychom dosáhli požadované konzistence.
  4. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť sojovou omáčkou a umeoctem.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez soji vynechte sojovou omáčku a více osolte.
  • Pokud nemáte arašídové máslo, přidejte do mixéru hrstičku buráků. Pokud máte výkonný mixér, udělá vám to stejnou službu.
  • Tento hummus je výborný jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů, omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo majoránky a kmínu můžeme dát např. kurkumu, kari koření nebo oblíbené bylinky.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Cibuli můžete vynechat.
  • Místo umeocta můžete dát jablečný ocet nebo citrón, ale bude potřeba přisolit.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let, pokud ubereme dochucovadla.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Na domácím kváskovém chlebu výborné 👌
Super změna. Díky za recept 🙂

Vlašské ořechy a mandle skladujeme vyloupané v mrzáku několik měsíců a před použitím namočíme na několik hodin do vody a vysušíme na mírné pánvi nebo v mírné troubě. Stačí to? Chuťově je to výborné, krásně zvláční a nabydou tou vodou a myslím, že to potlačí i na slupce vše, co by se tam mohlo držet, ne? Lze to takto dělat i s buráky?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Quinoové stir-fry

Stir-fry je naše nejoblíbenější jídlo, protože je rychle hotové, snadné, nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí a je výborné.

Tacos plněné Buffalo květákovými křidélky a majonézou

Rychlá svačina, oběd nebo večeře – plněné placky. Stačí zabalit a je to. Náplň je variabilní, takže nemusíte mít nikdy stejnou.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka ...